Diseară, pe scenele Constanţei: baletul “DON QUIJOTE”, la TNOB, şi piesa “ESCROCII”, la TSCT(1543)


Cele două teatre constănţene programează, în această seară, de duminică – 16 februarie, două spectacole.

Astfel, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovschi”, de la ora 18.30, se prezintă „DON QUIJOTE”, de Ludvig MINKUS, iar la Teatrul de Stat, de la 19.00, se joacă piesa „ESCROCII”, a dramaturgului bulgar Hristo Boytchev.

 

TNOB, ora 18.30: baletul “DON QUIJOTE”, de Ludvig MINKUS, cu două balerine din… Extremul Orient: Japonia şi Coreea de Sud!

 

Astăzi, duminică - 16 februarie, de la ora 18.30, pe scena de la “Danovski”, este programat primul spectacol de balet din stagiunea lunii februarie, de Teatrul Naţional Este vorba despre „Don Quijote” de Ludvig Minkus, un balet spectaculos, plin de culoare şi savoarea costumelor din vechea Spanie.
Aventurile lui Don Quijote, plecat în căutarea idealului său feminin, frumoasa Dulcineea, alături de scutierul său, Sancho Panza, se desfăşoară pe parcursul a patru acte. Cei doi eroi ajung în Sevilla, unde devin parte a unei poveşti de iubire, cu intrigi, urmăriri şi deznodământ fericit. Povestea lui Don Quijote îl relevă pe acesta ca pe un personaj nobil, îndrăgostit de idealuri şi gata pentru fapte de vitejie, chiar dacă acestea înseamnă lupte cu… morile de vânt! Scenografia baletului este una spectaculoasă, ce va transpune publicul în atmosfera de sărbătoare a oraşelor spaniole.
Soliştii care vor pune în scenă baletul “Don Quijote” sunt: MIURA NOZOMI (din JAPONIA!), ADRIAN MIHAIU, AMALIA MÎNDRUŢIU, SERGIU DAN, ANTONIU GHEORGHIU, CEZAR BUCULEI, DELIA LUCA, LAIMA COSTA, YEJI KIM, din COREEA DE SUD!), CECILIA URSUL şi MIHAI PÂSLARU.

 

La TSCT, de la 19.00: piesa “Escrocii”, de Robert Lamoureux, premieră din octombrie anul trecut

 

Duminică – 16 februarie, la 19.00, Teatrul de Stat din Constanţa prezintă piesa «ESCROCII», comedie a francezului Robert Lamoureux. Traducerea îi aparţine scriitorului Georges Dorosenco, fost constănţean, prin căsătorie, stabilit la Paris, încă de la sfârşitul anilor ’60 ai secolului trecut, care a … donat-o, practic, fără bani aşadar, teatrului constănţean, din nostalgie pentru tinereţile petrecute în oraşul nostru!
Interesant este faptul că titlul original, al francezului, era… “EscrocUL”, la singular, aşadar! Aşa s-a jucat în Franţa. Dar românii s-au gândit, probabil, să-l… adapteze la realităţile noastre, trecându-l la plural!
Regia, adaptarea şi ilustraţia muzicală îi aparţin lui Bogdan Caragea (care, aşa cum remarcam, o cam ia, artistic vorbind, bineînţeles, pe urmele lui… Sergiu Nicolaescu, pentru că deţine şi rolul principal, pe lângă funcţiile din teatru!). Scenografia, ce-i drept, i-a cedat-o lui Ovidiu Pascal, iar coregrafia le-a lăsat-o Alicei Safta şi Georgianei Bumbac.
În distribuţie: Bogdan Caragea, Liviu Manolache, Nina Udrescu, Luiza Sarivan, Adrian Dumitrescu, Dan Cojocaru, Alexandru Mereuţă, Gelu Ciobanu, Alice Safta, Izabela Bumbac, Georgiana Bumbac, Cristiana Niţu

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri