Astăzi, sâmbătă – 5 aprilie, la orele prânzului, vasul – împingător “DUNAFOLDVAR”, sub pavilion maghiar (armatorul fiind din Austria), care a luat foc, ieri seară, în dreptul localităţii Poarta Albă, în timp ce naviga, împingând, spre Cernavodă (la decărcare), un convoi de şase barje (pline – ochi cu fier vechi), pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, s-a scufundat!
Vântul puternic a reaprins, dimineaţă, focul cu care s-au luptat toată noaptea pompierii militari!
Daniel Georgescu, directorul Administraţiei Canalelor Navigabile (CN ACN SA), a declarat reporterilor “Neptun Tv” că, din cauza vântului care a început să bată puternic, în cursul acestei dimineați, focul s-a reaprins, la bord, iar pompierii au fost nevoiţi să intervină din nou!
Atât datorită volumului foarte mare de apă, care a intrat în “sala – maşini”, cât şi a vechimii și a stării de degradare avansată (!) a navei, mai ales după incendiul de azi-noapte, împingătorul armatorului austriac s-a dus la fund!
Pentru a evita un dezastru ecologic, autoritățile au întins deja baraje antipoluare.
Plecat din Portul Constanţa la orele 18.00, echipajul vasului a cerut ajutor de urgenţă, trei ore mai târziu.
Incendiul a pornit din cauza unui scurtcircuit, la un tablou al instalației electrice.
Până la sosirea pompierilor, cei şapte (7) marinari aflați la bord (doi români și cinci maghiari) au tras nava la mal și au reuşind, astfel, să-şi salveze viaţa.
Când au început să intervină echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) – Dobrogea, focul se extinsese, deja, cu mare rapiditate, iar fumul era extrem de gros…
Militarii pompieri constănţeni au putut interveni doar cu măști și tuburi de oxigen!
Pompierilor le-a trebuit peste trei ore pentru a mai domoli flăcările, ca să poată să ajungă în interiorul navei, unde fusese sursa dezastrului.
Încă de la începutul intervenţiei pompierilor a existat pericol de scufundare!...
Încă de la început, a fost clar că există un pericol real de scufundare!
De aceea, chiar în timp ce pompierii se luptau cu focul, o ambarcațiune de salvare a Administrației Căilor Navigabile (ACN) scotea apa din împingător.
De asemenea, autoritățile s-au mobilizat, imediat, și pentru a preîntâmpina o eventuală poluare a Canalului Dunăre – Marea Neagră!
Abia la ivirea zorilor, focul fusese aproape complet stins, iar pompierii au anunţat, cu siguranţă, că totul a pornit de la un scurtcircuit la instalația electrică.
În tot acest timp, traficul pe Canal a fost restricționat.
Cei șapte marinari au ajuns, deja, la Cernavodă, cu un remorcher, iar barjele au fost preluate de către un alt împingător.
Autorităţile au comunicat că atât nava - împingătoare, cât şi barjele şi marfa din acestea, erau asigurate!