Costurile cu repatrierea trupurilor românilor morţi în străinătate ar putea fi suportate de stat(998)


Viceliderul grupului PDL din Senat, Marius Pașcan, a anunțat, astăzi, că a promovat un proiect de lege privind repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării, potrivit căruia cheltuielile ar urma să fie suportate dintr-un fond de rezervă constituit la dispoziția Guvernului.

În proiectul de lege promovat în această săptămână se menționează că repatrierea corpului unei persoane decedate poate presupune cheltuieli între 2.000 și 6.000 de euro, din cauza procedurilor specifice obligatorii și că există multe cazuri în care familiile nu au bani suficienți pentru repatrierea rămășițelor pământești ale aparținătorilor, iar procedurile ajung să se întindă pe parcursul mai multor luni.

„Atunci când familia nu își poate permite costurile repatrierii celui decedat, chiar dacă familia nu este de acord, trupul decedatului poate fi incinerat sau înhumat în statul în care a survenit decesul. Considerăm că este o măsura injustă, care lipsește familia acestuia de dreptul de a alege repatrierea celui în cauză. În vederea soluționării unei asemenea situații, propunem modificarea actualei reglementari legale pentru a da posibilitatea familiei celui decedat să poată opta pentru repatriere sau nu", se spune în expunerea de motive.

Acesta a subliniat că ar fi "descalificant pentru România" să nu plătească repatrierea corpurilor cetățenilor români decedați în afara granițelor țării, dintr-un fond de rezervă constituit la dispoziția Guvernului, în condițiile în care cetățenii români plecați la muncă în străinătate "contribuie din plin la stabilitatea economico-financiară a țării", prin banii pe care îi trimit familiilor, dar și prin plata taxelor și a impozitelor către bugetul de stat.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri