* În Republica Moldova au avut loc duminică alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la cele 1.958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii. Este un scrutin ce iese din tiparele obişnuite pentru că vine într-un moment tensionat de războiul de la graniţa cu Ucraina şi de amestecul Rusiei pe care îl acuză guvernul proeuropean al preşedintei Maia Sandu, în condiţiile în care ţara se pregăteşte să afle în curând dacă Uniunea Europeană o consideră aptă să deschidă negocierile de aderare după numai un an şi jumătate de la primirea statutului de candidat.
Iată cele mai importante evenimente de la alegerile din Republica Moldova: O secţie de votare din Cantemir şi-a suspendat activitatea, temporar. Este vorba de secţia 8/2, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC). „Este necesară retipărirea buletinelor de vot pentru această secţie”, susţine preşedinta CEC. Potrivit sursei, după ce problema va fi remediată, va fi reluată votarea. În două localităţi din Găgăuzia nu vor fi organizate alegeri locale generale. Este vorba de Chioselia Rusă şi Cotovscoe, anunţă Comisia Electorală Centrală (CEC). Acest lucru este posibil după ce în cursa electorală, pentru funcţiile de primar în aceste localităţi a fost înregistrat câte un singur concurent electoral din partea partidului „Şansă”, patronat de Ilan Șor, retras din cursă, relatează newsmaker.md.
În 45 de localităţi din ţară a fost înregistrat câte un singur candidat la funcţia de primar. În alte 21 participă câte un singur concurent electoral pentru funcţia de consilier în consiliul local. Vor fi aleși 898 de primari și 11 058 consilieri locali. Pentru aceste funcții candidează peste 3.900 de persoane care își doresc să ocupe fotoliul de primar și peste 56.000 de cetățeni care vor să fie consilieri. În total, pentru scrutin au fost tipărite 7.669.667 buletine de vot în limbile română și rusă, fiind cheltuite în acest scop 5,7 milioane de lei. Lungimea buletinelor de vot diferă în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin.
* Mai mulţi protestatari au manifestat, sâmbătă, în faţa reşedinţei premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe fondul furiei generalizate faţă de eşecurile care au dus la atacul sângeros de luna trecută al Hamas asupra comunităţilor din apropierea Fâşiei Gaza. Fluturând steaguri israeliene şi scandând „Închisoare acum!”, câteva sute de persoane au forţat barierele poliţiei din jurul reşedinţei lui Netanyahu din Ierusalim, relatează Reuters. Protestul, care a coincis cu un sondaj de opinie care arată că mai mult de trei sferturi dintre israelieni cred că Netanyahu ar trebui să demisioneze, a subliniat furia tot mai mare a populaţiei faţă de liderii politici şi responsabili cu securitatea.
Până în prezent, Netanyahu nu şi-a acceptat responsabilitatea personală pentru eşecurile care au permis atacul surpriză în care sute de bărbaţi înarmaţi ai Hamas au luat cu asalt sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând peste 1.400 de persoane şi luând cel puţin 240 de ostatici. Pe măsură ce şocul iniţial a scăzut, furia publică a crescut, multe familii ale ostaticilor reţinuţi în Gaza criticând aspru răspunsul guvernului şi cerând ca rudele lor să fie aduse acasă. La Tel Aviv, mii de oameni au manifestat, fluturând steaguri şi ţinând în mâini fotografii ale unora dintre ostaticii aflaţi în captivitate în Gaza şi afişe cu sloganuri precum "Eliberaţi ostaticii acum cu orice preţ".
* De la atacul sângeros al Hamas, Israelul a lansat o ofensivă intensă aeriană şi terestră în Gaza, ucigând peste 9.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare din zona administrată de Hamas, şi reducând la ruine zone mari din enclavă. Chiar şi înainte de război, Netanyahu a fost o figură care a divizat, luptându-se cu acuzaţiile de corupţie, pe care le neagă, şi promovând un plan de limitare a puterilor sistemului judiciar care a scos sute de mii de oameni în stradă pentru a protesta.
Sâmbătă, un sondaj de opinie realizat pentru postul de televiziune israelian Channel 13 a arătat că 76% dintre israelieni au considerat că Netanyahu, care se află acum la al şaselea mandat de prim-ministru, ar trebui să demisioneze, iar 64% au spus că ţara ar trebui să organizeze alegeri imediat după război. Natanyahu e tot mai izolat.
Fostul preşedinte american Barack Obama condamnă atacurile din 7 octombrie ale Hamas împotriva Israelului, îndemnând în acelaşi timp oamenii să „ia în considerare întregul adevăr”, informează The Times of Israel. „Dacă există vreo şansă de a putea acţiona constructiv, de a face ceva, va fi nevoie de o recunoaştere a complexităţii”, a spus Obama în cadrul unei dezbateri găzduite de podcastul Pod Save America, realizat de foşti membri ai administraţiei sale. Ultimele evoluții în războiul Israel Hamas: Încă o tabără de refugiați a fost lovită, fiind zeci de morți și răniți. Biden spune că se fac progrese pentru obținerea unei pauze umanitare, iar 60 de ostatici sunt dispăruți.
* Mii de persoane au ieșit în stradă, sâmbătă, în marile capitale europene, și s-au solidarizat cu palestinienii din Gaza. La Berlin s-a cerut oprirea genocidului, la Paris s-a scandat „Palestina va trăi, Palestina va învinge” iar la Londra, traficul la Oxford Circus a fost blocat. Berlin. Atmosfera a fost calmă la începutul mitingului. Mulţi veniseră cu familiile şi copiii lor. Pe pancarte se putea citi "Salvaţi Gaza", "Opriţi genocidul" şi "Încetaţi focul", au observat jurnaliştii AFP. Participanţii, dintre care mulţi purtau keffiyeh, eşarfa purtată de activiştii palestinieni, s-au adunat pe celebra Alexander Platz din centrul Berlinului, strigând "Palestina liberă". Numeroase steaguri palestiniene, cu cele trei dungi negre, albe şi verzi şi triunghiul roşu, fluturau deasupra mulţimii.
Manifestaţia, convocată de mai multe asociaţii de susţinere a palestinienilor, s-a desfăşurat sub sloganul "Apăraţi drepturile democratice fundamentale: libertate de exprimare şi pentru palestinieni". Organizatorii declaraseră că se aşteaptă la aproximativ 2.000 de participanţi, dar poliţia a estimat că ar putea fi cel puţin 10.000, şi a desfăşurat aproximativ 1.400 de poliţişti pentru a supraveghea marşul. Paris. Câteva mii de protestatari au cerut oprirea războiului. Și la București a avut loc sâmbătă un marș de solidaritate cu palestinienii. Sute de oameni au cerut încetarea războiului: Opriți genocidul. Un Holocaust nu-l justifică pe altul!
* Cel puţin 157 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite în Nepal, când un cutremur puternic a lovit zona de vest a oraşului Jajarkot, au declarat oficialii locali sâmbătă, în timp ce casele din zonă s-au prăbuşit şi clădirile s-au zdruncinat până la New Delhi din India vecină. Echipele de salvare din Nepal au început sâmbătă să sape cu mâinile goale printre dărâmăturile caselor prăbușite, căutând supraviețuitori după cel mai grav cutremur din ultimii opt ani, care a ucis 157 de persoane și a zguduit clădiri până la New Delhi, potrivit Reuters. Oficialii se tem că numărul morților ar putea crește, deoarece primii respondenți au ajuns în zona colinară din apropierea epicentrului, la aproximativ 500 km vest de capitala Kathmandu, abia sâmbătă dimineața devreme și au început să caute supraviețuitori.
TIMPUL.INFO