5 dintre SUBIECTELE ZILEI(235)
* Iarna a venit în forță în mare parte din țară, cu episoade violente în unele județe. Meteorologii au emis cod roşu de viscol puternic şi ninsoare abundentă pentru judeţele Brăila, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. În Brăila, toate drumurile naţionale au fost închise. În zona de litoral este așteptat ca vântul să bată cu peste 100 km/oră. Comandamente de iarnă au fost convocate la nivelul ministerelor pentru a pregăti măsuri de intervenție. Și Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că au fost activate comandamentele locale de iarnă pe raza Sucursalelor Regionale de Cale Ferată București, Constanța, Galați și Iași. Iar CFR Călători a anunțat că este suspendată circulaţia mai multor trenuri, ca urmare a restricțiilor de circulaţie aplicate de către CFR SA la nivelul Sucursalei feroviare Constanţa.
* După ore de amânări, sâmbătă, un nou schimb de ostatici vs prizonieri a fost realizat înainte de miezul nopții de către Hamas și Israel. 13 ostatici israelieni și 4 thailandezi au fost eliberați de Hamas, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri israelieni. Acordul prevede încetarea focului pentru patru zile, timp în care Hamas va elibera 50 de ostatici israelieni, iar Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni. În primele două zile, au fost eliberați 46 de ostatici, din aproximativ 240 deţinuţi în Gaza. Dintre aceştia, 26 au fost eliberaţi ca parte a acordului de armistiţiu dintre Israel şi Hamas, ceilalți sunt thailandezi.
În a doua zi a acordului, eliberarea de ostatici a întârziat mai multe ore, Hamas suspendând schimbul și acuzând Israelul că încalcă acordul. Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi duminică, iar biroul primului ministru a notificat familiile ale căror persoane dragi se află pe lista transmisă de Qatar.
* Ședințele comandamentelor de iarnă de la nivelul ministerelor s-au desfășurat ieri la solicitarea premierului Marcel Ciolacu. Premierul le-a cerut miniștrilor măsuri astfel încât autoritățile să fie pregătite să intervină indiferent de starea vremii. Șeful Guvernului a cerut convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor pentru a pregăti măsuri de intervenție dacă situația o va impune având în vedere avertizările meteorologice primite de la specialiști. Și Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că „urmare avertizărilor meteo de vreme severă în mai multe județe din partea de sud-est a țării, au fost activate comandamentele locale de iarnă pe raza Sucursalelor Regionale de Cale Ferată București, Constanța, Galați și Iași.” Comandamentele de iarnă locale sunt operaţionale începând de sâmbătă seara, iar personalul feroviar este „activat și mobilizat pentru asigurarea și menţinerea condiţiilor optime de circulaţie pe toate secţiile de cale ferată din partea de sud-est a rețelei, în special pe raza județelor unde sunt anunțate fenomene meteo severe”. Mai multe zone ale României sunt vizate de avertizări de vreme rea de tipul cod galben și portocaliu de viscol și ninsori.
* Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, în perioada 25 – 27 noiembrie, întregul teritoriu va fi afectat de precipitaţii abundente sub formă de ploaie şi ninsoare, însoţite de vânt. Au fost emise atenționări: cod roşu pentru regiunile Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo şi Ruse. Cantitatea de precipitaţii va fi de 40-65 mm, stratul de zăpadă va atinge 30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă şi apariţia poleiului; rafalele de vânt vor atinge o viteză de până la 90km/h; cod portocaliu pentru regiunile Vidin, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Pleven, Târgovişte, Razgrad, Kârdjal, Haskovo, Pernik, Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smoliyan, Stara Zagora, Sliven, Yambol, Şumen, Varna, Dobricişi Silistra.
Cantitatea de precipitaţii va fi de 35-65 mm, cu posibilităţi de intensificări de peste 30 mm. Stratul de zăpadă va atinge 10 – 30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de polei şi apariţia ceţei. Cod galben pentru regiunea Burgas, unde rafalele de vânt vor atinge o viteză de până la 70 km/h, pe alocuri cu intensificări de până la 90 km/h. Cetăţenilor români li se recomandă să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroporturile bulgare sau prognoza meteorologică din Bulgaria, iar şoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie în condiţii de iarnă, precum şi atenţionare meteorologică specifică.
* Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, a fugit în Ungaria cu actele unei rude care locuieşte într-un stat din Europa, a anunțat sâmbătă chestor de poliţie Victor Ştefan Ivașcu, şeful Poliţiei de Frontieră. Edilul a ieșit din țară prin Vama Petea vineri la ora 7:49, cu un taxi. Cherecheș se afla pe locul din dreapta şoferului, a precizat Ivașcu.
Șeful Poliţiei de Frontieră a declarat că primarul din Baia Mare semăna cu ruda ale cărei acte le-a folosit. Conform acestuia, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în Ungaria. În momentul solicitării documentelor la control, agentul de poliție de frontieră se afla în fața tonetei, pe artera de circulație, și a procedat la identificarea persoanelor din autovehicul prin confruntarea identității din documente cu cei prezenți.
Conform atribuțiilor de serviciu, polițistul de frontieră a implementat trecerea în baza de date, apoi a înmânat documentele polițistului de frontieră maghiar aflat la rândul lui în afara tonetei, care a verificat de asemenea identitatea persoanelor și a consemnat acest aspect în bazele de date maghiare, ulterior permițând intrarea acestora pe teritoriul Ungariei, a declarat șeful Poliției de frontieră.
A fost declanşată cercetarea faţă de agentul de poliţie de fontieră român care a verificat documentele lui Cherecheş. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv, vineri, la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia Curţii de Apel Cluj e aceeași cu sentința pronunțată în primă instanță de Tribunalul Cluj, în februarie 2022.
În plus, Curtea de Apel Cluj i-a majorat de la 4 la 5 ani pedeapsa complementară care îi interzice dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice altă funcţie publică, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de sta şi, dreptul de a ocupa funcţia de primar. Pedeapsa complementară se execută după ce iese din închisoare.
TIMPUL INFO