Unele comunități ale minorității tătare din Crimeea vor fi deposedate de terenurile pe care s-au instalat în ultimii ani, a declarat marți vicepremierul acestei provincii separatiste, Rustam Temirgaliev, citat de agenția RIA Novosti.
„Dorim să legalizăm prin înțelegeri toate parcelele ocupate de tătarii crimeeni. Le vom cere să elibereze o parte din terenuri, întrucât avem nevoie de ele în scopuri sociale”, a spus oficialul prorus într-un interviu acordat agenției RIA Novosti, el susținând că tătarii vizați de această măsură le-au ocupat ilegal. „Dar suntem dispuși să oferim și să legalizăm multe alte parcele pentru activitatea normală a tătarilor crimeeni”, a adăugat vicepremierul.
Pe de altă parte, el a mai precizat că liderii comunității tătare vor primi funcții în conducerea parlamentului și a guvernului regional, pentru a se bucura de o reprezentare justă în organele de putere ale noii republici care și-a autoproclamat independența față de Ucraina și a fost anexată marți oficial de Rusia.
Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, a calificat drept „farsă” referendumul la care 96,77% dintre participanți s-au pronunțat pentru alipirea Crimeii la Federația Rusă. El avertizează că, în unele localități unde majoritatea populației este tătară, rezultatele votului au fost manipulate de autoritățile proruse.
Comunitatea tătară din Crimeea numără mai puțin de 300.000 de membri. Dar ea a fost majoritară până la cucerirea acestui teritoriu de către imperiul rus în secolul al XVIII-lea. Ulterior, tătarii din Crimeea au devenit victime ale represiunii, foametei și deportărilor. Acuzați că au colaborat cu Germania nazistă, tătarii au fost deportați în masă în timpul dictaturii staliniste.
Sursa: Agerpres