5 dintre SUBIECTELE ZILEI(275)
* În războiul din Gaza, după ce OMS a acuzat că Spitalul Al Shifa s-a transformat într-o „zonă a morții”, 31 de bebeluși născuți prematur și aflați în stare critică au fost transferați la alt spital. Au mai rămas în jur de 25 de îngrijitori și 260 de pacienți. Duminică seara, Israelul a publicat o înregistrare video în care susține că a descoperit un tunel săpat de Hamas sub sitalul Al Shifa, care ar avea 55 de metri lungime și 10 adâncime. De asemenea, a publicat imagini care par că provin de la camerele de supraveghere ale spitalului şi care arată ostatici aduşi în interiorul acestuia în 7 octombrie.
Aceste descoperiri dovedesc că organizaţia teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Al Shifa ca infrastructură teroristă, susțin autoritățile israeliene. Pe plan diplomatic, se fac eforturi pentru obținerea unui acord care să prevadă atât eliberarea ostaticilor, cât și o pauză în bombardamentele Israelului. Media israeliene susțin că Hamas ar fi dispus să elibereze 87 de ostatici (53 de femei, copii şi adolescenţi şi 34 de cetăţeni străini) în schimbul unui armistiţiu de cinci zile și a eliberării femeilor și minorilor palestinieni din închisorile israeliene. Între timp, bilanţul victimelor atacului comis de Hamas, în 7 octombrie, la festivalul de muzică Nova de la Re'im, în sudul Israelului, a fost revizuit în creştere, de la 260 la 350 de morţi, după ce s-a constatat că numărul victimelor care au fost împuşcate şi apoi incendiate în maşinile lor în timp ce încercau să fugă este mai mare decât se credea anterior. Și potrivit unui sondaj de opinie, ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, după atacul terorist din 7 octombrie de pe teritoriul Israelului. De asemenea, aproape toţi respondenţii (98%) au declarat că "evenimentele în desfăşurare" îi fac să se simtă "mândri de identitatea lor palestiniană".
* În Ucraina, duminică, în ziua 634 de război, Rusia a lansat mai multe ”valuri” de drone asupra Kievului, pentru a doua noapte la rând. De asemenea, primarul Moscovei a anunțat că apărarea antiaeriană a respins un atac cu dronă. Iar armata ucraineană a anunțat că a creat un culoar de până la opt kilometri lățime, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor de pe Frontul de Sud, „aceasta este o realizare”, chiar dacă ocupanții continuă să bombardeze malul drept al regiunii Herson, raza artileriei grele fiind de până la 25 de kilometri. Și mii de camioane, majoritatea ucrainene, sunt blocate la granița cu Polonia, în urma protestului camionagiilor polonezi, supărați că pierd afaceri în favoarea concurenţilor străini de la invazia Rusiei în Ucraina și guvernul nu face nimic să îi protejeze. Am mai aflat că Putin a decis să dea ochii cu liderii occidentali și a anunțat, prin intermediul televiziunii ruse de stat că va participa miercuri la summitul virtual al G20.
* În weekend a avut loc și a doua lansare de către SpaceX a Starship, cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată. Decolarea a fost un succes, super-propulsorul reușind să aprindă toate cele 33 de motoare, însă a explodat după ce a scos nava în afara atmosferei. Nava ar fi trebuit să execute o rotație parțială și să revină pe Pământ, dar centrul de control a pierdut legătura după 8 minute. SpaceX a spus că totuși consideră testul un succes. La prima lansare, propulsorul a explodat în momentul în care s-a separat de rachetă, la 4 minute de la lansare.
* Am mai aflat, în urma unui sondaj realizat printre membrii Consiliului Investitorilor Străini din România, că mai mult de jumătate din companiile străine consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit, după adoptarea ultimelor modificări fiscale și în perspectiva unor posibile noi creșteri de taxe și impozite.
* Avem și o veste bună. După o lungă perioadă de așteptare, primele porțiuni ale Autostrăzii Zero (A0), tronsonul de mare viteză care înconjoară Municipiul București, urmează să fie deschise traficului în următoarele săptămâni. Este vorba despre o secțiune de aproximativ 20 de kilometri, dar accesul șoferilor va fi permis doar pe jumătate din această distanță, deoarece nu există conexiuni rutiere care să lege localitățile învecinate.
TIMPUL.INFO