Nicu Alifantis – când zeii poeziei își dau mâna cu cei ai muzicii

Nicu Alifantis – când zeii poeziei își dau mâna cu cei ai muzicii(1765)


Dacă Nicu Alifantis nu ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Ar fi trebuit inventat pentru ca toți cei care iubesc poeziile să le poată desluși noi valențe pe muzica lui Alifantis.

La 60 de ani, pe care în împlinește în 2014, și cu o carieră de 40 de ani în spate, Nicu Alifantis este mai tânăr ca niciodată, pe scenă. S-a văzut, auzit și simțit asta ieri seară, în Club Doors din Constanța, unde brăileanul a cântat pentru a doua oară în decurs de o săptămâni, bisând la cererea spectatorilor.

Vitalitatea nu a fost singurul lucru care a surprins. Nici vocea, care nu și-a pierdut nimic din claritate, tonus și putere. Nici faptul că a cântat două oră fără efort. Multe din melodii au fost reorchestrare, au sunat mai bine ca pe album. Publicul a fredonat celebre versuri ale marilor poeți români, de la Nichita Stănescu la Radu Stanca, dar și melodii de pe cel mai recent album al său, Mozaic. Aromân după mamă, Alifantis a cântat în Constanța în aromână.

A cântat și în portugheză, în memoria bunicului său, Hristu, marinarul care s-a stins visând să ajungă în peninsula lusitană, fără să reușească vreodată. Și dacă sunteți curioși cum sună ”În dulcele stil clasic”, a lui Nichita, în viziunea lui Alifantis, ascultați Mozaic sau dați click pe linkul de mai jos.

Alifantis a vorbit și despre planurile sale de viitor. Lucrează la un nou album care va cuprinde muzica tuturor etniilor prezente în Brăila natală, album care va prinde viață anul viitor sau chiar în 2015.

Până atunci, mergeți la un concert, dacă aveți ocazia. Nu vine de multe ori în Constanța, de două ori pe an, de obicei, dar merită. 

 

  
jooble.org