Patronatul din Sud-Estul României a parafat protocolul de colaborare cu omologii din Ucraina

Patronatul din Sud-Estul României a parafat protocolul de colaborare cu omologii din Ucraina(379)


Astăzi, 29 iunie 2024, la hotelul Del Mar din Mamaia, a avut loc un eveniment cu dublă semnificație: Uniunea Națională a Patronatului Român – Regiunea Sud-Est (UNPR-RSE) a aniversat un an de la înființare. Cu această ocazie a fost semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Antreprenorilor Întreprinderilor Mici, Mijlocii şi Privatizate din Ucraina.

La eveniment au fost prezenți: Daniel Constantin Moraru, Președintele UNPR-RSE, Excelența sa Ihor Prokopchuk , Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Oleg Balika, secretar probleme comercial-economice al Ambasadei Ucrainei în României, Vyacheslav Bykovets, prim-vicepreşedinte și director general al Uniunii Antreprenorilor de Întreprinderi Mici, Mijlocii si Privatizate din Ucraina, deputatul PNL de Constanța Mircea Banias, Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța, Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, George Vișan, directorul comercial al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Florin Goidea, directorul general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Viorel Panait, Președintele Organizației Patronale Constanța Port Business Association, Anton Antoniadis, Președintele Asociației Romanian Ports Development, Wladimir Boboshko, fondatorul ETUfarm SRL și mai mulți antreprenori din companiile din port și HORECA.  

 

Evenimentul a fost moderat de simpaticul actor Pavel Bartoș, care a presărat, printre prezentări, numeroase momente care au destins auditoriul.
 

În debut, președintele UNPR-RSE Daniel Moraru a declarat: „Vă mulțumesc pentru participarea la acest important eveniment, prezența voastră subliniază importanța colaborării și a susținerii antreprenoriatului în regiunea noastră....La începutul lunii iunie UNPR-RSE a lansat un studiu online. Concluziile preliminare ale studiului privind dinamica vieții economice din Constanța, arată că operatorii economici din regiune au nevoie de o colaborare mai strânsă pentru a face față provocărilor și pentru a valorifica oportunitățile...

România devine un hub esențial de tranzit pentru companiile implicate în reconstrucția Ucrainei, iar interconectarea operatorului economic din regiunea noastră cu cei din Ucraina va fi benefică pentru ambele părți....

Considerăm necesară constituirea unor Comisii de dialog economic la nivelul Consiliului Local și al Consiliului Județean, care ar trebui să faciliteze dialogul, contribuind, astfel, la dezvoltarea economică regională.“

Revenind la semnarea protocolului, Moraru a precizat:

„Obiectivele principale ale protocolului sunt facilitarea stabilirii de contacte între comunitățile de afaceri din România şi Ucraina, şi identificarea de parteneri eficienți pentru cooperare la nivel de întreprinderi, organizații şi firme, dar și asigurarea comunicării şi coordonării între UNPR-RSE şi Uniunea Antreprenorilor Întreprinderilor Mici, Mijlocii şi Privatizate din Ucraina, respectând toate protocoalele necesare pentru cooperare...

Vom sprijini în totalitate deschiderea unei reprezentanțe complet funcționale a Uniunii Antreprenorilor Întreprinderilor Mici, Mijlocii şi Privatizate din Ucraina, chiar în sediul UNPR-RSE de pe Bulevardul Tomis, vis-a-vis de Primăria Constanța...

Azi marcăm un eveniment important, un pas semnificativ în direcția dezvoltării economice comune. Printre beneficiile protocolului de azi se numără extinderea relațiilor comerciale, stabilirea de contacte și parteneriate între cele două țări. Succesul acestui protocol depinde de efortul nostru comun.”

 

Mircea Banias, Ionuț Rusu, Stelian Gima, Viorel Panait, Florin Goidea, George Vișan, Sorin Chiriță și Anton Antoniadis au ținut scurte alocuțiuni și s-au angajat să susțină, fiecare din partea instituției pe care o reprezintă, derularea în bune condiții a parteneriatului.

 

Ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk a declarat: „Sunt convins că acest protocol pe care-l vom semna azi este un rezultat concret al vizitelor președintelui Volodimir Zelenski în România, în ultimii ani. A fost ales Portul Constanța, întrucât exportul de cereale al Ucrainei s-a derulat în zonă. România este principalul furnizor de produse petroliere către Ucraina...

Trebuie să mulțumesc tuturor românilor pentru tot suportul acordat cetățenilor ucraineni care se afla acum în țara dumneavoastră.”

 

Protocolul a fost semnat de Vyacheslav Bykovets, prim-vicepreşedinte și director general al Uniunii Antreprenorilor de Întreprinderi Mici și Daniel Constantin Moraru, președintele UNPR-RSE.


În final, doi tineri întreprinzători constănțeni, Teodora Moraru și Cătălin Cenac au prezentat proiectul AMBASADA, o platformă dinamică și inovatoare, dedicată dezvoltării IMM-urilor, care-și propune facilitarea stabilirii de parteneriate strategice și promovarea unui ecosistem economic vibrant, bazat pe colaborare şi inovație.

 

În ediția de luni a publicației noastre puteți urmări un interviu pe care E.S. Ihor Prokopchuk ni l-a acordat în exclusivitate.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri