Ambuscadă la cabinetul parlamentarului Remus Cernea! Sediul a fost devalizat. Un preot s-a plâns de față cu presa

Ambuscadă la cabinetul parlamentarului Remus Cernea! Sediul a fost devalizat. Un preot s-a plâns de față cu presa(1974)


Deputatul constănțean Remus Cernea a susținut, vineri, o conferință de presă, întreruptă de fostul președinte al Partidului Verde Constanța, Sorin Belu. Aceasta a devalizat sediul sub privirile reprezentanților mass-media, luând de acolo tot ce se putea lua, inclusiv sigla partidului.

Conferința din micul sediul situat în centrul Constanței a început normal. Remus Cernea a spus că a venit pentru audiențele pe care le acordă săptămânal, dar și pentru a oferi presei detalii despre proiectul de finanțare a cultelor, pe care îl pregătește. Nu terminase de vorbit când pe ușă a intrat Sorin Belu, fost președinte al PV Constanța. Nervos din cale-afară, din motive pe care nu a dorit să le facă publice, dar pe care a asigurat că le va prezenta într-o conferință de presă, acesta a luat din sediu toate însemnele legate de Partidul Verde: sigla, un tricou, un steguleț, mai multe afișe, chiar și un mouse. Cel mai mult i-a dat de furcă sigla: pentru a o scoate din locul său a fost nevoit să demonteze rama geamului. Politicos, acesta a pus rama la loc după ce și-a însușit sigla. ”Toate aceste sunt plătite de noi, din banii noștri”, a spus Belu, care a venit însoțit de câteva persoane. Deputatul a asistat calm la toată desfășurarea de forțe. ”E sub demnitatea mea să intervin”, a explicat el. A mai spus că sediul devalizat este cabinetul său parlamentar, plătit din bani publici, și că Partidul Verde nu are un sediu în Constanța deocamdată, dar că va avea în curând. ”Există persoane care sunt dispuse să facă orice pentru a lovi un partid ca al nostru. Sunt persoane de slabă calitate morală. Domnul a fost invitat la un dialog. Există o decizie a Biroului Executiv de Conducere al Partidului Verde, luată săptămâna trecută, de excludere a lui din partid”, a declarat Cernea despre Sorin Belu.

Cursă specială cu enoriași

Conferința de presă a continuat, însă numai pentru a fi întreruptă, încă odată. De data aceasta protagonist a fost preotul bisericii amplasate în căminul de bătrâni din Constanța, Gheorghe Chircalan, alături de câteva persoane de vârsta a treia. Aceștia au spus că au auzit în presă despre propunerea lui Cernea și că au venit să-l facă să se răzgândească. Preotul a susținut că dacă biserica nu primește bani de la stat ar fi ca un olog fără baston, în timp ce oamenii adunați la fața locului, fie pensionari, fie bugetari, au afirmat că sunt săraci și nu pot da, din puținul pe care îl au, bisericii. Mai bine să dea statul. Interesant este că preotul și enoriașii au venit cu un autobuz de transport în comun, pe care scria ”Cursă specială”. Membrii ai poliției locale au fost zăriți în zonă, probabil pentru a preîntâmpina orice incident.

Ce vrea de fapt Cernea

Remus Cernea a încercat să le explice ceea ce a explicat și presei. În primul rând, a afirmat el, nu este un proiect de lege depus, ci un draft, o propunere, care va fi supusă dezbaterii publice. O lege este necesară pentru că în prezent finanțarea cultelor se face pe baza unor prevederi ale Legii 489/2006, care spune că acestea beneficiază de fonduri la cerere și în limita necesarului. ”Inițiativa pe care noi o propunem presupune ca fiecare cetățean să doneze o parte a venitului său către cultul căruia îi aparține”, a spus Cernea. Procentul urmează să fie discutat în viitoare dezbateri. Poate fi 2%, ca în cazul ONG-urilor, sau de până 8 sau 10%, ca în Germania. Deputatul a făcut și un calcul și a spus că dacă fiecare român ar dona 2% s-ar strânge bani mai mult decât suficienți pentru funcționarea bisericilor. Nu a exclus însă și finanțarea statului, pentru repararea bisericilor care sunt înscrise în patrimoniul național sau pentru a finanța diverse proiecte sociale ale bisericilor (de exemplu, punerea la dispoziție a unor terenuri pentru construcția unui dispensar social).

Cinci avantaje

Cernea spune că proiectul său are mai multe avantaje. În primul rând, ar întări autonomia cultelor. În al doilea rând, acestea ar avea parte de venituri predictibile. În al treilea rând, se va reduce intermediarul politic. Cu alte cuvinte, oamenii politici nu se vor mai putea folosi de banii acordați, de la buget, bisericilor, pentru ca mai apoi să fie ajutați de către preoți în campanii electorale. ”E bine și pentru democrație, pentru sănătatea sistemului poltic”, a mai spus Cernea. În al cincilea rând, proiectul este bun pentru că România ar intra astfel în rândul țărilor europene.

Despre Mazăre: ”Nu îmi cer scuze! Este de datoria sa să mă sune”

Întrebat ce părere are despre declarațiile dure ale președintelui PSD Constanța, Radu Mazăre, care l-a numit tâmpit și care a spus că-i rupe picioarele dacă îl mai prinde la Constanța, Cernea a spus că mandatul de parlamentar nu este imperativ. ”Unui parlamentar nu i se poate impune un lucru. Dar eu îmi doresc un dialog pe baza acestui proiect”, a spus el și s-a arătat convins că acesta va fi susținut și de PSD Constanța, după ce membrii partidului vor afla în amănunt ce presupune el. ”Reacțiile (n.r. lui Mazăre) au fost în necunoștință de cauză. S-au bazat pe articol de presă”, a mai spus el. Încă nu a vorbit cu Mazăre pe această temă. ”Nu îmi cer scuze sub nicio formă! Nu am de ce”, s spus el, subliniind că primarul trebuie să îl sune pe el, nu invers. ”Cred că este de datoria celor care fac acuzații să mă sune”, a punctat Cernea.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri