
5 dintre SUBIECTELE ZILEI(294)
* MAE a anunțat că încă 245 de cetățeni români, printre care și două grupuri de pelerini, au fost repatriați din Israel. Mai sunt câteva sute care așteaptă să se întoarcă acasă.
* Am mai aflat, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în septembrie, că jumătate dintre români consideră că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie şi peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile, chiar dacă economia scade, cu 20% mai mulţi decât acum 10 ani. Faţă de acum 10 ani, a crescut însă considerabil – de la 72 la 81,7% – procentul celor care cred că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului. Mai mult, românii sunt mai puţin dispuşi decât acum 10 ani să-şi achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa, dacă ar avea nişte bani în plus, scăderea fiind de la 37% în 2013 la 23,7% în 2023. În schimb, cei care ar alege să economisească dacă ar avea nişte bani în plus a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023
* Aşa cum le-au recomandat autorităţile, israelienii au dat buzna în magazine să îşi facă provizii de mâncare şi apă. Însă se pare că au cam exagerat cu stocurile pe care vor să le acumuleze acasă, în a patra zi de război cu gruparea teroristă Hamas. În consecinţă, cel mai mare lanț de supermarketuri din Israel, Shufersal, anunță că va impune o limită la achiziționarea de bunuri de bază, inclusiv apă și ouă, scrie Times of Israel. Clienţii care intră în magazinele Shufersal vor putea cumpăra până la două pachete de șase sticle de apă de 1,5 litri, un carton de 30 de ouă sau două cutii cu câte 12 ouă, trei unități de lapte și două pâini. Ultimele două produse au preț plafonat de stat. Comandamentul Frontului Intern a emis o recomandare cetăţenilor zilele trecute de a se aproviziona cu apă, alimente și alte provizii pentru a dura cel puțin trei zile. Anunțul i-a determinat pe israelieni să îmbulzească în supermarketuri și să golească rafturile.
* Cu câteva zile înainte de alegerile legislative de la 15 octombrie, Poşta din Polonia distribuie în cutiile poştale o revistă lucioasă cu o fotografie cu refugiaţi înghesuiţi pe o barcă gonflabilă în mijlocul mării. „Invazia! Vor veni! Spuneţi nu afluxului de imigranţi ilegali în Polonia”, proclamă prima pagină a ceea ce nu este o publicaţie nouă, ci un pliant electoral în favoarea referendumului organizat de guvernul naţionalist în aceeaşi zi cu alegerile. Votul crucial are loc într-o Polonie profund divizată, între susţinătorii guvernului populist-naţionalist, antiimigraţie şi în relaţii reci cu UE, aflat la putere din 2015, şi o opoziţie centristă pro-europeană, de cealaltă parte, comentează AFP.
Miza alegerilor este uriaşă şi niciuna dintre părţi nu este sigură de victorie, PiS fiind creditat cu 35-38%, chiar înaintea principalului partid de opoziţie centrist, Platforma Civică, cu 29-30% din intenţiile de vot.
* Încheiem ziua cu o analiză a Deutsche Welle (Unde se află România în jocul de șah al Turciei?) pe marginea unui eveniment trecut oarecum cu vederea. România a încheiat la finele săptămânii trecute un acord militar cu Turcia. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost la Ankara, unde a pus la punct și a parafat împreună cu omologul său textul acordului-cadru, despre care cei doi au spus că „reflectă nivelul actual al relațiilor militare” dintre cele două state. România și Turcia au un parteneriat strategic încă din 2011, dar e pentru prima dată când cele două state încep o colaborare militară, în afara cadrului NATO, notează Deutsche Welle. Cum se explică?
Turcia este legătura geografică a Europei cu Orientul, iar pentru România această țară este una din piesele cele mai importante ale puzzle-ului instabil dintre Orientul Mijlociu și Marea Neagră.. De cealaltă parte, pe harta strategică a Turciei a intrat, odată cu noul acord militar, și România, fiindcă Ankara își restabilește pilonii de sprijin într-o zonă geostrategică pe care a stăpânit-o multă vreme după căderea Constantinopolului: din Orientul Mijlociu până la Marea Neagră și mai departe spre Balcani.
TIMPUL.INFO
Articole recomandate
Activitatea medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Constanța va decurge normal în timpul minivacanței de Paște

EFORIE: Târg de Turism, finanţat cu bani europeni

Cu cine votează românii cu toaletă în fundul curții?

Polaris celebrează cea de-a 14-a ediţie “Ziua Verde Constanţa”

Primăria Constanța organizează Festivalul Iernii, Revelion 2016 și Târgul de Turism Intern şi Internaţional
