Apel PMP Constanța: ”Opriţi acest genocid asupra istoriei oraşului nostru”

Apel PMP Constanța: ”Opriţi acest genocid asupra istoriei oraşului nostru”(2092)


Clădirea în care a funcţionat grădiniţa cu orar prelungit nr 1. din strada Sarmisegetuza nr. 40 (lângă Piaţa Griviţei) din Constanța a fost retrocedată către foştii proprietari şi a ajuns în posesia Fundaţiei Caritatea. După momentul ofertării pe piaţă a imobilului, acesta a început să se degradeze într-un ritm ameţitor, spun reprezentanții Partidului Mișcării Populare Constanța, într-un comunicat de presă. Mai exact, din ceea ce au relatat şi vecinii din zona, mai mulţi “cetăţeni” sub coordonarea unui paznic au demolat sistematic această clădire emblematică până la stadiul de ziduri: au luat ferestrele, uşile, parchetul, calorifere, tot gardul exterior din fier forjat clasic, lespezile de beton din curte şi cel mai grav au demolat tot acoperişul.


Conducerea PMP spune că imobilul este situat într-o zonă potejată prin legea emisă de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi poate fi găsită pe indexul emis de Minister la pagina 990 (siturile urbane 483-484-485). Mai mult, Consiliul Judeţean are prerogative legate de aspectul architectural al oraşului şi cu toate acestea, actualii proprietari ce vor să vândă terenul mai degrabă decât imobilul nu au fost stopaţi de la înfăptuirea acestei crime asupra istoriei Constanţei. Proprietarul este obligat prin lege să întreţină şi să păstreze un astfel de imobil în condiţii optime. Se pot perinda cu titlu de proprietate oricâte persoane pe orice durata de timp însă imobilul trebuie păstrat la imaginea sa iniţială.


”Cum este posibil că autorităţile să tolereze un asfel de fapt? Cum de s-a permis să se ajungă la un asemenea grad de degradare, mai ales că începutul demolării controlate s-a prdus în vara anului trecut, deci timp pentru intervenţie era destul? Mai mult decât acestea, casă de lângă acest imobil a fost demolată de asemenea peste noapte săptămâna trecută, temerea noastră este aceea că urmeză şi fosta grădiniţă acelaşi traseu, nivelând terenul pentru construcţia unui bloc odios. Cerem autorităţilor statului şi autorităţilor locale să ia măsuri în acest caz deosebit de grav şi suntem în cursul redactării unei serii de plângeri penale referitoare la toţi cei implicaţi în acest fapt”, spun politicienii.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri