De ce nu a fost arestat Radu Mazăre

De ce nu a fost arestat Radu Mazăre(1474)


Judecătoarea Rodica Cosma, cea care a dispus eliberarea lui Radu Mazăre, arată în motivarea deciziei că, la momentul propunerii de arestare, procurorii nu au adus probe care să creeze suspiciunea rezonabilă că edilul a primit bani de la Avraham Morgenstern, pentru comiterea unor fapte de corupţie, relatează Mediafax.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi din examinarea actelor cauzei reţine că procurorul nu a administrat până în acest moment procesual probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săfârşire a infracţiunii de luare de mită reţină în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ştefan a vreunei sume de bani, respectiv darea unei astfel de sume de către inculpatul Morgentern Avraham, pentru ca, în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ştefan să-i faciliteze câştigarea licitaţiei şi încheierea contractului de achiziţie (...) între Regia Autonomă 'Exploatarea domeniului public şi privat' Constanţa şi societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern", se menţionează în motivare.

Potrivit aceluiaşi document, judecătorul a constatat că Elan Schwarzenberg este partener contractual al societăţii Meligi Management şi că societatea acestuia a transferat în contul lui Mazăre 95.000 de euro. "Aceasta constituie o realitatea ce nu poate fi contestată, însă nu rezolvă probele administrate până în acest moment procesual, că banii au fost primiţi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan de la inculpatul Avraham Morgenstern, pentru ca acesta din urmă să câştige, în condiţii ilicite, licitaţia din 15 decembrie 2011", consideră judecătoarea Cosma.

Magistratul mai arată că, după ce a analizat procesele-verbale de redare a interceptărilor telefonice, "nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societăţii Shapir Structure".

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat i-ar fi dat mită edilului 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", au fost eliberaţi din arestul Poliţiei Capitalei în 9 aprilie, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată de procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Mazăre şi Morgenstern au fost reţinuţi în 8 aprilie, după audieri la sediul central al DNA.

Primarul Constanţei este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită de la Avraham Morgenstern pentru a ajuta firma acestia să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fratele primarului Constanţei, senatorul PSD AlexandruMazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţiiMazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi.

Radu Mazăre a declarat, la ieşirea din arest, că banii puşi în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la "un grec" şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri