Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
UDMR INTRĂ ÎN GUVERN! Preţul: steaguri secuieşti, medicină în maghiară, doi miniştri, vicepremier şi... GULAŞ-CIOLAN, în prefecturi, ministere, agenţii şi deconcentrate

UDMR INTRĂ ÎN GUVERN! Preţul: steaguri secuieşti, medicină în maghiară, doi miniştri, vicepremier şi... GULAŞ-CIOLAN, în prefecturi, ministere, agenţii şi deconcentrate(1433)


În urmă cu doar câteva minute, Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR, urmat rapid de către preşedintele Kelemen Hunor, a anunţat că, după discuţii care s-au prelungit dincolo de ora limită anunţată iniţial, Consiliul Reprezentanţilor Unionali au hotărât că formaţiunea maghiară mandatează conducerea să răspundă pozitiv, PRINCIPIAL, la oferta USD de a fi cooptată la guvernare.

DISCUŢIILE FINALE cu premierul Victor Ponta , PSD, UNPR şi (inevitabil!...) PC, pentru acceptarea condiţiilor şi pretenţiilor UDMR, se vor încheia luni, astfel încât marţi noul Guvern USD – UDMR (susţinut parlamentar şi de cei 13 membri ai grupului minorităţilor naţionale altele decât cele maghiare, din Camera Deputaţilor) să poată fi prezentat şi supus votului Parlamentului.

UDMR vrea cel puţin două posturi de miniştri : la Cultură (pentru preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, care-i scriitor, în limba magiară, de profesie) şi la Mediu (pentru Attila Korodi, adică… EXACT PENTRU MINISTRUL MEDIULUI – ŞI -- DIN CAUZA CĂRUIA A CĂZUT, ÎN PRIMĂVARA LUI 2012, GUVERNUL PDL – UDMR AL LUI MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, CARE ERA ACUZAT, ÎN MOŢIUNEA DE CENZURĂ DEPUSĂ DE CĂTRE U.S.L., CĂ A SEMNAT, PENTRU “CHEVRON”, AVIZUL DE MEDIU PENTRU EXPLORĂRI ÎN PERIMETRELE CU GAZE DE ŞIST!).
Dacă nu vor obţine postul de la Mediu, ungurii s-ar “mulţumi” şi cu cel de la Sănătate…
Este de menţionat că în câteva dintre coaliţiile guvernamentale la care a participat, UDMR a avut potofoliul de la Mediu, începând cu primul Guvern Victor Ciorbea (CDR – PD – UDMR), una dintre excepţii fiind perioada când în coabitarea cu PDL postul a fost deţinut de către Sulfina Barbu.
A avut miniştrii şi la Sănătate şi chiar şi la Cultură (tot în Guvernele Boc – Ungureanu).

Maghiarii vor şi acel atât de discutat (şi… disputat!) al patrulea post de vicepremier, tot pentru preşedintele Kelemen Hunor! Astfel: fiecare dintre cale patru formaţiuni reprezentate în Guvern vor avea… propriul viceprim – ministru!

Dar ungurii mai vor şi alte lucruri: UNIVERSITATE MAGHIARĂ ORI FACULTATE DE MEDICINĂ CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, LA U.M.F. TÂRGU – MUREŞ, ADICĂ, IARĂŞI: UN ALT MOTIV AL CĂDERII GUVERNULUI UNGUREANU, ÎN 2012!
De asemenea, UDMR ar dori ca zecile de procese intentate de către Prefecturile din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, împotriva primarilor maghiar care au arborat “steagul SECUIESC”, să se încheie prin… retragerea acţiunilor din Instanţă, de către prefecţi!

De altfel, UDMR mai vrea şi 7 - 8 secretariate şi subsecretariate de stat, posturi de prefecţi, subprefecţi, conduceri în Agenţii şi instituţii “deconcentrate, probabil şi posturi de şefii prin Consilii Locale şi Judeţene, în Ardeal, Maramureş şi Banat!

Nu în ultimul rand, ungurii vor prioritate de investiţie pentru porţiunile din Autostrada “Transilvania”, înspre şi dinspre Târgu – Mureş, (inclusiv centura oraşului)…

În rest… Desigur: Legea Descentraliării Administrativ – Teritoriale, repusă pe tapet, în Guvern şi Parlament, cu câteva “îmbunătăţiri” în favoarea comunităţilor maghiare!


NICI N-AU (DIN NOU!) PRETENŢII MARI, UNGURII, NU-I AŞA?!...
 

Taguri: UDMR, Guvern, KelemenHunor, BorbelyLaszlo, SteagulSecuiesc,
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri