5 dintre subiectele zilei

5 dintre subiectele zilei(164)


* Atacurile intense ale rușilor au continuat și în ziua 672 de război. Două persoane au fost ucise după ce forţele ruse au trimis zeci de drone de atac asupra Ucrainei noaptea trecută. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, 32 din cele 46 de drone de fabricaţie iraniană lansate de Rusia au fost doborâte. Un bilanț făcut public astăzi arată că peste 400 de sportivi ucraineni au fost uciși și aproximativ 500 de facilități sportive au fost avariate sau distruse de la începutul invaziei. Însă mai mult de jumătate (58%) dintre ucraineni sunt optimiști cu privire la șansele țării lor de a câștiga războiul cu Rusia pe termen scurt, arată un sondaj recent. Pe front, capturarea potențială de către Rusia a orașului Marinka reprezintă un câștig tactic limitat și nu permite niciun avans operațional semnificativ, cu excepția cazului în care forțele ruse și-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a efectua o mișcare rapidă mecanizată, „dar nu dau semne că au făcut-o”, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza sa zilnică. Rusia a susținut că a capturat complet orașul pe 25 decembrie, dar Ucraina a negat informația a doua zi. Ucraina și-a triplat producția internă de arme în 2023 față de anul precedent, iar femeile care servesc în armata ucraineană vor primi o armătură special concepută pentru ele, după ce Ministerul Apărării a certificat în premieră o nouă vestă antiglonț. În timp ce în Rusia, Ministerul Apărării a anunţat plasarea pe orbită a unui nou satelit militar, al cincilea pe care ţara îl lansează în acest an.

 

* Și luptele în Fâșia Gaza au continuat, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 82. Armata israeliană (IDF) susține că a efectuat lovituri din aer, de la sol și de pe mare împotriva a aproximativ 200 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore. Pe teren, un rezervist de 26 de ani a murit în luptele din Gaza, la doar câteva săptămâni după ce a participat cu succes la o preselecţie pentru a reprezenta Israelul la Eurovision. Cât despre ostatici, Israelul susţine că 22 dintre cei 129 sunt morţi şi corpurile lor neînsufleţite se află în posesia Hamas, care i-ar fi asasinat. UA și Israelul au discutat despre trecerea la o nouă fază a războiului, pentru a se concentra asupra unor ţinte importante. Însă Franţa s-a arătat serios îngrijorată de anunţul autorităţilor israeliene privind intensificarea şi prelungirea luptelor în Fâşia Gaza și a cerut din nou un armistițiu imediat. În timpul ăsta, preşedintele turc Tayyip Erdogan susţine că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este diferit de Adolf Hitler şi a comparat atacurile din Gaza cu tratamentul aplicat de nazişti populaţiei evreieşti. Replica Israelului nu s-a lăsat aşteptată: Avem cea mai morală armată din lume!

 

* În Europa, producţia mare de electricitate a turbinelor eoliene şi cererea scăzută în perioada de Crăciun au făcut ca preţurile la electricitate în Germania să coboare la niveluri negative (- 3,37 euro/megawatt - oră), la fel ca pa piețele angro de electricitate din Franţa, Danemarca şi Marea Britanie (până la aproape minus 12 euro, pentru câteva ore). Preţurile negative la electricitate apar tot mai des, pe măsură ce continentul conectează la reţea din ce în ce mai multe capacităţi regenerabile, care sunt dependente de evoluţiile meteo. Și Germania a mai consemnat un record în 2023, la exporturile de arme, fiind autorizate vânzări în valoare de cel puţin 11,71 miliarde de euro, în creștere cu 40% față de 2022. Creșterea este în mare parte generată de exporturile către Ucraina.

 

* Iar guvernul de la Chişinău a aprobat un sistem informatic, denumit „rândul electronic”, prin care transportatorii vor avea posibilitatea să-şi programeze ora exactă de trecere a frontierei, prin înregistrarea într-o coadă virtuală de aşteptare, înainte de începerea deplasării mijlocului de transport către punctul de trecere. Autoritățile moldovene speră că astfel vor fi rezolvate întârzierile și staționările camioanelor la frontieră, care depășesc uneori şapte zile.

 

* Și New York Times a dat în judecată companiile OpenAI şi Microsoft, acuzându-le că au folosit fără permisiune milioanele de articole ale ziarului pentru a ajuta la antrenarea tehnologiilor de inteligenţă artificială. NYT acuză că cele două companii au încercat "să profite de investiţia masivă" a publicaţiei în jurnalismul său, folosindu-i munca pentru a construi produse substitutive "fără permisiune sau plată". NYT este prima mare organizaţie media din SUA care, invocând nerespectarea drepturilor de autor, dă în judecată OpenAI şi Microsoft, care au creat platforme de AI.

 

TIMPUL.INFO
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri