Călin Ilie: „Destinația Mamaia-Constanța reprezintă cea mai importantă zonă turistică a României”(354)
În cursul lunii octombrie, a fost semnat contractul dintre Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța și firma Brandberry. Conform acestuia, firma condusă de Călin Ilie va elabora și implementa strategia de dezvoltare și marketing turistic la nivel local.
După acest eveniment, Călin Ilie, specialist în turism cu o carte de vizită impresionantă în acest domeniu, a acordat un interviu site-ului funkytravel.ro.
Subiectul? Destinația Mamaia –Constanța cu tot ce implică aceasta.
În opinia lui Călin Ilie, Mamaia – Constanța reprezintă cea mai importantă zonă turistică a României plecând de la numărul unităților de cazare, la numărul turiștilor, restaurantelor și atracțiilor.
“Este cea mai atractivă parte a litoralului românesc la care se ajunge ușor cu trenul sau mașina, are această poziționare specială între lac și mare și vine cu un istoric relevant de destinație turistică de peste 100 de ani.
Pentru a-i face pe turiști să vadă mai degrabă avantajele decât minusurile cu care vine această destinație specială, ar trebui ca toată construcția noastră de comunicare, strategia de marketing să fie concentrată în primul rând pe consumatorul de servicii turistice, adică pe turist. Să comunicam direct cu turistul, să vedem ce așteptări are acesta înainte de orice altceva, iar pe urmă să răspundem așteptărilor acestora prin serviciile oferite, prin investițiile derulate și prin mesaje clare și bine adaptate fiecărui segment de turiști.”, a declarat Călin Ilie
În privința faptului că, în ultima perioadă litoralul românesc trăiește din tichetele de vacanță, Călin Ilie consideră că “pentru destinația Mamaia-Constanța ambițiile ar trebui să fie mai mari și să se poziționeze spre segmentele de clientelă mai potente financiar și nu spre cele dependente de acestea”.
“Nu este adevărat că litoralul trăiește doar din tichete, dar este adevărat că tichetele reprezintă o piața importantă pentru turismul de vacanță din România.
Sunt însă de părere că a venit vremea ca politica voucherelor de vacanță trebuie regândită. Pe de o parte, trebuie concepută în așa fel încât să își atingă scopul social pentru care au fost create și anume, să ajute populația de un nivel economic scăzut să beneficieze totuși de vacanță cu scopul refacerii mentale și fizice. Pe de alta parte, voucherele de vacanță nu au voie să ducă la alterarea produsului turistic cu care se prezintă destinațiile din România. O soluție ar fi poate ca voucherele să fie aplicabile doar în anumite perioade de timp (extrasezon spre exemplu).
Personal cred că pentru destinația Mamaia-Constanța ambițiile ar trebui să fie mai mari și să se poziționeze spre segmentele de clientelă mai potente financiar și nu spre cele dependente de voucherele de vacanță, dar vom vedea ce ne vor spune cercetările sociologice pe care le vom face ca fundament al viitoarei strategii.”, a precizat Călin Ilie.