O analiză a celor mai actuale informații, ne este oferită într-un amplu interviu, acordat de George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, implicat puternic în prima linie a luptei antidrog.
Drogurile sunt interzise pentru că sunt periculoase, sau sunt periculoase pentru că sunt interzise ?
Această întrebare ar trebui să fie analizată în școli dar și de instituțiile abilitate în a lua măsurile cele mai bune împotriva acestui fenomen care distruge vieți. Drogurile sunt periculoase și ar trebui interzise prin toate formele. Se comandă online, se găsesc la colț de stradă, în cluburi. În afară de sănătate trebuie să înțelegem că acest fenomen duce la o creștere a infracționalității și aici cred că Ministerul de Interne trebuie sa aplice o serie de măsuri mult mai dure și pragmatice.
Trecerea Agenției Antidrog de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății este o măsură benefică sau nu?
În ultimii 6 ani am cerut public ca acest lucru să se întâmple, dar această măsură va deveni benefică doar dacă va fi alocat un buget pe măsură, până acum Agenția Națională Antidrog avea o medie pe țară de 6000 lei/an. Cu acest buget nu poți face nici prevenție, nici să intervii cu terapie sau medicamente pentru consumatori.
Credeți că ONG-urile sunt suficient implicate în lupta antidrog, în special în școli?
Din punctul meu de vedere, nu cred că ONG-urile nu-și fac datoria, fiind nonprofit, doar încearcă să facă tot ce pot, dar solicitările ar trebui să vină din partea ISJ-urilor și a directorilor de școli. Până acum ni se cerea un aviz să putem desfășura activități în școli. Când vroia ISJ nu voia directorul, cand voia directorul nu voia ISJ ...În programa școlară trebuie introdusă la ora de dirigenție obligatoriu 5 ore pe an de prevenție, fie că vorbim de droguri, alcool sau jocuri de noroc.
Considerați că părinții se implică suficient în educarea copiilor în acest sens?
Există asociații de părinți în fiecare școală, eu personal nu am fost solicitat de către aceștia. Educația se face mai întâi acasă, mai apoi la școală. Dacă nu ne implicăm activ în educație prin monitorizarea timpului liber al copilului, prin verificarea rețelelor de socializare, să obligam copiii să citească și să facem cu ei activități în aer liber, nu cred că putem avea pretenția ca școala să suplinească toate aceste lucruri.
De ce nu se introduc în cinematografe, mijloace de transport în comun, atenționări privind acest flagel?
Aceste măsuri le-am tot propus și încercăm acum să finalizăm niște demersuri ca în sălile de cinema să ruleze spoturi educative. În mijloacele de transport ne lovim de o semi birocrație ...pentru că intrăm la categoria ,, reclamă,, o aberație, dar asta e starea de fapt. Orice metodă care ar putea să aducă la cunoștința tinerilor la riscurile la care se supun este binevenită.
La toate festivalurile mari din România, organizatorii, înconjurați de oameni în uniformă, ne asigură întotdeauna că nu se vor consuma droguri, deși chiar unele vedete fac apologia consumului, prin versurile melodiilor sau chiar consumul direct pe scenă. Ce măsuri pot fi luate?
Am avut multe intervenții publice pe această temă. Ceea ce se întâmplă la aceste festivaluri este o sfidare. Din punctul meu de vedere, în momentul în care dai o autorizație, trebuie sa te asiguri că acolo tot ce se întamplă este ok. Versurile, consumul de droguri, de alcool și de tutun la minori la aceste festivaluri sunt un laitmotiv. Instituțiile ar trebui să intervină prompt și să stopeze acest gen de manifestare care instigă la consum și violență, chiar dacă ele sunt ascunse sub ,,umbrela artei și a versurilor,,.
Asociația Tomis a propus, de-a lungul timpului, o serie de măsuri . Câte din ele au fost implementate?
Din punct de vedere legislativ au fost luate multe măsuri pe care le-am cerut și le-am supus dezbaterii publice. Dar astăzi avem nevoie de legi mult mai pragmatice. Avem nevoie de o schimbare radicală, ca abordare pentru a ne proteja copiii de consumul de droguri.
Ce proiecte are Asociația Tomis pe termen scurt?
1. Obligativitatea instituțiilor de învățământ să asigure paza în școli, cu un program bine definit, fără a permite accesul nimănui pe domeniul școli în timpul orelor de program
2. Caietele de sarcini întocmite de școli pentru achiziția serviciilor de pază să prevadă ca paznicii acestor obiective să aibă cursuri speciale de autoapărare, vârsta de maxim 45 ani și evaluări psihologice lunare
3. Măsuri ferme pentru elevii care consumă pe domeniul școlii (tutun, alcool, droguri) sau recurg la violență atât în rândul elevilor cât și profesorilor prin exmatriculare fără drept de înscriere la alte școli timp de 1 an și asta de la prima abatere.
4. Obligativitatea introducerii uniformei școlare
5. Obligativitatea ca toate sălile de curs să fie monitorizate video
6. Accesul cu telefonul mobil să fie interzis în sălile de clasă
7. Cel puțin o dată pe lună la orele de dirigenție să fie abordate teme de prevenție și educație socială ( alimentație sănătoasă, noțiuni elementare de igienă, codul bunelor maniere, efectele nocive ale consumului de droguri, alcool și tutun etc )
8. Psihologii școlari să aibă normă fixă de evaluare a elevilor prin selecție aleatorie în fiecare lună
9. Internetul gratuit în școli să fie interzis
10. Elevii care postează în timpul orelor de curs pe rețelele de socializare să fie sancționați prin scăderea notei la purtare
11. Implicarea asociațiilor de părinți în parteneriat cu ISJ-urile pe aceste teme pentru că și părinții au nevoie de educație pentru a putea educa mai departe copiii
12. În cinematografe, ar trebuie pe lângă reclame comerciale, să fie introduse obligatoriu mesaje cu impact social împotriva viciilor în general. 1 luna pentru drog, 1 luna pentru alcool, 1 luna pentru tutun, 1 luna pentru jocurile de noroc, 1 luna pentru bullying etc
13. La școlile de șoferi să se introducă obligatoriu 2 ore de programă dedicată legislației și riscurilor consumului de alcool / droguri la volan
Felicitări, aveți o activitate prodigioasă în combaterea dependenței și o implicare dinamică! Vă dorim succes!