ASTĂZI A FOST DIFUZATĂ, DE CĂTRE AMBASADA LA BUCUREŞTI A STATELOR UNITE ALE AMERICII, REPRODUCEREA INTEGRALĂ A DISCURSULUI ÎNSĂRCINATULUI CU AFACERI AL SUA, DUANE BUTCHER, CU OCAZIA ÎMPLINIRII A 10 ANI DE LA ADERAREA ROMÂNIEI LA N.A.T.O.
PENTRU CĂ ESTE UN DOCUMENT EXTREM DE IMPORTANT PENTRU NOI, ROMÂNII, ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE ŢARA NOASTRĂ SE AFLĂ ÎN APROPIEREA IMEDIATĂ A UNEI FOARTE PROBABILE ZONE DE PORNIRE A... RELUĂRII „RĂZBOIULUI RECE” (BA CHIAR ŞI A UNOR CONFLICTE ARMATE, CÂT SE POATE DE „CALDE”...), CONSIDERĂM CĂ NU-I DE PRISOS SĂ REDĂM ACEST MATERIAL, CARE CONŢINE (ŞI) DATE ŞI ANGAJAMENTE CONCRETE, ALE SUA ŞI NATO, DESPRE ŞI PENTRU ROMÂNIA!
(INTERTITLURILE NE APARŢIN)
„Domnule preşedinte Iliescu, domnule preşedinte Constantinescu, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor Zgonea, domnule asistent al secretarului general al NATO Ducaru, stimaţi miniştri, ambasadori, doamnelor şi domnilor,
Sunt onorat să transmit poporului român felicitările şi recunoştinţa SUA pentru 10 ani de contribuţii cu adevărat remarcabile la alianţa NATO.
Este cu adevărat o onoare să fiu inclus în acest program alături de atâtea persoane distinse ale căror decizii şi viziune contribuie la asigurarea securităţii României şi au o contribuţie atât de importantă la Alianţa Nord-Atlantică.”
România şi-a adus o contribuţie importantă la agenda NATO, inclusiv prin sacrificii de vieţi omeneşti
„Am de asemenea trista misiune de a exprima, în numele ţării mele, condoleanţe pentru pierderea tragică şi pentru rănirea curajoşilor dumneavoastră soldaţi, în weekendul trecut. În ultimul deceniu, ei şi mulţi alţi soldaţi români, precum şi familiile acestora, s-au sacrificat pentru ca irakienii, afganii, europenii şi întreaga lume să poată avea un viitor mai paşnic şi mai plin de speranţă.
Tocmai tipul de sacrificiu făcut de dumneavoastră a transformat NATO în cea mai puternică alianţă militară din lume.
România a consolidat alianţa extrem de mult de la aderarea sa, în 2004. În mod responsabil şi repetat aţi contribuit la operaţiunile NATO, la gestionarea crizelor şi la securitatea transatlantică.
Aţi adăugat perspectivele dumneavoastră unice şi valoroase la dialogul constant al Alianţei pe tema securităţii globale.
Graţie contribuţiilor României, întreaga Alianţă este mai puternică.
În Irak şi Afganistan, în Balcani şi în Mediterana, aţi stat umăr la umăr cu Statele Unite.
Am avut ocazia să discut cu comandanţi americani care în ultimul deceniu au lucrat cu soldaţi, ofiţeri şi jandarmi români. Ei mi-au spus ce privilegiu a fost să lucreze alături de români şi românce.
Forţele armate ale României sunt recunoscute pentru competenţă, curaj şi eficienţă.
În cele mai dificile contexte în care a operat NATO, dumneavoastră v-aţi asumat riscuri, v-aţi asumat situaţii periculoase şi aţi „părăsit perimetrul sigur”, cum spunem noi. În Afganistan şi în alte părţi, singura limită pe care România a impus-o trupelor sale a fost să-şi îndeplinească sarcinile. Din nou, Alianţa vă mulţumeşte.”
Ţara noastră s-a integrat solid în structurile Alianţei Nord - Atlantice
„Chiar în timp ce vă îndeplineaţi sarcinile dificile peste hotare, vă modernizaţi şi transformaţi forţele armate, pentru a a vă alinia mai bine la modul în care funcţionează NATO.
Acest lucru v-a permis să deveniţi membri ai unor structuri NATO unice, care extind enorm capacităţile forţelor dumneavoastră armate, oferă pregătire şi experienţă valoroasă personalului român şi furnizează NATO capacităţile esenţiale de care are nevoie în secolul XXI.
Acordul României de a găzdui amplasamentul sistemului de apărare antirachetă la Deveselu este binecunoscut. Împreună cu SUA, asiguraţi o capacitate de apărare antirachetă vitală pentru NATO. Proiectul de apărare antirachetă a fost finanţat şi, conform calendarului, va deveni operaţional în 2015.
De asemenea, faceţi parte din Forţa de Reacție a NATO, forţa extrem de bine pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, pe care Alianţa o poate trimite rapid oriunde este nevoie.
V-aţi alăturat iniţiativei Capacitatea de Transport Strategic Aerian (SAC) a NATO. Contribuţia dumneavoastră financiară şi cu piloţi la program vă transformă în co-proprietari şi co-operatori ai flotei NATO de avioane C-17 „Globemaster”, unele dintre cele mai mari avioane militare de transport din lume.
Aţi devenit parte a programului Supraveghere Terestră Aliată, care va extinde capacitatea NATO de a efectua misiuni de recunoaştere în zone periculoase, de exemplu în timpul conflictelor sau chiar după producerea unor dezastre naturale.
În plus, contribuiţi cu finanţare şi radare aeriene Forţei Aeropurtate NATO de Avertizare Timpurie şi Control. Forţa este reprezentată din peste o duzină de avioane cu capacităţi radar cu rază lungă de acţiune extrem de sofisticate şi puternice, precum şi capacităţi de supraveghere. De fapt, ofiţerii forţelor aeriene române sunt membri ai echipajelor NATO care au desfăşurat misiuni de supraveghere aeriană a României după criza din Crimeea.”
Evenimentele din Crimeea arată cât de necesară este NATO, şi astăzi!
„Evenimentele din Crimeea ne aduc aminte că NATO este la fel de relevantă astăzi, ca în momentul fondării sale, acum 65 de ani. Şi ne-am gândit sigur cu toţi din nou la ideea unei Europe întregi, libere şi paşnice.
Fiţi siguri de un lucru: SUA susţin în continuare ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Condamnăm actele agresive ale Federaţiei Ruse în Crimeea şi eforturile celor care încearcă să submineze integritatea teritorială a Ucrainei şi guvernul legitim al acesteia.
Aşa cum a spus preşedintele Obama, atunci când o putere regională precum Rusia desconsideră dreptul internaţional şi obligaţiile impuse de de tratate şi comite acte agresive împotriva vecinilor săi, trebuie să impunem costuri pentru acel comportament. Iar dacă va fi necesar vom impune şi alte sancţiuni Rusiei pentru acţiunile sale.”
România nu este singură, ci... sigură, tocmai pentru că este membră a puternicei Alianţe!
„În toate acestea, România se află în prim plan. Însă nu sunteţi singuri; noi şi alte 26 de ţări vă suntem alături.
Statele Unite ale Americii îşi onorează obligaţia impusă de Articolul 5 al Tratatului NATO de a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a aliaţilor noştri. Este un angajament susţinut de atuuri şi acţiuni reale. Este de asemenea un angajament bazat pe valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept.
Gândindu-ne la statul de drept: protestele din „Maidan”, reacţiile puternice împotriva lui Ianukovici, acestea demonstrează ce se poate întâmpla atunci când instituţiile democratice şi juridice sunt nimicite sub povara corupţiei, a oligarhilor şi a baronilor politici. Maidanul a fost o reacţie împotriva unui guvern opac, ce nu răspundea la apelul cetăţenilor săi, un guvern pătat de interesele proprii şi lăcomia liderilor săi. Aşa cum s-a dovedit de nenumărate ori, în lipsa unui mecanism de control, o guvernare netransparentă, lacomă, poate devasta o ţară. În Europa nu mai este loc de aşa ceva.”
NATO trebuie să facă (şi va face!) mai mult în cazul crizei din Ucraina şi din tot bazinul Mării Negre...
„Mergând mai departe, este clar că NATO trebuie să facă mai mult. La summit-ul NATO din Ţara Galilor, din acest an, Alianţa îşi va reînnoi angajamentele, va lua decizii dificile cu privire la relaţiile sale cu Rusia şi la postura şi poziţionarea forţei sale în viitor. Orice stat membru NATO trebuie să răspundă provocării şi să-şi poarte partea de responsabilitate demonstrând voinţa politică de a investi în apărarea noastră comună, continuând să transforme şi să modernizeze forţele noastre armate şi dezvoltând capacităţile de a reprezenta o sursă de pace şi securitate internaţională.
Contribuţia României la aceste discuţii va fi crucială şi binevenită. Acesta este cu adevărat un moment foarte important în istoria NATO, iar România are un rol valoros de jucat.
În încheiere, felicit din nou România şi îi mulţumesc la împlinirea primului său deceniu în NATO. România a făcut mari sacrificii pentru pacea şi securitatea mondială. De 65 de ani, NATO a făcut eforturi nu să cucerească naţiuni, ci să le păstreze libere. România aduce contribuţii valoroase la această misiune NATO în fiecare zi.
Statele Unite ale Americii aşteaptă, cu nerăbdare, următorul deceniu de parteneriat cu România în cadrul NATO.
La mulţi ani! Succes!
Vă mulţumesc foarte mult pentru atenţie.”