Primarul din Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, la mâna procurorilor DNA

Primarul din Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, la mâna procurorilor DNA(2604)


Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, viceprimarul Nicolae Ciocănete și secretarul primăriei, Mihaela Petcu, au intrat în atenția procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. Anchetatorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind înstrăinarea unor terenuri aparţinând domeniului privat al comunei Nicolae Bălcescu din judeţul Constanţa, la preţuri mult subevaluate, respectiv, de 20 până la 60 de ori mai mici decât valoarea lor reală de piaţă.


Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul dimineţii de 10 ianuarie 2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în locaţii situate în comuna Nicolae Bălcescu din judeţul Constanţa. Printre acestea, se află locuința primarului Viorel Bălan dar și cea a secretarei din Primăria Nicolae Bălcescu, a viceprimarului, precum și la sediul primăriei din localitate.


În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe documente și urmează să stabilească în cel mai scurt timp posibil, dacă primarul Viorel Bălan va fi reținut sau nu pentru fapte de corupție ce au legătură cu calitatea de primar pe care acesta o are.


Surse din cadrul DNA susțin că, cei trei sunt suspectaţi de acte de corupţie în urma unor reclamaţii privind împroprietăriri ilegale cu terenuri şi afaceri cu eoliene.
Din primele cercetări, se pare că, acțiunea anchetatorilor a avut loc ca urmare a mai multor reclamații ale unor locuitori din comună care au reclamat că primarul Viorel Bălan s-a fi împroprietărit cu peste 400 de hectare de teren după ce i-ar fi păcălit pe localnici să facă schimb de terenuri pe care ar fi urmat să fie amplasate turbine eoliene.


Atât primarul Viorel Bălan cât și viceprimarul Nicolae Ciocănete au fost până în vara anului 2012, membrii PDL. Cu puțin timp înainte de alegerile locale, cei doi au trecut la PNL.


În altă ordine de idei, în luna iulie a anului trecut, primarul Viorel Bălan a fost declarat incompatibil de ANI. Conform raportului ANI, primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010. El este acuzat că, a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi funcţia de administrator al S.C. PANMINADA S.R.L. (23 iunie 2008 - 05 ianuarie 2009) şi al S.C. PAVICOM S.R.L. (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010). De asemenea, întrucât acesta ar fi omis menţionarea în declaraţiile de interese aferente anilor 2009 şi 2010 a calităţilor deţinute în cadrul S.C. PAVICOM S.R.L., ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri