Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
“ECHIPA MAZĂRE” URĂŞTE SPAŢIILE VERZI. Betoanele Mamaiei intră în Constanţa, pe la Pescărie

“ECHIPA MAZĂRE” URĂŞTE SPAŢIILE VERZI. Betoanele Mamaiei intră în Constanţa, pe la Pescărie(4601)


Cu puţin timp în urmă, am promis că vom demara o amplă anchetă jurnalistică, pe o temă care este actuală cam de… 14 (paisprezece!) ani, în Constanţa!
Este vorba despre transformarea oraşului nostru într-un CAVOU BETONAT, care, aşa cum scriam, ne oferă perpectiva frisonardă de a trăi într-un soi de cimitir, umbros, nu-i vorbă… , dar făr’de pic de verdeaţă!

Mazăre a lăsat centrul Constanţei în paragină, ca să pună mâna pe el!

De când ne-am pricopsit, deasupra capetelor noastre, cu de - alde – Mazăre, băiat de margine de Bucureşti, pripăşit prin Constanţa (loc în care, fără pic de glumă!, conform declaraţiilor unor colegi de-ai săi, de la Institutul de Marină, confunda, iniţial, Marea Neagră cu... Lacul Tăbăcărie!, nici măcar cu Siutghiol, aşadar...), bătrânul Tomis a fost ruinat de-a binelea, la propriu ca şi la figurat!, cu scopul DECLARAT de a fi transformat în... teren imobiliar, numai bun de betonat complet, întru fericirea sa, a rudelor şi amicilor, a cotizanţilor la prosperitatea sa şi a găştii de „constănţeni”, cu origini ferentare, rahovene şi petrolist – tuciuriu – prahovene (vezi cazul Nicuşor Constantinescu), care au pus mâna şi şi au deschis, format pâlnie... , (larg) buzunarele, din momentul în care au descoperit o chestie mare, pentru care, probabil vor primi, în curând, Premiul Nobel pentru chimie, fizică şi economie, „all put together”, vorba eschimosului: marea e sărată!
Deja, rezultatele sunt consistente: staţiunea turistică Mamaia a dispărut, fiind acoperită de un superb de mârlănesc cartier de locuinţe, de vacanţă sau de rezidenţă permanentă. Pe ambele laturi, Est şi Vest, adică între apele pe care le confundau Mazăre & Compania...

Centrul Constanţei, după ce a fost lăsat în paragină, timp de trei mandate cvadrianuale (la Primărie), este acum pregătit, fezandat şi înmuiat, semimasticat printre hulpavele gingii devoratoare, pentru a-şi pierde orice parfum, orice identitate cultural – urbanistică. Mâna lor păroasă e liberă, acuşi, pentru blocuri pătrăţoase, dar... bănoase pentru conturile personale ale primarului şi acoliţilor săi!
La fel şi cartierele mai... nouţ – vechiuţe ale urbei, gen „Tomis – 1” şi „Tomis – 2”, ba chiar şi „Tomis” – 3 şi „Nord”. Ori cele meridionale, cum ar fi „Km 4 – 5”, chiar... Aveau şi ele, sărmanele, sărăcuţele, simpăticuţele, aerisituţele, farmecul lor, natura lor vie, verdeaţa (iarba, florile şi copacii) lor. Şi alte „arhaisme” ambientale, care-l fac la nervi pe „modernul” Mazăre (crescut în feericul cartier bucureştean „Drumul Taberei” – ramura a’proastă), în spatele blocului, printre betoane, ghene - tomberoane şi bitumuri, ales mirositoare şi minunat arătătoare), noul Soleyman, Winetou şi „Regele – Soare” de butaforie, cu gusturi mucavesite, al Constanţei...

Am pornit, cum scriam, ancheta noastră, nu întâmplător!, chiar de la locul din care Cavoul Ma(zar)maia se extinde spre cartierul în care ne-am născut, crescut şi trăit, de trei generaţii (relativ longevive): „Pescărie – Delfinariu – Tăbăcărie”, cu extensia (spre mare) ceauşist – cenuşie, de blocuri, numit „Faleză Nord”
Acolo, la intrarea (sau ieşirea, funcţie de cum îţi pui pălăria), în (respectiv: din) fosta staţiune a verdeţii şi a sălciilor de la marginea plajei, a răsărit, deja, o buruiană din beton, respingătoare, a „echipei” Mazăre – Constantinescu – Etcaeterescu- Bucureştenescu – Prahovescu!

Marco Chim SRL, una dintre interfeţele lui Mazăre, Constantinescu şi ceilalţi din grupurile lor de interese?...

SC MARCO CHIM SRL, o foarte prosperă şi cunoscută societate comercială constănţeană, cu o intensă activitate pe piaţa construcţiilor civile şi industriale, a materialelor de construcţie şi a afacerilor imobiliare (patronul – asociat unic fiind un rezident local, Marius Stamate pe nume, în vârstă de 44 de ani), a primit o autorizaţie de construcţie (fiind deopotrivă executant şi beneficiar) pentru un centru comercial şi de cazare, pe locul fostului spaţiu de dispecerat, parcare şi întoarcere, de la capătul de linie al autobuzului 40, fost troleibuz, de la Pescărie – Intrarea în Mamaia.
Aşa cum se vede cu ochiul liber, noua construcţie pune capac la tot haosul şi înghesuiala creată de amenajarea rutieră, absolut lipsită de logică practică, ba chiar şi de bun simţ, concepută şi aplicată, în acel loc, de către Primăria Constanţa! Deja, sensul giratoriu, cuplat cu parcările pentru staţia de filtrare a apelor uzate a RAJA şi pentru Pavilionul Expoziţional, gâtuiesc circulaţia auto, pe Bulevardul Mamaia.

Din punctul de vedere al circulaţiei pietonale, clădirea cea nouă, care ocupă tot spaţiul în care întorcea autobuzul 40 (şi, în ultimii ani, o variantă a traseului 102) nu lasă loc decât unui prea îngust trotuar, pe care nu încap două persoane, una lângă alta! Mai mult, balcoanele sunt, cel puţin parţial, deasupra îngustul trotuăraş, ceea ce nu este permis de Lege, pentru că este pusă în pericol integritatea corporală a trecătorilor, în cazul căderii unui obiect!

Iar din punct de vedere al traficului rutier, şi din clauza acestei noi construcţii, este gâtuită aproape complet această circulată ieşire / intrare, pe Bulevardul Mamaia, înspre Nord, adică spre staţiunea turistică şi, în continuare, oraşul Năvodari.
Deja, la orele de trafic auto mai intens, acum, în “plin”… extrasezon, se observă blocarea fluidizării traficului! Ne îngrozim când ne gândim cum va fi în vârful sezonului turistic estival…

Toată lumea spune că măgăoaia răsărită la Pescărie este, de fapt, a lui Nicuşor Constantinescu!...

Terenul aparţinea DOMENIULUI PUBLIC AL PRIMĂRIEI! Cine ar putea crede că toată acţiunea de trecere în domeniul privat s-ar fi putut face, în “republica Mazăre”, fără să existe un important interes al celor din echipa Primarului (sau al lui personal)
Dacă în articolul precedent ne-am arătat prudenţi în legătură cu veridicitatea de 100 % a informaţiilor privitoare la numele adevăraţilor beneficiari ai construcţiei, acum, după ce am discutat şi cu alte persoane, din preajma personajelor în cauză, avem curajul să afirmăm că sunt foarte credibile. SC Marco Chim SRL ar fi, conform acestor informaţii, interfaţa unor beneficiari reali ai construcţiilor lor. Toţi aceşti beneficiari ADEVĂRAŢI au în comun complicitatea binevoitoare a Primăriei Constanţa. Ceea ce este imposibil, ori de descurajantă durată (multe luni sau chiar ani de zile!), pentru alţi constructori sau dezvoltatori imobiliari, este floare la ureche, pentru această firmă. Cauza: sunt iubiţi de stăpânii avizelor şi certificatelor necesare. Este clar că nu întâmplător!...

Pentru a nu fi alertată opinia publică, Marco Chim se trece pe sine ca beneficiar, iar ulterior vinde adevăratului destinatar al autorizaţiei dată de către Primărie…


Realul beneficiar al construcţiei de lângă Pavilionul Expoziţional şi de Hotelul (unde-i coproprietar împreună cu Mazăre, ca şi la “Oxford”, “Flora” şi alte multe locaţii comerciale, chiar dacă în acte scrie altceva!) ar fi nimeni altul decât… Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean. Care Consiliu administrază, cum se ştie, Pavilionul Expoziţional, din diagonală, peste Bulevardul Mamaia… Se ştie că acest Pavilion are nevoie de spaţii de cazare apropiate, pentru târgurile din extrasezonul estival, când sunt închise majoritatea hotelurilor din Mamaia. Iar în plin sezon, Hotelul “Malibu” (care, după ce că a fost construit illegal, pe plaja Apelor Române!, s-a mai şi extins, de astă vară, înspre buza valului!, la fel de ilegal, bineînţeles…) nu merită a fi ocupat cu expozanţi care-şi drămuiesc foarte atent bănuţii…

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri