Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(493)


* Cel puţin 74 de persoane ar fi murit, miercuri, când un avion militar rus de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) s-a prăbuşit în regiunea Belgorod. Dintre aceștia, 65 ar fi fost prizonieri de război ucraineni, susține Ministerul rus al Apărării, care acuză Ucraina de atac terorist. Kievul nu a comentat încă informația, dar scenarii avansate de specialiști pun la îndoială prezența în avion a unor prizonieri ucraineni. Avionul s-a prăbușit miercuri, în jurul orei locale 11:00 (10.00, ora României), în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de Ucraina. Aeronava care decolase de la o bază aeriană de lângă Moscova transporta 74 de persoane, între care 65 de prizonieri de război ucraineni, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori. Prizonierii erau transportaţi către regiunea Belgorod în vederea unui schimb, a anunțat ministerul rus al Apărării. Kievul nu a comentat, încă, asupra cauzei producerii incidentului, dar și-a îndemnat cetățenii să nu distribuie informații neverificate. Un expert crede că în avion erau mercenari ruși. Locul prăbușirii se află la aproximativ 90-100 de kilometri de granița cu Ucraina, iar anumite sisteme de rachete de apărare aeriană puteau acoperi această distanță. De exemplu, sistemul Patriot SAM putea fi folosit, însă IRIS-T SLM, cu o rază de 40 de kilometri, nu ar fi putut acoperi o asemenea distanță.

* Încerc are de lovitură de stat în Ungaria. În total 11 persoane au fost reţinute, dintre care opt - şapte bărbaţi şi o femeie - au fost interogaţi ca suspecţi. Trei bărbaţi, în vârstă de 53, 68 şi 88 de ani, din Murakeresztúr, Veszprém şi, respectiv, Vác au fost arestaţi. Anchetatorii au confiscat, în mai multe locuri, arme de mână, muniţie, puşti de asalt de tip Kalaşnikov, arme cu gaze şi de alarmă, gloanţe de cauciuc şi arme cu aer comprimat, potrivit aceleiaţi surse. Între alte obiecte confiscate, poliţia citează diverse documente legate de organizaţia Ungaria Scită care neagă existenţa statului ungar. Poliţia a găsit, de semenea, documente trimise de această organizație membrilor săi - cărţi de identitate, certificate de înregistrare şi documente de imunitate diplomatică. Forţele de ordine au confiscat material informatic şi date electronice ale membrilor organizaţiei, în vederea obţinerii altor elemente de probă.

* Sindicatele din Sănătate se pregătesc de grevă generală și, între timp, pichetează ministerele. Joi, 25 ianuarie, au anunțat protest la Ministerul Muncii, în paralel cu strângerea de semnături pentru greva generală. Sindicaliștii cer o majorare cu cel putin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în Sănătate şi Asistență Socială. De asemenea, miercuri, Federația Sindicală Hipocrat a anunțat că demarează stângerea de semnături pentru greva generală în sănătate

* Preşedintele american Joe Biden a obţinut o victorie în alegerile primare din New Hampshire, deși nu a făcut deloc campanie şi numele nu i-a apărut pe buletinele scrutinului de marţi, scrie presa americană. Biden a boicotat alegerile primare democrate din acest stat, din cauza unui conflict cu filiala partidului. El cerea o schimbare a ordinii statelor care organizează primarele, în contextul în care New Hampshire este - de 123 de ani - ”first-in-the-nation primary”. Preşedintele democrat pleda ca primul scrutin al primarelor democrate să aibă loc în South Carolina, cu o populaţie mai diversă, ceea ce le-ar fi permis afroamericanilor, mai favorabili lui Joe Biden, să se exprime mai devreme. Până la urmă, New Hampshire a refuzat să-şi cedeze locul, iar Joe Biden a decis să boicoteze alegerile primare şi să apară pe buletinele de vot pentru prima oară în South Carolina, la 3 februarie. Biden vrea să se concentreze asupra alegerilor generale din noiembrie, în care urmează să-l înfrunte, mai puţin în cazul vreunei surprize, pe predecesorul său Donald Trump. Și fostul președinte american Donald Trump a câştigat, marţi seară, primarele republicane din statul New Hampshire în faţa rivalei sale Nikki Haley, deschizând calea către nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Joe Biden.

* Peste 260.000 de euro și 20.000 de dolari americani au fost descoperiți de polițiștii de frontieră din Giurgiu, ascunși în motorul unui autocar turcesc și după percheziția corporală a pasagerilor. Pe sensul de ieșire din țară a fost verificat un autocar înmatriculat in Turcia, condus de un cetățean turc, care circula pe relația București-Istanbul. În urma controlului, polițiștii de frontieră și vameșii au găsit ascunși la compartimentul motor, dar și la percheziția corporală a pasagerilor, sume importante de bani în valută care totalizează 264.100 euro și 20.000 de dolari. Întreaga sumă de bani a fost ridicată de reprezentanții Autorității Vamale, pe bază de Decizie de reținere temporară a numerarului până la clarificarea provenienței banilor și a motivului care a stat la baza deciziei de a-i scoate astfel din țară, urmându-se a se lua măsuri conform prevederilor legale în vigoare.

 

TIMPUL.INFO
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri