Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
De ce rămâne Constanța fără apă, joi. Lucrare de amploare la RAJA SA

De ce rămâne Constanța fără apă, joi. Lucrare de amploare la RAJA SA(1892)


O bună parte a Constanței rămâne fără apă joi, între orele 01,00 – 24,00. Este vorba despre consumatorii din cartierele Palas, Brătianu – 2 Cocoşi, Medeea, CET – Anda, Km5, Km4-5, Km4, Viile Noi, Poarta 6, Far, Abator, Gară, Casa de Cultură, Coiciu, Anadalchioi, Inel I, Inel II, Compozitori; zona de blocuri de pe Al. Garofiţei şi de pe I.G. Duca - Silvian; zona Industrială, inclusiv străzile Nicolae Filimon şi Interioară 1, 2, 3 şi 4; zona de pe b-dul Aurel Vlaicu delimitată de intersecţiile cu I.C. Brătianu şi Baba Novac; zona Intim – Salvare – Cora; toate punctele termice din cartierele şi zonele menţionate mai sus.

Întreruperea este necesară pentru ca specialiștii RAJA SA să înlocuiască o conductă cu diametrul de 800. ”Este o conductă de aproximativ 1,4 kilometri, care pleacă din zona Nicolae Filimon, unde se face o subtraversare sub calea ferată și care ajunge în zona Big (n.r. la Pod Butelii). Vom înlocui o parte de 34 de metri sub calea ferată. Cei 1.400 de metri sunt deja pe poziție, dar trebuei să facem mai multe branșări”, a precizat Aurel Presură, director adjunct al SC RAJA SA, într-o conferință de presă. Cinci echipe ale societății vor lucra simultan.

Pentru că lucrările se efectuează la magistrala principală de distribuţie apă potabilă, ce pleacă de la staţia de tratare Palas, abonaţii din localităţile Cumpăna, Lazu şi Agigea vor avea apă cu presiuni scăzute în intervalul menţionat.

Având în vedere complexitatea lucrărilor, dar şi faptul că sunt mai multe puncte de lucru, inclusiv subtraversarea liniilor de cale ferată de pe Nicolae Filimon, au fost mobilizate zeci de echipe de intervenţie, dotate cu toate utilajele necesare. Astfel, în intervalul menţionat, pe măsură ce lucrările din punctele de intervenţie vor fi finalizate, se va relua treptat furnizarea apei către consumatori.

În cadrul conferinței, conducerea SC RAJA SA a amintit că societatea derulează prin Programul Operațional Sectorial de Mediu patru mari proiecte: reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța – Ialomița (peste 230 milioane euro), reabilitarea stației de epurare ape uzate Eforie Sud (30,5 milioane euro), canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian, Constanța (7,2 milioane euro). În total, SC RAJA SA derulează prin programul POS Mediu 2007 – 2015 investiții de peste 320 de milioane de euro, din care asigură cofinanțare de aproximativ 88,5 miloane euro.

Societatea se află în stadii avansate ale achiziției publice pentru un nou proiect ce va fi denumit ”Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”, care va viza investiții de 49,7 milioane de euro, necesare pentru realizarea, în localitățile Buftea, Corbeanca și Constanța, a peste 200 de kilometri de rețea de apă și canalizare, o stație de epurare, trei stații de tratare, dar și bazine de stocare, pompare, foraje, etc, care vor deservi o populație de peste 114.000 locuitori.

În prezent, SC RAJA SA se preocupă de pregătirea documentației necesare finanțării pentru perioada de programare 2014 – 2020 a Programului Operațional Sectorial Mediu.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri