Deputatul Dănuț Aelenei: Domnule Ciolacu, mai sunteți oare premierul României și al românilor? Le reprezentați oare interesele?

Deputatul Dănuț Aelenei: Domnule Ciolacu, mai sunteți oare premierul României și al românilor? Le reprezentați oare interesele? (1528)


În conflictul dintre Israel și gruparea Hamas, încă un cetățean român și-a pierdut viața. Numărul românilor care au decedat de la atacul teroriștilor Hamas asupra Israelului ajunge deja la cinci. Ministerul Afacerilor de Externe verifică această informație.

În plus, în continuarea declarațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe referitoare la situația de securitate din Israel și Fâșia Gaza, conform informațiilor furnizate de autoritățile israeliene, unul dintre cetățenii cu dublă cetățenie, israeliană și română, care locuiește în Israel, și care a fost inițial inclus în lista persoanelor dispărute, este acum luat ostatic în Fâșia Gaza.

Până în acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au primit solicitări pentru sprijin consular referitoare la dispariția sau decesul altor cetățeni români în Israel, dar păstrează legătura cu autoritățile israeliene.

Situația românilor din Israel îl îngrijorează pe deputatul constănțean al AUR, Dănuț Aelenei, care a adresat o interpelare către premierul Marcel Ciolacu:"

 

„Potrivit Legii nr.96/2006 , republicată privind statutul deputaților și al senatorilor, deputații și senatorii sunt reprezentanți aleși ai poporului român prin care acesta își exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului având îndatorirea de a acționa în interesul întregii națiuni.

 

Având în vedere cele de mai sus vă supun atenției dumneavoastră urmatoarele: Tensiunile apărute între israelieni și palestinieni, după ce teroriștii Hamas au lansat un atac sângeros asupra statului evreu, au determinat guvernele mai multor țări să-și repatrieze de urgență cetățenii aflați pe teritoriul Israelului.

În timp ce guvernele unor țări au decis să trimită aeronave militare pentru a-i aduce acasă pe cetățenii aflați în Israel, autoritățile române au tratat cu totul diferit situația. Ați declarat săptămâna trecută că ” Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România şi companiile româneşti în Crucea Roşie” referitor la repatrierea în siguranță a cetățenilor români aflați în Israel. Astfel, ați pus România în opoziție totală față de alte țări precum Ungaria, Polonia, Danemarca sau Portugalia, care au decis să-și aducă acasă cetățenii cu aeronave militare, sau cu Islanda, care a repatriat gratuit inclusiv cetățeni străini.

De altfel lista țărilor care au luat măsuri pentru repatrierea cetățenilor lor din Israel este foarte lungă:

– ministerul de Externe al Argentinei a precizat că s-a început evacuarea cetățenilor argentinieni care se află în Israel. Acesta a precizat că un prim grup a plecat cu un avion militar Hercules de la Tel Aviv spre Roma, urmând ca ulterior să ajungă în Argentina;

– la rândul lor autoritățile australiene au organizat două zboruri speciale, vineri și duminică, pentru a-i aduce acasă pe cetățenii aflați în Israel;

– Austria a anunțat că forțele sale armate au început miercuri, 11 octombrie, să-i evacueze pe austriecii aflați în Israel;

– tot miercuri, un număr de 14 turiști bolivieni au fost evacuați din Israel cu un zbor al forțelor aeriene spaniole;

– premierul Belgiei a declarat, joi, că toți cetățenii belgieni aflați pe teritoriul statului evreu vor fi aduși acasă;

– de asemenea, joi, 212 de cetățeni brazilieni au afost aduși în țara lor, după ce miercuri a fost efectuat un zbor cu 211 pasageri, a anunțat Ambasada Braziliei la Tel Aviv.Instituția diplomatică a precizat că alte patru zboruri au fost planificate până duminică, 15 octombrie;

– autoritățile din Canada au anunțat că intenționează să opereze zboruri de evacuare pentru canadienii blocați în Israel;

– un număr total de 209 chilieni au fost evacuați din Israel către Atena și Madrid cu trei zboruri Boeing 737, a anunțat, joi, Ministerul de Externe din această țară; – ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a adus cu avionul său guvernamental 34 de cetățeni cehi din Israel, după ce a făcut o escală în această țară la întoarcerea din Oman.

– pentru evacuarea cetățenilor săi din Israel, Guvernul Danemarcei a pus la dispoziție un avion cargo C-130 Hercules, care poate transporta aproximativ 120 de pasageri. Printre țările care au organizat zboruri speciale pentru evacuarea cetățenilor aflați în Israel se numără și marile puteri europene, Franța, Germania, Italia, Olanda și Marea Britanie.

De asemenea, Statele Unite își repatriază cetățenii din „Țara Sfântă”. La fel procedează și Kazahstan.

M-a speriat umilința cu care statul i-a tratat pe românii repatriați din Israel. Am înțeles că statul român nu face acte de caritate dar măcar în declarații ar fi trebuit să fi fost mai uman! Unii cetățeni români din Israel au crezut că vor ajunge în țară pe cheltuiala statului, după ce autoritățile au reușit să-i inducă în eroare.

Mai exact, ministrul de Externe, Luminița Teodora Odobescu, a transmis duminică, 8 octombrie, că obiectivul autorităților române este „repatrierea în siguranță a cetățenilor români care doresc să revină din Israel”. Astfel, prin folosirea cuvântului „repatriere„, unii cetățeni români aflați în Israel au crezut că vor fi aduși acasă pe cheltuiala statului. Dar s-au înșelat amarnic. În aceeași ordine de idei Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a comunicat faptul că ” România acţionând în conformitate cu principiile de solidaritate internaţională, sprijinind cetăţenii israelieni, dar şi ucraineni în această perioadă dificilă, demonstrându-şi ferm angajamentul faţă de pace şi stabilitate”, a hotărât sa ofere sprijin cetăţenilor ucraineni nevoiţi să fugă din calea războiului din Israel.

Vă întreb domnule prim-ministru cum se face că Guvernul României a găsit resursele financiare necesare evacuării a peste 3000 de cetățeni ucrainieni și asigurării pentru aceștia a condițiilor medicale și de cazare corespunzătoare și nu a găsit de cuviință să-și repatrieze cetățenii aflați într-o situație de criză indiferent de motivele pentru care se aflau în Israel? Domnule Ciolacu mai sunteți oare premierul României și al românilor? Le reprezentați oare interesele? Solicit răspuns verbal și în scris în termenul prevăzut de lege.

Cu stimă,

Deputat AUR – AELENEI DĂNUȚ Circumscripția electorală nr. 14 – Constanța


OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri