TULCEA. Preşedintele CJ: „Ucrainenii sunt decişi pentru proiectul Trecerii Ro-Ro, peste Dunăre, de la Isaccea – Orlovka”. Discuţii la Odessa, despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre Sudul de la Marea Neagră

TULCEA. Preşedintele CJ: „Ucrainenii sunt decişi pentru proiectul Trecerii Ro-Ro, peste Dunăre, de la Isaccea – Orlovka”. Discuţii la Odessa, despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre Sudul de la Marea Neagră(3448)


Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a discutat astăzi, luni – 3 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, despre întâlnirea la nivel înalt la care a participat, la finalul săptămânii trecute, în Odesa, Ucraina.

 

Ucraineni sunt determinaţi în a duce proiectul TRECERII RO-RO, peste Dunăre, de la Isaccea – Orlovka, la bun sfârşit

 

Preşedintele CJT s-a întâlnit, joi, cu guvernatorul regiunii Odessa, președintele Administrației de Stat a regiunii Odessa, Skoryk Nikolai Leonidovich şi cu președintele Consiliului Regional Odessa, Tyndiuk Nikolai Andreevich.
Principala temă de discuţie a fost Trecerea Ro-Ro, peste Dunăre, de la Isaccea – Orlovka. Au fost dezbătute şi posibilele schimburi culturale sau proiecte ce ar putea fi implementare de cele două regiuni, ca părţi componente ale Euroregiunii Dunărea de Jos (organism al cărui preşedinte este Horia Teodorescu).
„Am discutat cu partenerii din Odessa despre punctul de trecere de la Isaccea – Orlovka şi am aflat, în acest sens, că sunt determinaţi să ducă acest proiect la bun sfârşit. Acesta este cel mai important proiect promovat de Euroregiunea Dunărea de Jos. Oficialii ucraineni sunt mai determinaţi decât oricând să transforme acest proiect în realitate, iar până pe data de 25 aprilie anul curent ei doresc să înceapă lucrările pe partea ucraineană“, spune preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

În ceea ce priveşte tensiunile din Ucraina, preşedintele Horia Teodorescu şi-a exprimat, încă de la începutul conferinţei, încrederea şi speranţa într-o soluţionare paşnică a tuturor problemelor.
„Vreau să îmi exprim speranţa ca tot ceea ce se întâmplă în Ucraina să se rezolve prin bună înţelegere şi prin tratative. Îmi doresc ca glasul armelor să nu fie auzit nici de noi, nici de populaţia ucraineană“.

 

Care este poziţia noilor autorităţi din Odessa, despre relaţiile cu România şi despre viitorul asociativ - european al Ucrainei!

 

A fost prezentat şi comunicatul de presă al părţii ucraiene, referitor la vizita de la Odesa. Acesta este foarte interesant, mai ales în contextul evoluţiilor politice şi, mai nou,... militare!, din Ucraina (inclusiv din partea de Sud, riverană Mării Negre!), el fiind relevant pentru poziţia noilor autorităţi ucrainene, centrale, de la Kiev, şi provinciale, din Regiunea Odessa! De aceea, el merită a fi reprodus integral:
„O VIZITĂ SUB SEMNUL BUNEI VECINĂTĂȚI
Pe data de 27 februarie 2014, în Sala de primiri consacrate Euroregiunii ”Dunărea de Jos”, din sediul Administrației de Stat a Regiunii Odessa și a Consiliului regional Odessa, a avut loc întâlnirea de lucru între Dl. Horia TEODORESCU, în calitatea oficială a Domniei sale de președinte al Consiliului Județean Tulcea, pe de o parte, și Guvernatorul regiunii Odesa, președintele Administrației de Stat a regiunii Odesa, Dl. SKORYK Nikolai Leonidovich și președintele Consiliului regional Odesa, Dl.TYNDIUK Nikolai Andreevich. Conducătorii celor două instituții principale ale administrației publice din regiunea Odessa au fost însoțiți de colaboratorii de prim rang, însărcinați cu probleme de dezvoltare regională și relații internaționale, precum și responsabilii departamentelor regionale de inițiere și implementare a proiectelor transfrontaliere ale Euroregiunii ”Dunărea de Jos”.
Schimbul de informații de ordin general dintre cei trei conducători ai administrațiilor publice regionale (Odesa, Ucraina), respectiv județene (Tulcea, România), s-a remarcat printr-o atmosferă cordială, de real interes, constructivă și pătrunsă de spiritul bunei vecinătăți. Fiecare dintre cei trei președinți a subliniat deosebita importanță pentru unitățile administrativ-teritoriale pe care le reprezintă pe care o are realizarea concretă a proiectelor de colaborare transfrontaliere, ca premisă pentru DEMERSURILE ASOCIATIVE EUROPENE ale Ucrainei, ÎN NOUL CONTEXT POLITIC, precum și sub aspectul unor pârghii de dezvoltare economică în zonele de vecinătate frontalieră și al consolidării unor punți generoase de comunicare directă interumană.

În acest cadru, o atenție aparte a fost direcționată spre cel mai important proiect de colaborare transfrontalieră dintre regiunile noastre, și anume Proiectul privind TRECEREA RO-RO a frontierei de stat a României și a Ucrainei în raionul Isaccea (România) – Orlovka(Ucraina). Au fost prezentate sumar stadiile în care în care se află studiile, proiectele și aprobările referitoare la realizarea infrastructurilor specifice pe ambele maluri ale fluviului, subliniindu-se interesul real ale părților cu privire la accelerarea finalizării tuturor lucrărilor legate de acest proiect, astfel încât să se ajungă la inaugurarea și funcționarea efectivă a acestui obiectiv de comunicare internațională cel târziu în primăvara anului 2015. Dezbaterea acestei teme i-a oferit D-lui președinte Teodorescu prilejul de a face cunoștință și de a realiza un oportun schimb de opinii cu conducătorul companiei private ucrainene, implicată direct, financiar și managerial, în realizarea integrală și exploatarea ulterioară a întregii infrastructuri de pe malul ucrainean al Dunării, în raionul localității Orlovka.

Începutul realizat de președinte le Consiliului județean Tulcea, Dl. Horia TEODORESCU, prin efectuarea acestei deplasări la Odesa și întâlnirile directe avute cu șefii administrației regionale Odesa, poate fi considerat, pe drept cuvânt, un pas important în stabilirea unor contacte nemijlocite la nivel înalt pe plan regional, menite să consolideze și să amplifice încrederea reciprocă și spiritul de colaborare spre binele și dezvoltarea regiunilor noastre vecine.”

Taguri: Odessa, Odesa, Ucraina, MareaNeagra, HoriaTeodorescu, Tulcea, Isaccea, Orlovka, TrecereRO-RO, RO-RO, Dunare,jooble.org