5 dintre subiectele zilei

5 dintre subiectele zilei(425)


* În ziua 673 de război, forțele aeriene ucrainene au anunțat că sistemele de apărare au doborât șapte din opt drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. Atacurile au avut loc în trei regiuni din centrul și sudul țării. Nu au fost oferite amănunte despre drona care nu a fost doborâtă și nu se știe dacă a ajuns la țintă. Apar noi dovezi și că rușii ucid prizonierii ucraineni. Imagini filmate cu drone au dezvăluit o nouă execuție a prizonierilor de război ucraineni lângă Robotîne, în vestul regiunii Zaporojie, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului. Războiul continuă să facă și victime colaterale. O navă comercială a lovit o mină în Marea Neagră, doi marinari au fost răniți și ambarcațiunea a fost puternic avariată. Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că industria de apărare a Ucrainei devine tot mai productivă şi pregătită pentru un război modern, tehnologic, furnizând sute de mii de locuri de muncă şi având potenţial pentru a deveni printre primele zece din lume.Iar SUA au deblocat un ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul American. Și Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul Viktor Orban în viitorul apropiat. Din Rusia, Dmitri Medvedev a anunțat că în 2023 jumătate de milion de persoane s-au înrolat în armată cu contract, lăudând patriotismul voluntarilor. Însă vin noi informații și despre represiunea la care sunt supuși rușii. Doi poeți au primit până la 7 ani de închisoare pentru că au participat la o lectură publică a poemului „Omoară-mă, miliţianule!” împotriva războiului din Ucraina şi foarte ostil separatiştilor proruşi din Donbas.

 

* În celălalt război, armata israeliană spune că „regretă răul” cauzat de o lovitură aeriană care a ucis zeci de oameni în tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gazei, la începutul acestei săptămâni. Aproximativ 86 de persoane au fost ucise în atacul aerian israelian, potrivit datelor Biroului ONU pentru drepturile omului. „Tipul de muniție nu se potrivea cu natura atacului, provocând daune colaterale extinse care ar fi putut fi evitate”, a explicat azi un oficial militar israelian. În prezent, armata israeliană îşi concentrează operaţiunile în centrul Gazei, în pofida unei situaţii critice pentru civili, a apelurilor la o încetare a focului şi a unei posibile "extinderi" a conflictului la graniţa cu Libanul. Lupte puternice se dau în cartierele Daraj și Tuffah din Gaza, unde armata israeliană consideră că se află ultimul batalion permanent al grupării teroriste Hamas din nordul orașului.Pe lângă Gaza, forţele israeliene îşi intensifică raidurile în oraşe mari din Cisiordania ocupată, în special la Jenin şi Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene, condusă de Mahmoud Abbas. Iar o explozie a avut loc în apropiere de sediul Ambasadei Israelului în India.

 

* În Polonia, a avut loc o nouă mutare în războiul politic care are ca miză media de stat. Ministrul Culturii a decis intrarea televiziunii, radioului și agenției de presă de stat în procedură de faliment, pentru a „asigura funcţionarea şi restructurarea” acestora. Imediat după instalare, noul guvern polonez condus de premierul pro-european Donald Tusk a schimbat conducerile media de stat, pe care le-a acuzat că au susţinut fostul guvern conservator al Partidului Lege şi Justiţie (PiS). După care, preşedintele Andrzej Duda, susţinător al fostului guvern, a blocat prin veto finanțarea acestor instituții. Mai mult, deputați ai PiS ocupă de mai multe zile birourile televiziunii publice şi ale agenţiei de presă, într-o acţiune de contestare a noilor conduceri. Postul public de ştiri al televiziunii poloneze şi-a sistat emisia.

* Iar în Ungaria vecină, Dunărea a ieşit din matcă, la Budapesta, apa atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în condiţiile în care ploile şi ninsorile abundente, urmate de o vreme blândă, au declanşat inundaţii neobişnuit de timpurii. Dunărea a atins un nivel maxim de 6,93 metri. Ultima dată când nivelul Dunării a depăşit 6 metri într-o lună decembrie a fost în 1987, dar atunci nu a inundat faleza.

 

* La noi, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv achitarea fostului premier Victor Ponta şi a fostului senator Dan Şova în dosarul „Rovinari – Turceni”. De asemenea, instanţa a dispus achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar. Într-o reacție după anunțarea decizei, Victor Ponta a spus că după 8 ani de procese, a fost restabilit adevărul și că prin acest dosar și prin demisia sa, a fost schimbată soarta lui, cât și “destinul politic al României”.

 

TIMPUL.INFO

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri