Cumpăna, comuna care dă o lecție în sportul constănțean(1174)
Clubul Sportiv Victoria Cumpăna și-a prezentat raportul de activitate din anul precedent. La eveniment au participat primarul comunei, Mariana Gâju, președintele de onoare al Clubului Sportiv, Elena Frîncu și președintele CS Victoria Cumpăna, Ion Răuță. Au fost prezenți și antrenorii secțiilor sportive ale clubului, care au punctat rezultatele de excepție obținute.
Mariana Gâju: „Sportul ne formează copiii sănătoși. Sportul îi învață să fie loiali"
În preambul, Mariana Gâju a declarat: "Vă mulțumesc pentru că ați răspuns acestei invitații. Mi-am dorit să avem această conferință de presă deschizând anul 2024 cu prezentarea bilanțului activităților sportive din anul 2023 dar și țintele anului 2024 în sport. La Cumpăna sportul este un mod de viață. Sportul ne-a călit pentru a putea rezista în toate domeniile de activitate pe care administrația publică locală le desfășoară la Cumpăna. Consecvența pe care administrația publică locală a acordat-o activității sportive vine din dorința de a iubi sportul pe care mi-a insuflat-o mentorul meu, Elena Frîncu...Administrația locală Cumpăna a luptat să atragă fonduri europene pentru a construi o bază sportivă. Avem 3 săli de sport și acest complex sportiv. Acele critici care au venit de a lungul anilor nu au fost întemeiate. Rezultatele copiilor noștri, pregătiți de profesori și antrenori super calificați, au demonstrat că aici este o pepinieră. Avem 1424 de elevi în cadrul liceului, alți 500 de preșcolari și vine din urma și creșă cu 116 îngerași. Avem copii pentru sport. Administrația noastră nu a avut posibilitatea financiară să ofere atâția bani de cât ar fi nevoie ca să ne situăm pe locuri fruntașe la toate disciplinele. Este un îndemn a munci mai departe. Devotamentul acestor profesori și mai ales sprijinul părinților, îmi dau forța de a merge mai departe și de a găsi bani pentru a-i aloca pentru sport. Niciodată sportul nu va aduce rău unei comunități. Fiind bani publici am avut nevoie de sprijinul sponsorilor care au venit să completeze lipsurile pe care le-am avut. Este cel mai bun îndemn pentru mine ca om de a avea curaj să mergem mai departe într-o formulă câștigătoare.”
Elena Vlad, antrenoarea secției de Gimnastică ritmică a evidențiat performanțele deosebite ale micuței Maya Ulrich, care a obținut 20 de medalii.
Antrenorul de lupte Vasile Vicol a declarat: „Ne-am urcat pe locul 1 și de acolo nu am mai coborât. Pentru mine sportul nu este numărul unu. Pentru mine școala este primordială. Antrenorul nu este doar antrenor. Este și tată și mamă și medic și de toate. Omul de când s-a născut a început să lupte. Avem 3 sportive care sper că vor ajunge la Jocurile Olimpice".
Ion Răuță: "Noi ne ocupăm în proporție de 90 la sută de copii. Avem 6 secții de juniori și o singură secție de seniori. Suntem un club înființat de curând și noi avem politica de a crește copiii noștri din comună. Foarte rar am apelat la copii din alte localități. S-a mai întâmplat la rugby, acolo unde nu am avut soluții. Facem pași mici și sperăm ca de la an la an rezultatele noastre să fie din ce în ce mai bune. Avem și probleme. La fotbal nu putem să facem o selecție într-un an, atunci o echipă pe care o înscriem într-un campionat trebuie să fie formată de-a lungul a 2-3 ani. Vorbim și de secția de gimnastică ritmică, acolo unde o avem ca antrenor coordonator pe Elena Vlad și antrenor Luiza Cerbula. Această secție a obținut un număr de 155 de medalii."
Ca ordonator de credite, Mariana Gâju l-a „îmboldit” pe antrenorul de scrimă Sebastian Bezem, să atingă ținta de top 10 la nivel național.
Profesorul antrenor al grupului Juniorii C și B, Vasilică Cristocea a subliniat: „Sunt antrenor din 2018... Avem 60 de copii juniorii C și D, din care legitimați sunt câte 20 de copii. “
La rândul său, Cristian Șchiopu, antrenorul Grupelor mici de juniori E și E2 a precizat: „Avem înscriși 70 de copii, dintre care 49 legitimați, și 21 care vor fi evaluați și vor fi legitimați care merită. Obiectivele pe care clubul mi le-a trasat nu au fost performanța si rezultatele imediat și in timp. Obiectivul meu să ajungem în 2024 la 100 de copii și pe parcurs să vină și performanța în urma muncii noastre“
În final, primarul Mariana Gâju și-a exprimat intenția de a achiziționa în cursul acestui an un autocar, atât de necesar clubului.
Per total, rezultatele obținute de sportivii din Cumpăna fac ca această comună „să ia fața” multor orașe (Năvodari, Agigea și chiar Mangalia) prin munca asiduă a antrenorilor și implicării consecvente a primarului și a consilierilor locali.