5 dintre SUBIECTELE ZILEI(235)
* Confruntați cu creșterea inflației și costurile ridicate ale importurilor, rușii stau la cozi imense ca să facă rost de un cofrag de ouă. În Rusia prețul ouălor a crescut cu 42,4% de la începutul anului, potrivit biroului de statistică de la Moscova citat de Reuters. Experții spun că scumpirea este efectul direct al sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei de la începerea invaziei în Ucraina, relatează Newsweek. Mai multe înregistrări video postate în această săptămână pe rețelele de socializare arată cum rușii așteaptă în frig la cozi imense formate la vânzătorii locali ca să evite prețurile mai mari din supermarketuri. Într-un clip postat pe X, fostul Twitter, difuzat și într-un material de știri al postului rus Current Time TV, oamenii îmbrăcați gros stau la rând în fața tarabei unui producător local dintr-o piață. Un alt clip postat pe aceeași rețea de socializare arată o coadă lungă care duce până la ușile din spate ale unei dube, unde se vând ouă. Se dau 20 de ouă de persoană, să ajungă pentru toată lumea. În Belgorod, oraș din sudul Rusiei, oamenii stau la coadă într-o piață ca să cumpere zece ouă cu 63 de ruble (0,64 euro). În supermarketuri, prețul este de 150 de ruble (1,53 euro). Ouăle sunt un ingredient esențial pentru meniul de sărbători al rușilor, inclusiv pentru maioneza salatei a la russe (Olivier), nelipsită de la masa de Anul Nou.
* Premierul Marcel Ciolacu a avut la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi ai companiilor care efectuează sponsorizări, în contextul modificărilor fiscale avute în vedere de Guvern cu privire la regimul sponsorizărilor. S-a convenit ca formularul D177 va rămâne în vigoare, iar data până la care va putea fi utilizat de companii este 25 mai a anului, data de depunere a declaraţiei de impozit, iar prevederile privind acordarea procentului de 20% din impozitul pe profit datorat rămân nemodificate, anunţă Executivul.
* Angajaţi ai mai multor Direcţii de Sănătate Publică (DSP) din ţară au decis să blocheze plăţile efectuate de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiilor judeţene, către terţi. După patru săptămâni de proteste generate de nemulţumiri privind nivelul salariilor aceștia au blocat, sub diverse forme, activitatea instituţiilor în care lucrează. În unele judeţe, cum ar fi Suceava, conducerea DSP a anunţat că, începând de joi, a fost sistat programul cu publicul, ca urmare a deciziei salariaţilor. În alte judeţe, salariaţi din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică au decis să sisteze plăţile către terţi. Astfel, nu mai sunt virate fondurile prin care Ministerul Sănătăţii susţine activitatea Unităţilor de Primiri Urgenţe şi a Compartimentelor de Primiri Urgenţe din spitale. Afectaţi sunt, în unele zone, şi mediatorii sanitari, asistenţii comunitari, dar şi personalul din cabinetele medicale şcolare, care sunt plătiţi din fonduri de la Ministerul Sănătăţii, fonduri care ajung tot prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică la unităţile administrativ-teritoriale şi apoi la beneficiarii finali. Sunt şi judeţe în care sunt blocate plăţile pentru programele naţionale de sănătate finanţate de Ministerul Sănătăţii. Conform informaţiilor obţinute de News.ro, printre judeţele în care se înregistrează blocaje, sub diferite forme, în activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică se numără Sibiu, Iaşi, Neamţ, Hunedoara, Harghita, Constanţa, Suceava.
* Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că a fost găsit un crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. Anterior, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, în zona Grindu, judeţul Tulcea. Astfel, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti şi aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spaţiului aerian naţional. A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu”, adaugă sursa citată.
* Polițiștii de penitenciare refuză să mai intre în serviciu și amenință că vor lăsa pușcăriile nepăzite de Crăciun și de Revelion. Sindicatele din penitenciare cer deblocarea legii salarizării unitare, deblocarea normelor de echipare și de hrană, dar și eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că lipsa de interes a guvernanților față de structurile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională afectează calitatea serviciilor oferite cetățenilor de aceste instituții fundamentale ale statului, făcându-le neatractive, spre bucuria infractorilor care ușor, ușor pun stăpânire pe România.
TIMPUL.INFO