Constanța poate avea căldură mai ieftină(1227)


Organizația municipală Constanța a Forței Civice oferă parlamentarilor USL de Constanța și primarului Radu Mazăre două soluții pentru subvenționarea prețului gigacaloriei în aceleași condiții ca cele anterioare OUG nr.70/31.08.2011 prin care se eliminau compensările acordate din bugetul de stat pentru producerea energiei termice.

Aveți mai jos explicațiile, așa cum au fost ele trimise printr-un comunicat de presă:

Solicităm parlamentarilor USL de Constanța, în special celor ai PSD, să ceară de urgență cabinetului condus de Victor Ponta abrogarea OUG mai sus menționată și revenirea la regimul compensărilor alocate din bugetul de stat, anterioare anului 2011, pentru producerea energiei termice. Măsura reparatorie se află exclusiv la îndemâna guvernului USL care poate corecta ordonanța adoptată de cabinetul condus de Emil Boc. Dacă guvernul USL își asumă actul normativ mai sus menționat (ceea ce a și făcut în ultimii doi ani), atunci, astăzi, el se face în totalitate responsabil pentru prețul astronomic pe care constănțenii îl plătesc la întreținere. De asemenea, solicităm parlamentarilor USL de Constanța să demareze de urgență implementarea măsurilor prevăzute în moțiunea simplă „Căldura care îngheață România, regimul Băsescu-Boc” sau să depună o moțiune împotriva propriului guvern cu titlul „Căldura care îngheață România, regimul Ponta-Antonescu”. Altfel, își pot pune cu ușurință o etichetă pe care să scrie „demagogie ieftină”.
Primarului Radu Mazăre îi solicităm să se uite cu atenție pe proiectul de buget, în special pe capitolele „Cultură, recreere și religie” și „Protecția mediului”, unde se pot opera ajustări serioase ale cheltuielilor estimate pentru anul 2014.
Astfel, la capitolul „Cultură, recreere și religie”, sunt previzionate, printre altele, cheltuieli în valoare de de 23.522.000 lei (aproximativ 5.350.000 euro) pentru „Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement”, precum și de 12.877.000 lei (aproximativ 2.930.000 euro) pentru „Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei”. Cum noi nu ne amintim ca în Constanța să existe vreo grădină publică, parcurile și spațiile verzi sunt mai multe betonate decât verzi și nu știm despre ce baze sportive și de agrement este vorba, considerăm că suma alocată pentru întreținerea a ceva ce mai mult nu există decât există ar putea fi, cu puțină bunăvoință, înjumătățită, iar astfel ar rezulta o economie de peste 2.500.000 euro.

De asemenea, cum până astăzi, în afară de plimbările primarului pe cat-walk sau defilarea carelor alegorice, nu am văzut vreo strategie spectaculoasă a administrației locale pentru susținerea culturii sau a religiei, deducem că suma alocată cheltuielilor cu subcapitolul „Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei” este mai degrabă destinată recreerii, probabil pentru distracția estivală a primarului. În acest context, considerăm că și aceste cheltuieli ar putea fi reduse la jumătate, ceea ce ar produce încă o economie de peste 1.400.000 euro.
Un alt capitol care poate suporta ajustări semnificative este „Protecția mediului”, mai precis subcapitolul „Salubritate” unde este previzionată o cheltuială în valore de 75.325.000 lei (peste 17.000.000 euro). Forța Civică Constanța apreciază că municipiul Constanța nu este sub nicio formă curățat de gunoi sau de zăpadă de suma mai sus menționată, ci, cu indulgență, pentru serviciile efectuate s-ar putea aloca maximum jumătate de sumă, de-aici putând rezulta încă o economie de peste 8.000.000 euro.
După adoptarea OUG 70/2011, primarul Radu Mazăre afirma că “noi, primăria, subvenționăm gigacaloria pentru toată populația. Acum voi lua acești bani prevăzuți în buget și care nu sunt puțini, cam 500 de miliarde pe an, și o să-i redistribuim în așa fel încât să acoperim ce nu mai dă Guvernul pentru populația cu venituri mici, ca să plăteasca la fel ca anul trecut”, ceea ce înseamnă că domnia sa căuta, și nu găsea, 500 miliarde de lei vechi, echivalentul a aproximativ 11.500.000 euro.
Dacă adunăm economiile de 2.500.000 euro (pentru „Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement”), 1.400.000 euro (pentru „Cultură, recreere și religie”) și 8.000.000 euro (pentru „Salubritate”) reiese suma de aproximativ 12.000.000 euro, exact diferența pe care primarul Mazăre o caută și nu o găsește în buget.
Organizația municipală Constanța a Forței Civice consideră că bugetul municipalității, care anul acesta se ridică la peste 150.000.000 euro, poate suporta subvenționarea prețului la gigacalorie în aceleași condiții ca cele anterioare anului 2011, și că de-a lungul ultimilor ani se puteau identifica cel puțin fondurile necesare reabilitării Cazinoului.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri