5 dintre SUBIECTELE ZILEI(327)
* Pentru prima dată în România, polițiștii din Bucureşti vor primi în dotare dispozitive cu electroșocuri. După ce vor fi instruiți polițiștii, spre finalul anului, aceste dispozitive vor intra în dotarea forțelor de ordine și vor putea fi folosite.
* A fost anunțat astăzi și verdictul în cazul lui Mario Iorgulescu, cel care a ucis, în 2019, un tânăr, când conducea beat și drogat. Iorgulescu a fost condamnat de Curtea de Apel București la 13 ani și 8 luni de închisoare, decizia fiind definitivă. Sentința este diminuată față de cea din prima instanță, unde fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani şi opt luni de închisoare. Nu mai trebuie să plătească nici despăgubiri pentru daunele materiale și morale, acestea revenind societății de asigurare. De 4 ani, Mario Iorgulescu se află într-o clinică privată din Italia, după ce părinţii au reuşit să-l scoată din ţară cu un avion privat, imediat după accident. Nu a fost niciodată audiat de procurori sau în instanţă.
* Un studiu arată că folosirea telefonului pe timpul nopții duce la îngrășare. Explicația: ciclurile noastre de somn-trezire, vigilența, starea de spirit, nivelurile de activitate, temperatura corpului și apetitul fluctuează pe parcursul fiecărei zile, sub controlul așa-numitului „ceas principal” din creier”. Dacă ne expunem la lumină artificială atunci când organismul nostru ar trebui să fie în stare de repaos, este eliberat cortizolul, care vine cu senzația de foame. Iar de aici până la a ne împlini nevoia de a mânca nu e decât un pas, care, cel mai adesea, e făcut.
* La noi, am aflat că în plină criză bugetară, Guvernul trebuie să facă rost de nu mai puțin de 16 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), suplimentar față de suma bugetată, pentru a plăti măririle de salarii din Justiție pe care judecătorii și le-au acordat singuri și retroactiv. Suma este mai mare decât poate obține Guvernul în 2023 prin tot pachetul de măsuri fiscale asumat în Parlament. Calculul e făcut într-un document confidențial trimis de către Ministerul de Finanțe către CSM și Înalta Curte şi obţinut de Curs de Guvernare. Suma uriașă este formată din o majorarea salarială de 25%, care se aplică retroactiv, așa cum a stabilit instanța, și anume din anul 2018 până în prezent (10,688 miliarde de lei) și dobânda legală penalizatoare, 50% cumulat pe perioada 2018-2022 (5,4 miliarde de lei).
* Și în Educație, ministrul Ligia Deca a anunțat că nu mai sunt bani pentru a plăti salariile profesorilor, burse și utilități în școli. Și asta pentru că nu s-a făcut încă rectificarea bugetară, la care, spune Deca, ministerul Educației a cerut aproape 9 miliarde, din care aproximativ 3,8 miliarde sunt obligațiile vizând salariile. Până la rectificare, Deca speră să obțină banii necesari din Fondul de rezervă.
TIMPUL.INFO