O decizie, de ultimă oră, a Curţii Constituţionale a României (CCR), dă o lovitură importantă speranţelor “baronilor” locali (ne referim, în primul rând, la preşedinţii Consiliilor Judeţene), care-şi văd (cel puţin…) amânate întronările în poziţia de… sultani, adică de despoţi aproape omnipotenţi, din punct de vedere administrativ, în teritoriu, în defavoarea puterii de decizie atât a celor “de sus”, de la “Centru” (Guvern), cât şi a celor “de jos”, recte Primării!
Foarte important: CCR a declarat neconstituţionaă Legea ÎN TOTALITATEA EI! (Aşadar: Legea trebuie regândită şi reformulată de la …ZERO!)
Iar votul judecătorilor CCR a fost… UNANIM!
Reamintim că în 19 noiembrie 2013, Guvernul a reuşit trecerea acestei Legi în Parlament, prin…”asumarea răspunderii”, adică PRIN EVITAREA DEZBATERII PARLAMENTARE, DUPĂ CE S-A ELUDAT ŞI OBLIGAŢIA DEMOCRATICĂ CA PROIECTUL SĂ FIE SUPUS DEZBATERII (OPNIEI) PUBLICE!
Mai mult (a se citi:…GRAV!): Potrivit Legii, mai multe servicii, din domeniile agricultură, cultură, mediu, tineret și sport, asistență socială, sănătate vor fi trecute, trebuiau trecute, începând cu data de… 31 decembrie 2013, în subordinea autorităților locale (Consilii Judeţene)!
PDL este cel care a sesizat CCR, atât pe formă, cât şi pe fond
Sesizarea ar fi trebuit analizată în 11 decembrie, însă judecătorii constituţionali au decis să amâne discutarea sa, întrucât au primit, în acest caz, NU MAI PUŢIN DE 4.000 DE PAGINI DE DOCUMENTE (!), pe care nu au avut timp să le studieze până la acel moment. De asemenea, Curtea a solicitat, atunci, avizele institutiilor implicate in procesul de descentralizare.
Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că a primit toate documentele soluționate de la ministere, în cazul Legii Descentralizării, și că acest dosar este cel mai voluminos din câte a judecat! "Da, le-am primit pe toate. Avem un dosar uriaș, cred că e cel mai voluminos dosar din câte am judecat până acum. Au fost foarte multe critici formulate la adresa legii de către autorii sesizării. Sper ca, astăzi, să reușim să răspundem, la toate și să dăm o soluție", a afirmat Zegrean, înainte de ședința CCR.
PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării (atât pe formă, inclusive în privinţa modului de promovare, pri asumarea răspunderii!, cât şi pe fond, în special pe aspectele legate de subjugarea decizională TOTALĂ a Primăriilor, faţă de Consiliul Judeţean, ca şi în legătură cu eliminarea aproape totală a controlului Guvernului!) şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, a informat formaţiunea politică, în 23 noiembrie 2013. Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.
"Sesizarea către Curtea Constituţională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 și 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136", s-a arătat în comunicatul PDL.
Sesizarea atrage atenţia, printre altele, asupra procedurii de asumare a răspunderii de catre Guvern pe acest act legislativ, în condiţiile în care CCR a reglementat, în 2009, că Guvernul îşi poate angaja răspunderea numai ca excepţie şi dacă structura majorităţii parlamentare s-a schimbat de la momentul alegerilor.
Potrivit un comunicat al PDL, transmis atunci, legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale, în ceea ce priveşte purtătorii autonomiei locale, care sunt Consiliile Locale şi Primării, în timp ce Consiliul Judeţean este coordonator al activităţii acestora.
PDL opinează că: "proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român (...) legea permite transferul de proprietate între unitățile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern (...) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constiuţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii" şi că procedura angajării răspunderii este neconstituţională.
O descentralizare reală, autentică, eficientă şi eficace ar fi însemnat că multe dintre serviciile prevăzute a fi transferate la Consiliile Judeţene să fie în responsabilitatea Consiliilor Locale, odată cu transferul resurselor aferente, dar numai după elaborarea şi aprobarea unor standarde de cost specifice, precum şi după modificarea prevederilor legale în materie', se mai spune în sesizarea depusă de către pedelişti.
Totodată, aceştia consideră că legea permite transfer de proprietate între unităţile administrativ-teritoriale, fără Hotărâre de Guvern!, iar acest lucru reprezintă o încălcare a Legii privind proprietatea publică şi privată, care este materie de drept constituţional, prin articolul 136 din Legea Fundamentalaă (Constituţia României).
Promotorul principal al Legii, vicepremierul Liviu Dragnea, se declară superdezamăgit: “Nu este o înfrângere pentru USL, este o înfrângere pentru… România Europeană!”
Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat în aceste zile, în mod repetat, că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.
Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.
ULTIMA ORĂ! Declaraţia, la cald, a lui Dragnea, la aflarea veştii: “Nu este o înfrângere pentru USL, este o înfrângere pentru… România Europeană! Acum…, ce să facem: vom aştepta motivaţia CCR şi vom acţiona în consecinţă!”
Preşedintele Băsescu a criticat constant forma şi fondul acestei Legi: “Eu cred că această lege are probleme la Curtea Constituţională!”
Întrebat, în luna decembrie, de către jurnalişti, cum va proceda dacă CCR va decide că proiectul descentralizării este constituţional, preşedintele Traian Băsescu a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla. "Uite, o să vă spun cinstit:, eu nu cred că trece de CCR această descentralizare pentru că modul cum a conceput-o Guvernul contravine principiului fundamental de stat unitar. Se creează insuliţe, un număr mare de insuliţe cu autonomie majoră în raport cu Guvernul central, ceea ce contravine Constituţiei. Deci eu cred că această lege are probleme la Curtea Constituţională. Nu ştiu cum au formulat cei care au făcut intervenţie la Curtea Constituţională. Eu, dacă ajunge la mine în fază iniţială, o voi trimite înapoi Parlamentului, după care o voi ataca la Curtea Constituţională, pe principii instituţionale", a precizat Traian Băsescu.
Reamintim că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării în 19 noiembrie. Potrivit proiectului de lege, mai multe servicii din domeniile agricultură, cultură, mediu, tineret și sport, asistență socială, sănătate vor fi trecute, începând cu data de 31 decembrie 2013, în subordinea autorităților locale.