Grupare de falsificatori de carduri care au creat un prejudiciu de 2 milioane dolari, destructurată(997)


Procurorii DIICOT Ploieşti au făcut, miercuri, mai multe percheziţii în Bucureşti şi în trei judeţe, printre care și Constanța, acţiunea vizând un grup infracţional specializat în infracţiuni informatice, prejudiciul creat fiind estimat la două milioane de dolari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, nouă percheziţii domiciliare au avut loc în judeţul Prahova, la Ploieşti (una), dar şi în Constanţa (cinci), Sibiu (una) şi Bucureşti (două), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică.
Grupul infracţional a fost iniţiat şi coordonat de un bărbat din Constanţa şi a acţionat în perioada 2008 - 2012, prejudiciul creat fiind de două milioane de dolari.
La percheziţii au fost identificate sisteme informatice, mai multe autoturisme, bijuterii şi diferite sume de bani, fiind dispuse măsuri asigurătorii. De asemenea, 17 persoane au fost aduse cu mandat la sediul DIICOT Ploieşti, pentru audieri.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 - 2012 membrii grupului infracţional (...), utilizând aplicaţii informatice, au scanat, în vederea identificării vulnerabilităţilor - clase de IP-uri destinate POS-urilor, pe porturile caracteristice acestora. Ulterior identificării acestor IP-uri vulnerabile, erau instalate keyloggere pe terminalele POS, iar prin intermediul unor programe informatice de control de la distanţă (Remote Desktop Protocol) se realizau transferurile de date de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la aceste POS-uri", se precizează în comunicatul DIICOT.


Potrivit sursei citate, o parte din numerele de carduri astfel obţinute au fost vândute către diverse persoane în vederea efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Totodată, alţi membri ai grupului infracţional organizat au obţinut, prin metodele "phishing" şi "vishing", datele de logare on-line ale mai multor conturi aparţinând unor persoane din SUA şi au efectuat transferuri de sume de bani din conturile fraudate în conturile deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens.
O parte din datele de identificare ale card-urilor bancare obţinute prin metodele respective au fost inscripţionate pe carduri clonate şi utilizate la retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri din SUA.
Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu Secret Service, beneficiind şi de sprijinul SRI.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri