De vineri se oprește căldura. Când va scădea însă gigacaloria?

De vineri se oprește căldura. Când va scădea însă gigacaloria?(1290)


De vineri, 19 aprilie, constănțenii racordați la sistemul centralizat de încălzire nu vor mai avea căldură. RADET (Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice) Constanța a luat decizia ca urmare a faptului că temepraturile exterioare sunt în creștere, dar și în urma consultării cu Uniunea Asociațiilor de Proprietari, dar și cu alți consumatori. ”În aceste condiţii, începând cu data de 19 aprilie a.c., RADET va furniza doar apă caldă de consum, în regim non-stop, aşa cum i-am obişnuit pe consumatorii noştri. Şi, cum, odată cu îmbunătăţirea vremii, proprietarii de apartamente se preocupă şi de lucrările de reparaţii ale propriei instalaţii de termoficare, RADET le recomandă să apeleze numai la agenţi economici autorizaţi în domeniu, care pot garanta calitatea lucrărilor. Atragem atenţia că, în cazul înlocuirii instalaţiilor interioare, executantul trebuie să respecte configuraţia proiectată şi să respecte diametrul interior al ţevilor conform fişe tehnice a imobilului”, se arată într-un comunicat al RADET.

Facturi majorate


Facturile pentru lunile februarie – aprilie vor fi unele dintre cele mai scumpe pe care le vor plăti constănțenii, și asta după ce consilierii locali au votat, în martie, majorarea prețului. Au făcut acest lucru după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei aprobase, în ianuarie, un preț mai mare la gigacalorie cu 9%. ”I-am dat în judecată pe cei de la CET pentru că nu aveau niciun motiv să crească preţul. Nu ştim dacă vom câştiga sau nu procesul. Noi sperăm să câştigăm. Dacă nu câştigăm, CET ne va factura la noul preţ stabilit de ANRE. Din nefericire, CET a început să factureze la preţul majorat către RADET. Atunci am fost nevoiţi să aprobăm o majorare de preţ cu 5% a preţului gigacaloriei”, spunea primarul Radu Mazăre la finalul ședinței de Consiliu Local în care s-a votat decizia. Pentru cei care primesc ajutoare de încălzire de la primărie, majorarea nu va fi simțită, deoarece primăria a luat decizia să majoreze, tot cu 5%, aceste ajutoare.

Care este soarta CET-ului

Dincolo de acest joc de-a șoarecele și pisica dintre CET, ANRE, Primărie, RADET și consumatorul final, o întrebare se ridică pe buzele a zeci de mii de constănțeni care plătesc gigacaloria la preț nesubvenționat: când va scădea prețul? Pentru facturi mai mici, primarul spune că trebuie să dețină controlul CET, o instituție care acum pare că face tot ceea ce dorește, în sensul că majorează prețul când dorește, dacă are acceptul ANRE. Și ANRE, spune Mazăre, este o instituție care nu este controlată politic, cerută de Eruopa, așa că nici el, nici Guvernul nu pot interveni în reglementarea prețului. Există însă o soluție: preluarea CET-ului de către autoritățile locale. Premierul Ponta le-a promis atât lui Mazăre, cât și primarului din București, Sorin Oprescu, faptul că va face acest lucru. De altfel, săptămânile trecute s-a semnat un memorandum în acest sens. Acum, experții primăriei au luat la puricat actele CET-ului, să vadă ce s-a întâmplat în toți acești ani și de ce a fost nevoie de majorări continue ale prețului gigacaloriei. Din informațiile ziarultimpul.ro, conducerea CET, care până în urmă cu puțin timp avea o atitudine extrem de distantă față de autorități, a devenit brusc interesantă de o apropiere a relațiilor.

În ciuda preluării, autoritățile locale se feresc să facă promisiuni. ”Din momentul în care prelăm CET, vom vedea cum şi în ce formă vom intra cu un parteneriat public-privat pentru a reduce preţul la gigacalorie. Nu ştiu dacă vom reuşi să facem acest lucru până anul viitor, dar, până peste doi ani, cu siguranţă, pentru că acolo trebuie făcută o investiţie serioasă, pentru a fi de înalt randament, pentru a-şi putea recupera investiţia în certificatele verzi”, a spus Radu Mazăre. Cel mai probabil, în iarna care urmează prețul nu va scădea, dar sunt șanse ca din 2014 factura să fie mai mică.

Și totuși, cât de scumpă este gigacaloria?

Ilie Rachieru, directorul RADET, a afirmat că prețul gigacaloriei nu este mai mare la Constanța comparativ cu alte orașe. Astfel, un constănțean plătește 358,84 de lei, mai puțin decât în Brașov sau în Arad (380, respectiv 359 de lei), și puțin mai mult decât în București (353 de lei). Diferența este că în toată țara, cu excepția Constanței, autoritățile locale au ales să subvenționeze gigacalorie, astfel că de subvenție beneficiază toți abonații. În Constanța nu se acordă subvenție, ci ajutor de încălzire, și de el beneficiază numai persoanele care au venituri reduse (mai mult de jumătate din populație). Cei peste un anumit cuantum plătesc prețul întreg. Mazăre a spus în mai multe rânduri că nu este de acord să îi ajute pe cei care stau cu jeep-urile la poartă.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri