Comunicat DNA: SINTEZA RECHIZITORIULUI  PRELIMINAR, ÎN CAZUL RADU MAZĂRE - Cartierul

Comunicat DNA: SINTEZA RECHIZITORIULUI PRELIMINAR, ÎN CAZUL RADU MAZĂRE - Cartierul "Henri Coandă", Constanţa(2434)


“8 aprilie 2014. Nr. 420VIII/3. COMUNICAT D.N.A.

La solicitarea reprezentanţilor mass - media, în completarea informaţiilor privind percheziţiile desfăşurate în locaţii din municipiile Constanţa, Bucureşti şi judeţul Dâmboviţa (detalii în comunicatele nr. 414, din 8 aprilie 2014) ) -- N. Red.: le publicîm, mai jos! --, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a inculpaților:

- MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al municipiului Constanța, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită;
- MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită.

Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori, a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:

La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de Construire Locuinţe Modulare, grupate în Campusul Social “HENRI COANDĂ”, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.

Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei, fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiți în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi, aparținând unor societăți “off - shore”, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a efectuat o serie de demersuri, ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (de exemplu: inițierea unor Hotărâri de Consiliu Local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de către inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei, fără TVA – circa 900.000 de euro -- , în urma unei Hotărâri a Consiliului Local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de Procedură Penală, urmând a fi prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

 

Reluăm prezentarea INTEGRALĂ a primului comunicat al DNA Bucureşti, din dimineaţa zilei de marţi – 8 aprilie:

 

“8 aprilie 2014. Nr. 414/VIII/3 COMUNICAT D.N.A.

Ca urmare a unor informații apărute în mass – media, în cursul dimineții de 08 aprilie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice al DNA este abilitat să facă următoarele precizări:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală, ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011 - 2013, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local.

În cursul dimineții de 08 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 12 locaţii, situate în municipiile Constanța, București și judeţul Dâmbovița, din care una este sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI (SIC!) și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”
 

Taguri: Morgenstern, AvrahamMorgenstern, Mazare, RaduMazare, PrimariaConstanta, Primaria, Constanta, Percezitii, DNA, DNABucuresti, CartierulHenriCoanda, HenriCoanda, Coanda, NicusorConstantinescu, Coruptie, Abuzinserviciu, Bucuresti,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri