5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(239)


* În războiul din Gaza, organizaţia militantă islamistă Hamas a lansat din nou rachete înspre localităţile israeliene. Sirenele de avertizare au sunat de mai multe ori în zona mai largă a Tel Avivului. Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atacuri pe Telegram. În Gaza, situația este tot mai grea. Un palestinian obişnuit trăieşte cu două bucăţi de pâine făcută din făină pe care ONU a depozitat-o în regiune.

Dar principalul strigăt care se aude acum pe stradă este „Apă, apă”, a declarat directorul din Gaza al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni. Hamas a anunțat un bilanț actualizat pentru Gaza: 10.022 de morți, între care 4.104 de copii, 2.641 de femei şi 611 bătrâni. Alte 25.408 de persoane au fost rănite. Este neclar câţi combatanţi au fost ucişi în Fâşia Gaza. De cealaltă parte, armata israeliană a difuzat imagini în care spune că sunt membri ai Hamas trăgând dintr-un spital din Gaza şi altele care dezvăluie existenţa unui loc de lansare a rachetelor situat la 75 de metri de un spital sub care se află tuneluri Hamas.

 

* În Ucraina, ziua 621 de război a debutat cu un puternic atac al rușilor la Odesa. Cinci persoane au fost rănite, iar una dintre principalele galerii de artă ale oraşului a fost avariată. De asemenea, forțele ruse au lansat mai multe atacuri asupra Hersonului, unde au fost vizate zonele rezidențiale din cartierul central al orașului. Un bloc de apartamente cu cinci etaje și mai multe case au fost avariate. De cealaltă parte, un mare depozit de muniții al rușilor din localitatea ucraineană Sedovo a fost distrus de o explozie. Depozitul este situat la mai puțin de 10 kilometri de granița cu regiunea Rostov a Rusiei.

 

* Și din surse citate de Reuters am aflat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a decis să candideze pentru un nou mandat de şef al statului în martie anul viitor şi va rămâne astfel la putere cel puţin până în 2030. Putin, care a împlinit 71 de ani pe 7 octombrie, a preluat preşedinţia Rusiei de la Boris Elţin în ultima zi din 1999 şi este deja conducătorul rus aflat la putere la Moscova cel mai mult timp de la Stalin încoace, depăşind şi recordul de 18 ani al liderului sovietic Leonid Brejnev.

 

* În timpul ăsta, în Republica Moldova, rezultatul alegerilor locale de duminică arată că partidul de guvernământ (PAS) a reușit să obțină victoria în majoritatea localităților din țară (244 primari PAS au câştigat din primul tur, iar 153 merg în turul doi), dar a pierdut alegerile la Chișinău (unde a fost reales din primul tur actualul primar, fostul socialist Ion Ceban) și în satul natal al Maiei Sandu.

Iar în Polonia, președintele l-a desemnat pe prim-ministrul în exercițiu să formeze guvernul, deși partidul acestuia (PiS) are cel mai mare scor, nu are majoritate și a pierdut alegerile în fața alianței pro-europene.

 

* Și avem și o veste bună din Europa, unde a crescut suprafața ocupată de păduri. Potrivit Eurostat, 39% din teritoriul UE e acoperit de păduri, comparativ cu 31% la nivel modial. E o creștere cu 10% față de situația din 1990, Europa împădurind de atunci o suprafață cât Ungaria și Slovacia la un loc.

 

TIMPUL.INFO

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri