Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Constănțenii, sfidați de baronii betoanelor

Constănțenii, sfidați de baronii betoanelor(22113)


Ziarul Timpul relata, într-un material publicat în luna ianuarie, cum se transformă orașul Constanța într-un cavou imens de beton. Unul dintre exemplele prezentate de colegul nostru, Paul Pârvu, se referea la un show-room care se construiește în centrul orașului, în singura oază de spațiu verde din intersecția de la Capitol (intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu bulevardul Mamaia). Acolo, un om de afaceri cunoscut în oraș, Apti Orhan, ridică un imobil cu parter și etaj, care ar urma să aibă un show-room la parter și birouri la etaj. Cel puțin asta spune autorizația nr. 2141 din 26.11.2013, acordată de Primăria Constanța.

Surse bine informate spun însă că nici vorbă de așa ceva. În locul unui imobil cu un etaj, acolo, chiar în buricul târgului, va apărea o clădirea cu 7 (da, ați citit bine, șapte) etaje, cu un procent de ocupare a terenului (POT) de aproape 100% și cu un coeficient de utilizare de 7.

Deși pare incredibil, sursele noastre sunt confirmate de ce se întâmplă la fața locului. În intersecția cu pricina nu am găsit, în weekend, niciun muncitor. În schimb, de pe panoul informativ am aflat că se construiește un imobil cu parter și etaj, lucru pe care deja în cunoșteam. Surpriza însă nu a întârziat să apară. Lângă panou se află un anunț al Primăriei Constanța, emis în data de 23 februarie 2014 (nu știm însă când a fost afișat acolo), cu titlul ”Consultare asupra propunerilor preliminare. Plan urbanistic zonal zona delimitată de bd. Mamaia (la nord), str. Mircea cel Bătrân (la vest), strada Eroilor (la sud), alee de servitute (la est)”. Inițiatori sunt Latea Mihai Octavian și Latea Monica Maria, iar proiectant general este SC East Atelier SRL. Interesant este și că acest panou a fost amplasat la aproape trei metri înălțime, fiind practic imposibil de citit. Am reușit să descifrăm detaliile din el numai după ce am făcut o fotografie și am mărit apoi imaginea.

Ce este interesant în acest PUZ este modul în care se va schimba intersecția de la Capitol. Astfel, potrivit documentului, chiar în la joncțiunea dintre strada Mircea și bd. Mamaia va apărea un imobil cu șapte etaje, după cum spuneam mai sus. Terenul va avea, într-adevăr, un procent de ocupare a terenului (POT) de maximum 100%, deci nici vorbă de vreun petic de iarbă verde, și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maximum 7,8 (notă: CUT reprezintă raportul dintre suprafața construită desfășurată - suprafața desfășurată a tuturor etajelor supraterane adunate - a clădirii și suprafața terenului pe care este amplasată clădirea. Acest indice rezultă în general prin înmulțirea P.O.T.-ului cu numărul de etaje admise). Este vorba, de fapt, despre șase etaje cu un al șaptelea retras. Clădirea urmează să fie folosite pentru birouri, spații comerciale, de alimentație publică, dar și pentru amenajarea de locuințe. Ne-a atras atenția că lângă această clădire, pe strada Mircea, este prevăzută în PUZ și construcția unui bloc de locuințe de 10 etaje. La parterul blocului vor fi spații comerciale. Lângă noile construcții există alte blocuri, dar și case. Proprietarii sunt extrem de nemulțumiți de noile construcții, care vor crea aglomerație, le vor alunga puțina intimitate pe care o aveau și le vor bloca lumina naturală.

Avizul de oportunitate pentru acest PUZ poartă numărul 122290 și este emis în data de 24 septembrie 2013.

Un nume interesant care apare în această afacere este șeful de proiect pentru partea de urbanism a acestui proiect. Este vorba despre arhitectul Ionuț Toma, fostul arhitect șef al muncipiului Constanța.

Ce spun sursele noastre? Că în mai toate cazurile în care se elaborează și aprobă la astfel de PUZ-uri, în care este vorba de clădiri cu multe etaje, care sfidează locuințele din jur, este implicat Ionuț Toma. Acesta s-a retras în urmă cu mulți ani din funcțuia de arhitect șef al orașului, dar nu și din afaceri. În toamna lui 2008, acesta a preluat 50% din acțiunile firmei SC Kalinia Proiect SRL, care fusese înfiinţată în 2002 de colegul și prietenul său Felix Alexandru Arsene şi de Olivia Ruxandra Arsene (fostă Cămară). Potrivit Monitorului Financiar, s-a hotătât, atunci, ”cesionarea cu titlul gratuit de către asociatulARSENE OLIVIA- RUXANDRA, cetățean român, a celor 10 părți sociale deținute de acesta, în valoare de 10,00 leifiecare, având o valoare totală de 100 lei, reprezentând 50 % din capitalul social al societății, către asociatul TOMA IONUȚ, cetățean român”. Ca urmare a retragerii și cesiunii, Toma Ionuț devine partener cu drepturi egale în firmă, oficial, cu Felix Arsene. De pe această poziție, Kalinia Proiect a lucrat în multe proiecte pentru Primăria Constanța. Colegii de la Ziua de Constanța au sintetizat, într-un material scris în aprilie 2011, câteva dintre ele. Potrivit acestora, ”găsim semnătura lui Felix Arsene şi parafa Kaliniei în cazuri precum teleschiul nautic, orăşelul lacustru, reactualizarea PUZ-ului Satului de Vacanţă, reamenajarea Cazinoului din Mamaia sau parcările supraetajate. Dar lista nu se termină aici: construcţiile italienilor de la Fin.Co.Ge.Ro., blocul consilierului primarului Radu Mazăre, Valentin Preda, două blocuri cu 20 de etaje, beneficiar Sunrise Tours (în parcarea din spatele sediului TV Neptun), Grand Residence, un proiect de şapte blocuri al cărui beneficiar era Grand SRL-ul Paraschivei Barbu, cinci blocuri cu 15 etaje, beneficiar Tundria Patru Invest sau o clădire cu 12 etaje pe care SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA intenţiona să o ridice pe bulevardul Mamaia colţ cu strada Unirii”. Nu e de mirare că un punct de lucru al Kalinia este chiar în clădirea care găzduiește TV Neptun. Aceeași sursă spune că Toma şi Arsene au cumpărat teren, în 2005, de la unul dintre inculpaţii în dosarul retrocedărilor. În baza contractului de vânzare cumpărare 3591 din 30 aprilie 2005, soţii Ionuţ şi Elena Toma au devenit proprietarii lotului 10, de 500,02 mp, în zona Compozitorilor, strada Baba Novac, pe care l-au vândut în 2006. Se pare că și acum majoritatea PUZ-urilor importante de acest gen vin pe filiera Kalinia Proiect SRL – East Atelier SRL. Încă un amănunt: Luiza Popa, actualul arhitect șef al orașului, a fost angajată anterior la Kalinia, fiind subalterna lui Felix Arsene.

Kalinia Proiect pare, la prima vedere, o firmă de succes. Potrivit celei mai recente raportări la Registrul Comerțului, aferentă anului 2012, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.979.590 lei, 17 angajați și un profit net de 698.106 lei. Înregistra însă, la data respectivă, datorii de 2.814.314 lei.

Care este rezultatul acestor PUZ-uri? Îl vedem cu toții: un oraș îngropat în betoane, fără spații verzi, în care blocurile sau casele vechi sunt pur și simplu înghițite de noile construcții. Primarul Constanței locuiește pe malul lacului, într-o casă păzită de gărzi de corp, iar accesul de la bulevardul Mamaia spre vilă este interzis pentru orice autovehicul (semnalizat cu un semn de circulație corespunzător). Restul, oamenii simpli, votanții, se roagă să aibă un strop de lumină în casă, să nu le crească un bloc în geam.
 

Vă recomandăm și:
MAZĂRE TRANSFORMĂ CONSTANŢA ÎNTR-UN IMENS CAVOU! Betonul îi transformă “republica” într-un cimitir kitchos: umbros, dar fără verdeaţă…

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri