Leul se apropie de minimul istoric în raport cu euro(1141)


Moneda naţională a continuat să se deprecieze în prima parte a sesiunii interbancare de vineri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 1,57 bani, la 4,5447lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 7 luni şi foarte aproape de maximul din 2013.

O rata de schimb superioară, de 4,5535 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 7 iunie. Acest nivel reprezintă si nivelul maxim al anului precedent.


Leul a început să scadă semnificativ încă de miercuri seara, traiectoria fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după prima şedinţă a Consiliului de Administraţie al băncii centrale pe probleme de politică monetară.

Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul BNR a calificat, totodată, variaţii de 5% ale leului drept "normale".

"Credem că mişcarea (scăderea leului - n.r.) nu este susţinută de o schimbare a sentimentului investitoilor faţă de activele locale, întrucât deprecierea de circa 1% de ieri a leului a avut loc pe fondul unor evoluţii plate ale monedelor regionale (...) Ne menţinem astfel perspectiva pozitivă asupra leului şi credem că deprecierea recentă va fi corectată", se arată într-o analiză ING Bank transmisă vineri.

În sesiunea de joi, rata de schimb a fost de 4,5290 lei/euro.

Leul a pierdut teren şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3432 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 18 septembrie. La data menţionată, cursul a fost de 3,3504 lei/dolar.
Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6616 lei/franc la 3,6822 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,5370 - 4,54 lei/euro, peste intervalul înregistrat joi seara, când schimburile s-au perfectat la 4,5300 - 4,5325 lei/euro.

Leul a continuat să se deprecize, iar la jumătatea zilei operaţiunile s-au realizat la 4,5430 - 4,5440 lei/euro.
Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au rămas la 0,57 - 1,08% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se plasau la 0,7 - 1,2% pe an.

Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 2,1% la 2,03% pe an.

Sursa: Mediafax.ro
 
jooble.org