Sâmbătă, 19 octombrie 2024, la sediul Organizației Județene PSD Constanța a fost organizată o conferință de presă, pentru a fi prezentat Planul Național pentru Marea Industrie(PNMI).
Au participat senatorul Felix Stroe, președintele Organizației Județene PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu, consilier local municipal și Eduard Martin, candidat PSD la Camera Deputaților.
Reindustrializarea României și stimularea investițiilor în zonele industriale reprezintă principalul scop al acestui proiect de țară. Acesta este asumat de premierul Marcel Ciolacu și constituie o prioritate în programul de guvernare al PSD, încă de anul trecut.
Concret, PNMI reprezintă un sprijin, prin scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape de 2 miliarde de euro, care să determine sau să completeze mari investiții industriale.
- 500 milioane de euro -ajutor de stat- vor susține investiții strategice în industria prelucrătoare. 150 milioane de euro reprezintă facilități fiscale pentru investiții care vor crea locuri de muncă în regiunile cu un nivel sub media națională a PIB/locuitor.
- 1 miliard de euro -schemă de ajutor de stat- se alocă marii industrii pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică (asumate de România prin semnarea convențiilor de la Tokyo și Paris). Finanțarea se realizează din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Circa 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor primi un sprijin de 100 milioane de euro/beneficiar.
- 250 milioane de euro vor susține investițiile în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru, etc.)
PNMI se bazează pe propunerile Planului Draghi de creștere a economiei europene și va fi coordonat de vicepemierul României, Marian Neacșu.
„Este cel mai important pachet economic de susținere a industriei românești.”, a declarat premierul Marian Ciolacu, artizanul acestui important proiect. Este singurul candidat la președinția României care a conceput un asemenea plan concret de redresare a economiei.
Trebuie menționat că specialiștii PSD lucrează la planuri de investiții masive în industria petrochimiei, construcția de autostrăzi și agricultură, toate bazate pe un parteneriat autentic între stat și mediul privat.
Felix Stroe a declarat că urmărește constant, prin frecvente deplasări, investițiile derulate în județul Constanța:
„Eu am vizitat fabrica de amidon din Medgidia. Amidonul este o substanță fără de care nu putem trăi. Astăzi, fabrica are o capacitate de 12.000 de vagoane de porumb pe an, vrem să ajungem la 30.000 de vagoane pe an. Fabrica a beneficiat de ajutor de stat. Este o investiție străină care va face Medgidia să fie mai bine...1 miliard de euro se va aloca pentru decarbonizarea rezultată din industrii. Această investiție nu trebuie amânată. Din păcate, fenomenele meteorologice din ultima perioadă sunt datorate încălzirii globale. Este vital sa investim în decarbonizare...Guvernul propune un obiectiv ca România să devină în 10 ani un principal hub tehnologic și industrial din Europa."
La rândul său, Costin Răsăuțeanu a adăugat: „Vreau să completez… trebuie să recunoaștem și să fim conștienți că România are nevoie de un program de reabilitare. Dacă am face o radiografie, doar 60 % reprezintă serviciile si 40% reprezintă forța de muncă. Un PIB sănătos aduce capacitatea și potența companiilor românești, pentru ca salariile să crească. Deci, cred că un astfel de program era extrem de necesar și sunt mândru că fac parte din echipa care face asta."
În continuare, Eduard Martin a punctat: „ Suma de 2 miliarde de euro din PNMI este doar un stimulent, pentru ca marii investitori să-și facă curaj. Vreau să vă spun că în acest moment, România are deficit mare. Germania are doar într-o singură lună peste 20 de miliarde de euro, adică exportă mai mult. Se finanțează acest pilon de 1 miliard de euro pentru certificarea noxelor, însă, acest miliard investit la început se întoarce în vânzare. Iată, că nu este doar o finanțare simplă, dar și inteligentă. Se investește în acest domeniu, dar după se recuperează. Voiam să mai aduc în discuție că se importă 3 miliarde îngrășăminte chimice în România. Este păcat să nu ne producem noi aceste îngrășăminte și să le cumpărăm. Această industrializare poate atrage forța de muncă."
În final, Felix Stroe a concluzionat: „ Scopul proiectului este de a stimula investițiile în zonele industriale, astfel încât să se producă mai mult în țară și să exportăm mai mult din ceea ce producem. Investiții înseamnă și Anghel Saligny și autostrăzile și spitalele regionale și metroul de la București... Întreprinderile mici și mijlocii vor avea în continuare un suport pentru dezvoltare. În esență, acestea sunt câteva, cele mai importante măsuri care fac parte din acest obiectiv ambițios din România. Cu 2 miliarde de euro se începe! Aceste probleme expuse sunt în plan național și vor genera un trai mai bun. Vor reduce numărul persoanelor vulnerabile din România. Baza economica va fi din ce în ce mai sănătoasă.”