Continuăm periplul nostru prin Constanța și Mamaia, propunând turiștilor vizitarea unor edificii istorice importante, prezentând și arhitecții care le-au conceput. Sunt clădiri emblematice, dar unele, din păcate, mai puțin cunoscute publicului.
La 23 noiembrie 1878, când practic Constanța era o mică așezare cu 3000 de suflete, primul prefect al noii administrații românești, Remus Opreanu a întreprins un vast demers organizatoric de dezvoltare a urbei.
Edilii locali și comanditari privați solicită la sfârșitul secolului XIX, început de secol XX, cei mai celebri arhitecți români și străini pentru a edifica un nou oraș.
Vladimir Simu, Ilie Radu, Anghel Saligny și Alexandru Orăscu proiectează în 1879, în stil neoclasic, Hotelul Carol I, situat la capătul Bulevardului Elisabeta(astăzi sediul Comandamentului Marinei).
Între 1883 și 1895 se construiește Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, edificiu care domină prin arhitectura sa monumentală, întreg spațiul falezei sudice. Este proiectată de arhitectul Alexandru Orăscu, în stil neo bizantin, mobilerul conceput de Ion Mincu iar pictura inițială de George Demetrescu Mirea.
Arhitectul Grigore Cerchez proiectează în 1898 în stil oriental Vila Shutzu, I.D.Berindei concepe planurile Palatului Manissalian și ale emblematicei „Casa cu Lei” iar Ion Socolescu elaborează în 1891 prima școală românească, fosta Școală 12, astăzi Muzeul de Artă Constanța. Același arhitect concepe în 1984 localul primului sediu al Poștei, ulterior sediu al Primăriei, în prezent Muzeul de Artă Populară. Victor Ștephănescu a creat în primele decenii ale secolului XX planurile casei Pariano(astăzi Muzeul Ion Jalea) precum și „noul” sediu al Primăriei(astăzi Muzeul Național de Istorie și Arheologie).
Dintre arhitecții străini care au lucrat în Constanța îi enumerăm pe: Pelopidas Couppa care a realizat Casa de piatră cu donjon, situată pe strada Rosetti, L. Givert realizează Casa Hrisicos din Piața Ovidiu. Austriacul Adolf Linz este angajat de primărie pentru a crea mai multe vile din Piața Ovidiu într-un stil aparent imposibil: structura neoclasică,detalii baroce, eclectice și art nouveau. Din păcate, regimul comunist a dărâmat hotelul Victoria și câteva vile, lăsând un spațiu gol în dreptul statuii lui Ovidiu.
Am lăsat la sfârșit, Cazinoul, cel mai reprezentativ edificiu al Constanței, proiectat de Daniel Renard în 1903, în stil art nouveau, și inaugurat de Ziua Marinei, la 15 august 1910. Momentan poate fi admirat doar din exterior, deoarece se execută ample lucrări de consolidare și renovare.
Turiștilor care sunt cazați sau ajung în Mamaia le recomandăm să treacă la Vila regală din Mamaia (cunoscută și ca Palatul Regal din Mamaia sau Castelul Reginei Maria). Este un monument istoric aflat lângă stația terminus al Telegondolei. Vila a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României.
Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei, împreună cu Philip al Greciei, viitorul soț al reginei Elisabeta a Angliei.
Vila poate fi vizitată doar din exterior, întrucât în acest moment, din cauza unui litigiu, renovarea sa de către autoritățile locale cu sprijinul Ministerului Culturii fiind stopată.
Primăria Municipiului Constanța și Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța au ca prioritate programe de finanțare ale consolidărilor și reabilitărilor clădirilor de patrimoniu, pentru a le introduce în circuitul turistic.
Înființată în primăvara anului 2023, OMD Mamaia Constanța își propune să deruleze o campanile amplă de explorare a potențialului experienței de vacanță pe care stațiunea o poate oferi pentru toate segmentele turismului de la Marea Neagră.