5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(301)


* Ziua 660 de război a venit cu vești proaste pentru Ucraina, care spera la un nou ajutor financiar din partea UE. Dar liderii Uniunii Europene au eşuat în a convinge Ungaria să-şi ridice vetoul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro în favoarea Ucrainei. UE plănuise să acorde Kievului 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi, pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor. Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că UE va găsi o soluţie pentru a debloca ajutorul promis Ucrainei. O viitoare reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE va avea loc la începutul anului 2024. Ajutorul de la UE este considerat crucial de Ucraina într-un moment în care ajutorul SUA, de peste 60 miliarde de dolari, rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.

Între timp, pe front, luptele continuă. Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat că au doborât 14 drone rusești noaptea trecută. Iar grupuri de sabotori ruși au încercat să intre pe teritoriul ucrainean de șapte ori în ultimele două săptămâni. Și rușii pierd tot mai mulți soldați. Joi, numărul soldaților morți în Ucraina a trecut de 1.000.

 

* Războiul din Gaza a ajuns în ziua 70 și nu sunt semne că va înceta prea curând. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, crede că va mai dura câteva luni. Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden a sfătuit Israelul să pună capăt campaniei sale terestre din Gaza şi să desfăşoare o ofensivă mai bine ţintită. Biden ar dori ca Israelul să treacă la această nouă fază a războiului în termen de trei săptămâni sau mai devreme.

Noua fază pe care o prevăd americanii ar implica grupuri mai mici de forţe de elită care ar intra şi ar ieşi din centrele populate din Gaza, desfăşurând misiuni mai precise pentru a-i găsi şi a-i ucide pe liderii Hamas, pentru a salva ostatici şi a distruge tunelurile, au spus oficialii. Israelul continuă să atace puternic în nord și sud, dar a fost de acord să deschidă încă un punct de trecere a frontierei pentru a permite trecerea ajutoarelor. IDF susține că forțele sale au capturat și distrus centrul de comandă al batalionului Shejaiya al Hamas, în nordul Gazei. Iar în Khan Younis, în sud, forțele israeliene au anunțat că au ucis „mulți” teroriști și au localizat un tunel în interiorul căruia se aflau motociclete folosite de teroriști în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului.

 

* Au apărut și elemente noi în procesul aderării la Schengen al României și Bulgariei. Olanda a anunțat că este de acord cu aderarea Bulgariei, în timp ce premierul spaniol, Pedro Sanchez, a spus la finalul Consiliului European, că ar dori să vadă România şi Bulgaria în spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an. Austria rămâne astfel singura care se opune aderării. La București, premierul Marcel Ciolacu a spus doar că speră să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la spațiul aerian și naval, urmând ca anul viitor să aderăm și la spațiul terestru.

 

* Am mai aflat că România a trimis spre aprobare la UE cererea de plată III din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde euro (peste 1,85 miliarde euro granturi și 811 milioane împrumuturi), pentru care au trebuit îndeplinite 74 de jaloane. Până acum, România a încasat 9,1 miliarde euro din suma totală a PNRR (28,5 miliarde euro - 14,9 miliarde împrumuturi și 13,6 miliarde granturi).

 

* Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată în dosarul mitei de circa 250.000 de euro. Din rechizitoriu am aflat că fostul președinte al CJ Vaslui voia să fugă din România, dacă era eliberat din arest. Destinația era Ecuador, unde intenționa să-și ia și secretara.

 

TIMPUL.INFO

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri