Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
S-au rezolvat toate problemele în Cumpăna? Mariana Gâju, îngrijorată de... libera circulație în Europa

S-au rezolvat toate problemele în Cumpăna? Mariana Gâju, îngrijorată de... libera circulație în Europa(1359)


Necesitatea respectării dreptului la libera circulație a fost susținută marți , la Bruxelles, de președinții Asociației Comunelor din România, Mariana Gâju, și primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, în cadrul unor intervenții avute la reuniunea Comitetului Regiunilor care a reunit peste o sută de reprezentanți ai autorităților locale din țările membre ale Uniunii Europene și care a avut ca temă abordarea politicii locale privind libera circulație și incluziunea în UE.

"Libera circulație și incluziunea, cu precădere cea socială, sunt, înainte de toate, două principii interconectate ale căror efecte își fac — sau cel puțin ar trebui să-și facă — simțite prezența până la cele mai mici localități din Uniunea Europeană", a subliniat Mariana Gâju.
Potrivit acesteia, comuna pe care o conduce a fost întotdeauna un lăcaș al diversității, fiind locuită de diferite nații, după cum atestă documente de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

"Am putea chiar spune că istoria ne este un aliat în implementarea politicilor privind libera circulație și incluziunea. Însă, oricât de firească ar putea părea această acțiune, astfel de politici nu pot fi adoptate pur și simplu, în lipsa unei pregătiri anterioare temeinice. Așa cum bine știm, România, asemenea tuturor statelor din estul Europei, a trecut printr-o perioadă destul de îndelungată în care a fost total deconectată de la realitățile și tendințele democratice ale Europei capitaliste. Au trecut 24 de ani de la căderea Cortinei de Fier și am demonstrat că, încet dar sigur, învățăm care sunt cele mai bune metode de a reduce decalajele dintre est și vest", a arătat edilul.
În ceea ce privește libera circulație, Mariana Gâju susține că este de datoria localităților mici să încurajeze, prin măsurile luate, acest drept european fundamental.

"Îmbunătățirea infrastructurii este, fără îndoială, primul pas spre realizarea acestui deziderat. Împreună cu fluidizarea traficului, acestea sunt măsuri care se află pe lista priorităților primăriei pe care o conduc.(...) Pentru ca libera circulație să-și găsească într-adevăr aplicabilitate la nivel micro, trebuie să înțelegem importanța construirii unui cadru care să permită implementarea sa. (...) Incluziunea se leagă firesc de libera circulație, fiind consecința naturală a acesteia", a mai spus Mariana Gâju.


În numele Asociației Comunelor din România, primarul din Cumpăna a pledat pentru o viață mai bună pentru locuitorii din mediul rural, în special pentru tineri.

Sursa: Agerpres
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri