5 dintre SUBIECTELE ZILEI(189)
* Grupul olandez Damen a înaintat către statul român o cerere de despăgubiri pentru Şantierul Naval de la Mangalia. Decizia companiei vine la două luni de zile după notificarea de reziliere a acordului încheiat în 2018 cu ţara noastră. În documentul de despăgubire înaintat de olandezii de la Damen Shipyards către statul român, nu este specificată suma pe care aceştia o cer drept daune statului român. Însă, potrivit unor surse din interior, se pare că olandezii ar pretinde daune în valoare de 500 de milioane de euro statului român, după ce luna trecută au cerut rezilierea contractului, potrivit Antena 3 CNN.
Există şanse mari ca olandezii să obţină despăgubiri importante pentru că, potrivit unor surse, contractul cu partea română prevede despăgubiri în cazul în care este reziliat din culpa fiecăreia dintre cele două părţi. Reaminim că statul român este acţionar majoritar al companiei care operează Şantierul Naval Mangalia, cu 51% din acţiuni, principala nemulţumire a olandezilor fiind legată de faptul că nu mai beneficiază de aceeaşi legislaţie de care beneficiau în 2018, odată cu încheierea acestui acord, şi că, practic, pierd investiţii şi contracte subliniind că atunci când au preluat conducerea şantierului, acesta nu mai avea comenzi, iar în numai trei ani ei au reuşit să livreze cea mai mare navă din lume de extracţie a diamantelor.
* La noi, PSD s-a întâlnit și-a stabilit prioritățile legislative pentru perioada următoare: pensiile speciale, jocurile de noroc și parteneriatul public-privat. Iar premierul Ciolacu s-a arătat supărat că nu poate să combată evaziunea, după ce i-au fost contestate la CCR modificările fiscale. A zis că din cauza asta, 1 miliard de lei e deja pierdut.
* Iar unul dintre medicii de la Institutul Marius Nasta, anchetați pentru luare de mită, a intrat cu mașina în piciorul unui pod și a murit. Imaginile arată că nu a frânat înainte de impact.
* Un olandez este suspectat că a dezvoltat o plantație de canabis într-o seră din Dâmbovița. Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii DIICOT– Biroul Teritorial Dâmbovița, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, în județul Dâmbovița, într-o cauză penală privind traficul de droguri de risc. Din cercetări a reieșit că „în anul 2023, un bărbat, cetățean olandez, ar fi dezvoltat, într-o comună, din județul Dâmbovița, o cultură de canabis indoor (într-o seră)”.
Pe parcursul percheziției au fost descoperite și ridicate, dintr-un solar „o cultură de 133 de plante de canabis, cu înălțimea cuprinsă între 2 și 3 metri, aproximativ 24 de kilograme de muguri de canabis, un baton hașiș de 100 de game, 12 comprimate ecstasy, 18 grame de speed (droguri de mare risc), precum și alte instrumente folosite la întreținerea culturii de canabis”.
De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 43 de saci de resturi de materie vegetală, 17 recipiente cu semințe, 4 telefoane, 2.000 de euro și 2.400 de lei, un cântar de precizie, două unități PC, două laptopuri, un DVR și 2 stick-uri de memorie. Audierile se vor desfășura la sediul DIICOT Dâmbovița.
* Încheiem ziua cu niște cercetători care au făcut niște calcule foarte exacte. Este vorba despre numărul de pași pe care o persoană trebuie să-i facă zilnic pentru a reduce riscul unui deces prematur. Studiul, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, arată că e nevoie de 3.967 de pași pe zi pentru ca o persoană să înceapă să-și reducă riscul de a muri din orice cauză. Iar cel puțin 2.337 de pași pe zi contribuie la reducerea riscului de deces provocat de o boală de inimă.
Concluzia generală este însă: cu cât mergem mai mult pe jos în fiecare zi, cu atât mai bine. Pentru că, au mai descoperit cercetătorii, riscul de deces din orice cauză sau din cauza unei boli cardiovasculare scade semnificativ cu fiecare 500 până la 1.000 de pași în plus pe care îi face o persoană.
TIMPUL.INFO