Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
ADRIAN NĂSTASE ştia, încă din 2005, că „Dosarul Zambaccian” îl va înfunda: A PUS... SECRETARA SĂ-L SUNE PE DANIEL MORAR, CA SĂ-L ÎNTREBE DACĂ ARE DOSAR LA DNA

ADRIAN NĂSTASE ştia, încă din 2005, că „Dosarul Zambaccian” îl va înfunda: A PUS... SECRETARA SĂ-L SUNE PE DANIEL MORAR, CA SĂ-L ÎNTREBE DACĂ ARE DOSAR LA DNA(2154)


După noua condamnare şi arestare a lui Adrian Năstase, sunt repuse pe tapet fel de fel de lucruri uitate, de către opinia publică, referitoare la dosarul care l-a retrimis în puşcărie, după doar zece luni de libertate, pe fostul prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat.

 

A fost obligat, de către UE, să înfiinţeze PNA (actualul DNA), unde l-au pârât …actualii aliaţi ai PSD!

 

Aşa cum arătam într-un articol de ieri, totul a pornit de la denunţul penal făcut de un grup de fruntaşi ai Partidului Naţional Liberal, în 2004, înainte de alegerile pentru Parlament şi Preşedinţie (la acestea din urmă candidatul partidului de guvernământ, PSD, era chiar premierul şi preşedintele formaţiunii, Adrian Năstase!)
Plângerea penală a fost depusă la Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), organism ÎNFIINŢAT, CULMEA, CHIAR ÎN PERIOADA CÂND NĂSTASE ERA PREMIER! (Dar, pentru cei care exaltă “patriotismul” şi “corectitudinea” actualului puşcăriaş, subliniind acest lucru şi scoţând totul din context, ţinem să reamintim că PNA, ulterior numit DNA, a fost înfiinţat, în 2002, ca urmare a… cerinţei exprese a Uniunii Europene, ca o condiţie sine qva non a continuării negocierilor pentru aderarea solicitată de statul român!).
Semnatarii reclamaţiei penale au fost: Mona Muscă (iniţiator), Norica Nicolai, Ludovic Orban şi Nini Săpunaru! Atunci, PNL era în alianţă (electorală) cu Partidul Democrat (“Alianţa DA - Dreptate şi Adevăr”).

Soarta denunţului penal nu a mai fost cunoscută până în anul următor, 2005, când a fost silit să îşi ceară pensionarea (NEGATIV) CELEBRUL ŞI EXTREM DE CONTROVERSATUL procuror Ioan Amariei (nume asociat perioadei guvernării Năstase, 2000 – 2004, aproape unanim considerată ca find una de vârf al corupţiei, la nivel înalt, după 1990), omul de casă al premierului, pus de acesta în fruntea PNA, încă de la înfiinţarea, în 2002, a instituţiei cerută imperios de UE, ca o condiţie pentru o viitoare aderare a României.

 

Dacă tăcea, filosof rămânea? Dar cu aroganţa cum rămâne…

 

După alegerile legislative şi prezidenţiale (prin Traian Băsescu) câştigate de Alianţa DA (PNL şi PD), numele acestui parchet “dedicat” demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici a fost schimbat (în: DNA – Departamentul Naţional Anticorupţie), oamenii lui Năstase au fost măturaţi, iar la conducerea sa a fost adus un tânăr, de la Cluj, la recomandarea lui Emil Boc, noul primar (PD) al oraşului, devenit preferatul lui Băsescu după ce a reuşit, în primăvara aceluiaşi an superelectoral anterior, 2004, performanţa, nesperată de nimeni, de a-l învinge pe aparent imbatabilul primar ultranaţionalist Gheorghe Funar (a rămas celebră efuziunea, caracteristică, telefonică a lui Băsescu, la aflarea triumfului lui Boc: “Te pup, măi Boc, deşi nu obişnuiesc să pup bărbaţi, hă, hă, hă…). Numele surpriză al tânărului adus de la Cluj, promovat în funcţia de procuror-şef al DNA, era… DANIEL MORAR. Sună cunoscut, nu-i aşa?...

În volumul “Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul” (Editura “Humanitas”/ Colecţia “Portrete în dialog”, Bucureşti, 2012), carte-interviu realizată de către cunoscutul jurnalist Dan Tăpălagă (actualul director al agenţiei “Hotnews”), Daniel Morar (care a predat abia în 2013 şefia DNA, devenind judecător la Curtea Constituţională) face câteva destăinuiri şocante. Printre acestea, una se referă la “Dosarul Zambaccian” şi, deci, Adrian Năstase.
Morar îşi aminteşte că, la scurt timp după ce fusese instalat în funcţie, în 2005 (prin Decretul nr. 849, din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit procuror-şef al DNA, începând cu data de 12 august 2005), a fost sunat de către… secretara lui Adrian Năstase, ajuns “doar” preşedinte al Camerei Deputaţilor! Această funcţionară i-a transmis că Adrian Năstase VREA SĂ FIE SUNAT (sic!) de către Morar! Este clar că “Adelu” uitase şi că el nu mai este prim-ministru. De altfel, în scurt timp, nu va mai fi nici preşedinte PSD, “lupul tânăr” Mircea Geoană – care peste doi ani doar, împreună cu Miron Mitrea, cereau suspendarea, din PSD, a lui… Năstase, din cauza… Dosarului Zambaccian! -- luîndu-i faţa, la alegerile partinice de la Hotelul… “Confort” (!), când alde Mazăre-Constantinescu, Oprişan, Dragnea şi gaşca n-au vrut să-l mai reînscăuneze pe “moş” Ion Iliescu (căruia nu-i spunem nici în acest an nimic de ziua onomastică!). Uitase şi că, la acel parchet cel puţin, nu mai răspunde… secretarei lui, la telefon, ţucălarul obedient Amariei (Ne dăm seama cum funcţiona relaţia Năstase, premierul – Amariei, procurorul şef al PNA!...) E clar că aroganţa din naştere, plus vechile obiceiuri autoritar-dictatoriale, exersate în cei patru ani de şefie la guvern (a fost celebru pentru aceste apucături!) nu-i permiteau să se scoboare, încă, printre pământeni, printre muritorii de rând…
De fapt, Năstase dorea să afle dacă Băsescu are de gând să scoată de la naftalină dosarele ascunse de Amariei… (Apropo: acest pensionar de lux, Amariei, a ieşit din uitarea publică prin 2011, când s-a revoltat în faţa pericolului de a-i fi recalculată diminutativ pensia de, ţineţi-vă bine!,…17.969 RON – aproape 180 de milioane de lei vechi, aşadar!-- , declarând, în presă, că el consideră că nu are o pensie “nesimţită”, ci una… mică! Cât despre dosarele sale “grele”: “Pavalache”, pentru care îl iubea Năstase, şi… “Flota”, pentru care l-a schimbat Băsescu!)


Să-i fi dat chiar Năstase, fără să vrea, idei lui Băsescu sau Morar, în legătură cu resuscitarea Dosarului Zambaccian?!...


Morar ţine minte că s-a interesat şi a aflat că nu este în instrumentare niciun dosar pe numele fostului premier. Plângerea liberalilor, din anul precedent, fusese ascunsă, de către slugoiul lui Năstase, procurorul-şef Ioan Amariei!
Dar ceea ce nu spune Daniel Morar, în carte, este dacă nu cumva demersul lui Năstase… i-a dat idei noii echipe de la DNA! (Cu alte cuvinte: dacă tăcea, filosof rămânea…) Pentru că doar câteva luni mai târziu, în acelaşi an, plângerea penală s-a transformat în dosar de cercetare, iar trei ani mai târziu (după “intermezzo”-ul cu Mătuşa Tamara şi după refuzul obstinativ al Parlamentului de a răspunde solicitărilor procurorilor, referitoare la ridicarea imunităţii lui Adrian Năstase), s-a început urmărirea penală şi a debutat procesul, finalizat, definitiv şi irevocabil, abia ieri, după şapte ani şi jumătate de tergiversări judiciare!...
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri