Continuăm periplul nostru prin Constanța și Mamaia, propunând turiștilor vizitarea unor edificii istorice importante, care au aparținut Casei Regale a României.
Pentru început, vă invităm să poposiți la Pavilionul Regal(Cuibul Reginei), situat pe digul principal al portului Constanța. Prima sa versiune a fost construită din lemn, în 1910, având forma unui vapor. Pavilionul a fost edificat de către meșterii și inginerii din echipa lui Anghel Saligny, după planurile arhitectului Victor Stephanescu. Aceștia și-au exprimat gratitudinea pentru Regina Elisabeta, căreia i-a plăcut atât de mult, încât și-a petrecut aici toate vacanțele, în mica, dar cocheta sa reședință de în vară.
Cu puțin înainte de izbucnirea primului război mondial, în iunie 1914, aici a avut loc primirea oficială a delegației conduse de Țarul Nicolae al II-a, ce includea și întreaga familie imperială rusă, sosită cu yachtul direct în portul Constanța.
După ce a fost distrus de un incendiu în 1927, Regina Maria a decis reconstruirea din piatră a Pavilionului Regal și remobilarea sa.
În anii comunismului, a fost lăsat în paragină și abia în 1996 a căpătat forma de astăzi, unde a funcționat și Muzeul Portului Constanța. În prezent este în proces de restaurare, urmând a avea aceeași destinație.
Cea mai importantă reședință de vară a familiei regale a fost edificată între 1904-1906 în stil eclectic, cu trei corpuri de clădire, de către arhitectul Grigore Cerchez. Însuși Regele Carol I a supervizat planurile și construcția, impunând o notă sobră și rigidă, în special în dotările interioare. Singura excepție o constituia pictarea în ulei a mai multor fresce, care ornau saloanele oficiale de primire și spațioasa sală de recepții. În octombrie 1916, după ocuparea Dobrogei, a devenit sediul central al administrației militare germane și reședința feldmareșalului Mackensen.
Considerându-l prea auster, în 1922 Regele Ferdinand și Regina Maria au decis vânzarea Palatului Regal Ministerului Justiției și de atunci ființează aici Tribunalul Constanța. În clădirea din dreapta se află astăzi Curtea de Justiție, iar în stânga Cercul Militar.
Cel de-al treilea edificiu care a aparținut familiei regale a României este Palatul Regal din Mamaia, mai cunoscut drept Vila Reginei Maria.
Vila a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria, trecând mai târziu în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai. Tânărul suveran și-a petrecut aici o parte din verile copilăriei, împreună cu vărul său Philip al Greciei, viitorul soț al reginei Elisabeta a Angliei.
În anii 1980 a funcționat „Club Castel„, o discotecă destinată exclusiv turiștilor străini(în special nemții aduși de firma de turism Neckerman). După revoluție, a fost unul dintre restaurantele de elită din Mamaia. A urmat o privatizare „cu cântec”, anulată târziu în instanță.
Ansamblul arhitectonic poate fi vizitat doar din exterior.
Primăria Municipiului Constanța și Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța au ca prioritate programe de finanțare ale consolidărilor și reabilitărilor clădirilor de patrimoniu, pentru a le introduce în circuitul turistic.
Înființată în primăvara anului 2023, OMD Mamaia Constanța își propune să deruleze o campanile amplă de explorare a potențialului experienței de vacanță pe care stațiunea o poate oferi pentru toate segmentele turismului de la Marea Neagră.