Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Ponta merge la funeraliile lui Mandela, premierul Israelului rămâne acasă, pentru că deplasarea costă prea mult

Ponta merge la funeraliile lui Mandela, premierul Israelului rămâne acasă, pentru că deplasarea costă prea mult(1453)


Prim-ministrul Guvernului României, Victor Viorel Ponta, va pleca mâine, 10 decembrie, în Republica Africa de Sud, pentru a participa la funeraliile naţionale ale fostului preşedinte (1994 – 1999) Nelson Rolihlalha Mandela. Acesta a decedat joi, 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani.

Funeraliile vor avea loc pe stadionul FNB, din Johannesburg, iar înmormântarea este programată pentru duminică, 15 decembrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunţat la participarea la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costului călătoriei în Africa de Sud, a anunţat presa israeliană, citată de AFP.

Iniţial Netanyahu îşi confirmase prezenţa la funerarii, dar şi-a anulat vizita în ultimul moment din cauza costurilor. Este vorba despre cel puţin şapte milioane de shekeli (1,45 de milioane de euro) pentru transportul şi securitatea lui Benjamin Netanyahu la faţa locului, informează postul de radio public şi cotidianul Haaretz, citate de Mediafax.

Potrivit Haaretz, numai închirierea unui avion privat al companiei naţionale El Al ajunge la 2,8 milioane de shekeli (aproximativ 600.000 de euro).

Transportul materialului şi al personalului de securitate la bordul unui avion al forţelor aeriene costă 3,2 milioane de shekeli (666.000 de euro), fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918 într-un sat din provincia Cape a Africii de Sud. Prenumele Nelson l-a primit în prima zi de şcoală din partea învăţătoarei, potrivit unui obicei care cerea fiecărui copil să aibă un nume englezesc. Cel de-al doilea prenume, care în dialectul xhosa înseamnă „scandalagiu”, a fost unul prevestitor, anunţând lupta pe care avea să o ducă timp de peste 45 de ani împotriva segregării rasiale.


Descendent al familiei regale care guverna poporul Thembu, Mandela a început să militeze pentru drepturile sud-africanilor de culoare în timpul celui de-al doilea război mondial, perioadă în care studia dreptul la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg. Astfel, alături de alţi tineri, a fondat în 1944 Liga Tineretului Congresului National African. Radicalizare viziunii sale politice, concretizată în fondarea mişcării Umkhonto we Sizwe (Lancea Naţiunii) în 1961, pe modelul grupărilor de gherilă, avea să conducă la arestarea, judecarea şi condamnarea sa la închisoare pe viaţă, scrie Mediafax.


Petrece 26 de ani în inchisoare, iar eliberarea sa, pe 11 februarie 1990, va da semnalul prăbuşirii apartheid-ului în Africa de Sud. Patru ani mai târziu, în 1994, câştigă primele alegeri democratice şi multirasiale din Africa de Sud, moment ce reprezintă punctul culminant al unei vieţi dedicate luptei pentru egalitatea în drepturi a tuturor sud-africanilor, indiferent de rasă sau culoare.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri