Proiect unic în județ. Blocurile din Cernavodă vor fi anvelopate cu bani de la stat(947)


În această perioadă, reprezentanţii Primăriei Cernavodă depun eforturi pentru a parcurge o nouă etapă în realizarea amplului proiect multianual de reabilitare termică a blocurilor. În cursul zilei de azi, se pregătesc caietele de sarcini pentru achiziţionarea serviciului de proiectare pentru elaborarea documentaţiei în faza de proiect tehnic şi detalii de execuţie a lucrărilor iar, în următoarele zile, va avea loc şedinţa de analiză a documentaţiei depuse la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii finanţării.


Primii beneficiari ai acestui proiect vor fi locatarii a 11 blocuri, care şi-au constituit primele asociaţii pe proprietari. În prezent sunt înfiinţate deja 23 de asociaţii, dar documentaţia în faza DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie) a fost finalizată pentru primele 11 dintre acestea. Toate aceste documentaţii vor fi dezbătute şi analizate în cursul zilei de joi, la sediul Ministerului Dezvoltării, în cadrul căreia specialiştii de la Bucureşti vor decide acordarea finanţării proiectului. Primarul oraşului Cernavodă priveşte optimist această etapă, şi promite cetăţenilor că va depune toate eforturile posibile pentru obţinerea fondurilor necesare pentru ca reabilitarea termică a blocurilor să înceapă în cursul acestui an.


Campania de promovare a acestui proiect a început încă din prima lună de mandat a actualei administraţii, perioadă în care cetăţenii au acceptat cu greu să îşi înfiiţeze asociaţii de proprietari. Campania continuă şi în prezent, având în vedere că în oraşul Cernavodă, zeci de imobile de locuinţe (unele dintre ele au vechime de peste 70 de ani) necesită reabilitări urgente.


Primele imobile care vor beneficia de acest proiect, vor fi cele cu vechime mai mare şi grad mai avansat de deteriorare (pe străzile Liliacului, 24 ianuarie, Crişan, Răsăritului, Mihai Eminescu, Plantaţiei, Pinilor şi Castanilor). Primele 11 imobile care se vor încadra în acest proiect vor beneficia de lucrări de intervenţie privind creşterea performanţei energetice, care vor consta în: izolare termică cu polistiren de 10 cm la nivelul teraselor, faţadelor şi subsolurilor, montare de ferestre din PVC cu geam termopan, înlocuirea uşilor de acces cu uşi din aluminiu, reabilitarea instalaţiilor termice și montarea robineţilor de separare a corpurilor de încălzire.


Conform OUG18/2009, cheltuielile de execuţie a lucrărilor vor fi acoperite în proporţie de 50% de către Bugetul de Stat, 30 % de către Bugetul Local şi 20% de către asociaţia de proprietari, însă conform art.14 OUG18/2009, proprietarii cu venituri mici, pot fi scutiţi de cheltuieli, care vor fi preluate de către Autoritatea Locală.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri