Manipulare sau adevăr? A semnat Primăria Constanța un protocol cu Chevron?

Manipulare sau adevăr? A semnat Primăria Constanța un protocol cu Chevron?(1330)


Un document cu potențial devastator a apărut astăzi, pe Facebook: un contract de colaborare încheiat între Primăria Constanța, sub semnătura primarului Radu Mazăre, și compania Chevron, reprezentată de CEO-ul Thomas Holst.

Ce scrie în acest document? Că Primăria s-ar obliga să întocmească fără ezitare toate avizele, documentele și aprobările necesare Chevron. Compania americană, la rândul său, s-ar angaja să promoveze prin mass media locală informații concrete despre planurile sale.

Documentul este fals, la prima vedere. Lipsește un număr de înregistrare și este greu lizibil.

Cu toate acestea, problema colaborării dintre autoritățile locale și Chevron este una de interes. Nu este niciun secret că există o relație destul de apropiată între americani și o parte din reprezentanții puterii locale. Să ne amintim numai despre campaniile de informare organizate de Consiliul Județean Constanța, la care activiștii de mediu nu au fost primiți. Să punem această informație în antiteză cu poziția CJC în cazul companiei austriece Voestalpine, care vroia să construiască aici un combinat de cinci miliarde de euro, care ar fi creat mii de locuri de muncă (incomparabil mai multe decât exploatarea gazelor de șist și mai puțin periculos din punct de vedere al mediului). În acest caz, CJC a susținut sus și tare că este nevoie de un referendum local. Pentru Chevron se pare că nu mai este cazul. ”Am avut o întâlnire cu reprezentantul Chevron şi i-am spus să vină să văd care ar fi avantajele comunităţii locale”, spunea Mazăre anul trecut, într-o conferință de presă, în data de 30 aprilie 2013 (documentul prezentat mai sus ar fi fost semnat pe 24 mai 2013). ”S-ar putea ca, dacă se ajunge la această exploatare, bineînţeles cu toate avizele de mediu în care eu nu mă bag, să ne livreze gaz ieftin care să se răsfrângă direct în preţul gigacaloriei şi să te coste încălzirea cu 20% mai ieftin sau cu 25%”, a mai spus edilul. Acesta părea documentat, dând ca exemplu și cazul SUA, unde se exploatează gaze de șist.

De menționat și faptul că Thomas Holst a fost prezent în studiourile TV Neptun, unde a făcut lobby pentru explotarea gazelor de șist.

Primăria și Radu Mazăre au datoria să îi anunțe, public și oficial, pe constănțeni dacă un astfel de protocol (acesta sau altul) cu compania Chevron a fost încheiat.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri