Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Ce au decis deputaţii în privinţa taxei radio-TV(881)


Camera Deputaţilor a adoptat tacit, astăzi, o propunere legislativă care prevede că taxa pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune va fi plătită de abonaţii care au optat pentru aceste servicii.
În prezent, taxa este colectată prin intermediul furnizorului de energie electrică şi este achitată de toţi românii.

Iniţiatorii proiectului sunt 19 parlamentari PP-DD, consideră că actuala lege impune celor care au contract cu un distribuitor de programe dubla taxare radio-tv, prin intermediul facturii de energie electrică şi prin contractul cu un operator cablu TV. Aceştia susţin că cetăţenii au dreptul să-şi aleagă liber sursa de informare şi orice cetăţean care deţine aparate dispozitive radio-tv poate să dorească sau nu serviciile SRR sau SRTV şi nu i se poate bloca accesul liber la informare prin condiţionarea menţinerii unei stări contractuale obligatorii cu SRR sau SRTV.

Astfel, proiectul adoptat tacit prevede că veniturile proprii ale SRR şi SRTV vor proveni din taxe pentru serviciul public de radiodifuziune şi de televiziune provenite de la abonaţii care au optat pentru aceste servicii, surse realizate potrivit obiectului de activitate, donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, din amenzi şi despăgubiri civile. Cuantumul taxelor, modalitatea de încasare şi de scutire de la plata acestora, penalităţile de întârziere se vor stabili prin hotărâre de Guvern.
Propunerea legislativă a fost adoptată tacit deoarece termenul de dezbatere era 27 martie şi a fost depăşit. Camera Deputaţilor este prima sesizată cu această propunere legislativă, Senatul este for decizional
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri