În municipiul Tulcea, Comisia de Avizare Tehnică a respins Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind realizarea unui ansamblu de locuinţe, pentru tinerii specialişti din sistemul de sănătate publică, locaţii care ar urma să funcţioneze în regim de închiriere. Investiţia de pe Strada Frumoasă prevede realizarea a 24 de astfel de unităţi locative.
ASTFEL, DUPĂ O DESTUL DE SCURTĂ PERIOADĂ DE ACALMIE, SE REIA RĂZBOIUL DECLANŞAT, LA VÂRFUL ADMINISTRAŢIEI TULCENE, DUPĂ CE, ÎN IUNIE 2012, FOSTUL JUDEŢ APROAPE... 100% PORTOCALIU (până atunci, majoritatea primarilor din judeţ, inclusiv din oraşe şi, mai ales, din municipiul reşedinţă de judeţ, erau de aceeaşi culoare politică cu preşedintele Consiliului Judeţean şi cu prefectul: PDL, partid care dispunea, de asemenea, de majoritate, proprie sau constituită prin alianţe, şi în Consiliul Judeţean şi în mai toate primăriile, inclusiv în oraşul Tulcea!), A DEVENIT... TRICOLOR: prefect propuds de către PNL (Lucian Eduard Simion), preşedinte CJ de la PSD (Horia Teodorescu) şi primarul oraşului Tulcea PDL-ist, fostul (şi actualul) primar, Constantin Hogea, reuşind să-şi păstreze funcţia şi după alegerile din 2012. Dar multe alte primării şi-au schimbat primarul, USL-iştii obţinând şi majorităţi în Consilii.
În acest judeţ dintre Dunăre şi mare este, de atunci, de notorietate faptul că peşedintele CJ şi primarul se ignoră, pur şi simplu, reciproc, în cel mai bun caz. Dar, de obicei, e chiar mai rău: îşi dau „la gioale”, peste mâini şi degete, peste pixul cu care semnează acte de administraţie.
Chiar şi noi, cei din Constanţa, am observat această rivalitate, cu diferite ocazii, când treburile jurnalistice ne-au dus în judeţul vecin, mai ales în municipiul Tulcea. Şi am mai remarcat ceva: Chiar şi populaţia, incluzând şi mediul de afaceri, s-a cam săturat de acest stil, când unul trage „Hăis”, iar celălalt „Cea”, fiind astfel blocate, din orgolii şi ambiţii, politice şi personale, proiecte şi activităţi necesare tulcenilor.
Nu ne putem abţine să nu ne punem întrebarea (nu doar de dragul teoriei... , fiind, de fapt, o probabilitate majoră!): Cum vor „coabita” alde Mazăre şi Constantinescu (ambii PSD), pe care-i ştim foarte bine cum sunt, cu ambiţiosul şi încăpăţânatul primar din Tulcea, Constantin Hogea (PSD), care-l toacă mărunt, până-l scoate din pepeni, până şi pe mai blajinul şi molcomul Teodorescu, un tip mai împăciuitor din fire, după cum ne-a fost descris din mai multe unghiuri politice locale?!...
Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu: “Atentat la sănătatea tulcenilor!”
Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, a transmis, imediat, un comunicat extrem de dur, la adresa primarului pedelist şi a celor din Primărie. Iată care este conţinutul său:
„Domnii arhitecţi din această comisie au atentat, prin decizia luată, la sănătatea populaţiei judeţului Tulcea!
Pe un efort al Consiliului Judeţean Tulcea, de a construi unităţi locative, care să fie puse la dispoziţia medicilor care vor veni la Tulcea, o comisie consultativă a catadicsit să se pună de-a curmezişul, pe motive ştiute doar de domniile lor. Aceste persoane ar trebui să cunoască faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea deserveşte toată populaţia judeţului , inclusiv pe domniile lor.
Menţionez că proiectarea a fost făcută în urma unei consultări cu primarul Constantin Hogea şi cu arhitectul şef al municipiului, Bogdan Mihalca, în baza unui Certificat de Urbanism.
Ne aşteptam ca domnul primar să ia atitudine, ţinând cont de importanţa pe care o are această investiţie, ce va fi executată pe fonduri alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia Naţională de Locuinţe.
Nu credeam că atunci când vrei să faci ceva care are un impact pozitiv asupra tuturor cetăţenilor se poate găsi o mână de consultanţi care să ia decizii cu efecte dramatice, privind destinele Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, mai ales că mulţi suntem la o vârstă la care putem solicita oricând serviciile unităţii medicale din judeţul nostru.
Decizia de schimbare a locului, propusă de domnul primar Constantin Hogea, căruia îi mulţumesc pentru buna intenţie, presupune schimbarea unui ordin de ministru, a unor acte normative şi duce, într-un final, la întârzierea investiţiei sau poate chiar la pierderea finanţării pentru această investiţie.
Este surprinzător că oameni de înaltă ţinută profesională pot lua o astfel de decizie. Tot ce le pot dori acestor oameni este „Multă sănătate!“.
Referitor la declaraţia domnului primar, prin care s-a exprimat că nu ar exista cadru legal de finanţare a sănătăţii tulcenilor, îi sugerăm că există acest cadru legal, prin care autorităţile se pot asocia pentru finanţarea unui serviciu public (sănătatea fiind un serviciu public, important pentru populaţie): Legea nr. 215/2001). Acelaşi lucru îl poate face şi pentru sistemul de asistenţă socială (privind persoanele cu handicap şi protecţia copilului), mai ales că din cele 655 de persoane cu handicap de la nivelul judeţului, 205 sunt în municipiu (peste 30%), iar din cei 621 de copii instituţionalizaţi în sistemul de asistenţă socială, 96 sunt din municipiu (15%).
Domnule primar, sănătatea tulcenilor şi persoanele cu handicap sunt tot ale noastre! Noi, cei din Consiliul Judeţean Tulcea, alocăm, în acest an, 2.5 milioane de lei (25 de miliarde de lei vechi) pentru funcţionarea spitalului, 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi) pentru dotările din spital (la care se adaugă şi co-finanţarea pentru proiectul de modernizare) şi încă 5,3 milioane de lei (53 de miliarde) pentru sistemul de asistenţă socială. Era prea mare suma de 500.000 de lei (5 miliarde) solicitată pentru spital de la primăria Tulcea?...”