Sfântul Haralambie, Tămăduitorul celor bolnavi, expus la Muzeul de Artă Populară Constanța

Sfântul Haralambie, Tămăduitorul celor bolnavi, expus la Muzeul de Artă Populară Constanța(112)


În data de 10 februarie, în calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Mucenic Haralambie.

În satul tradițional românesc, din veacul al XIX-lea, Sfântul se bucura de mare cinstire, fiind considerat stăpânul bolilor, în special al ciumei și holerei, maladii care făceau ravagii în secolele trecute, în lumea satelor și a orașelor.

Pentru a fi ferit de boli, țăranul român ținea prin nelucrare această zi. În icoanele țărănești pictate pe sticlă, Sfântul Haralambie apare ținând boala ferecată în lanțuri, la picioarele sale, aceasta fiind reprezentată ca o ființă monstruoasă sau un schelet uman cu coasă. În cazul în care oamenii se înrăiau fără măsură, acesta dădea drumul bolilor în lume.

Odinioară, de praznicul Sfântului Haralambie, oamenii duceau la biserică, spre a fi sfințite, colaci și colivă.

Dovadă a cinstei de care se bucura acest sfânt în satul tradițional sunt icoanele pictate pe sticlă, în secolul al XIX-lea, în cunoscute centre de iconari. Astfel de icoane, pictate la Șcheii Brașovului, Țara Oltului și Făgăraș, se regăsesc și în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Populară.

În imagine, o astfel de icoană care îl înfățișează pe Sfântul Haralambie, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, pictată la Făgăraș, în secolul al XIX-lea. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri