5 dintre SUBIECTELE ZILEI(283)
* Marea Britanie avertizează că Rusia intenționează să plaseze mine care să lovească navele civile care transportă cereale prin coridorul umanitar deschis în Marea Neagră și să dea vina pe Ucraina. Iar Volodimir Zelenski s-a deplasat la Granada, în sudul Spaniei, la summit-ul Comunității Politice Europene. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că, „mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei". A mai zis că Rusia „a rănit Moldova”, a încercat să „destabilizeze Georgia” și să „rupă părți din teritoriul Ucrainei”. El a făcut apel la unitatea europeană și le-a cerut participanților să dea un semnal clar privitor la victoria Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă.
* Și CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Motivul: prevederea contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. Aflat în Spania, la summit-ul Comunității Politice Europene, Iohannis a fost întrebat de jurnaliști ce părere are de decizie și a zis așa: „Haideţi că discutăm aceste chestiuni acasă, în România. Aici discutăm despre chestiuni mai europene”.
* Au apărut detalii și despre mita primarului din Mioveni, Ion Georgescu, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Este vorba de primarul care ar fi cerut 30.000 de euro șpagă pentru a obține angajarea unui medic chirurg la spitalul local, dar nu a reușit și a fost prins când înapoia 10.000 de euro primiți în avans. El a negat că ar fi cerut și luat șpagă și a spus că cei 10.000 de euro sunt, de fapt, un împrumut pe care îl rambursa. PSD a reacționat instant, după ce au apărut primele informații, excluzându-l pe primar din partid, înainte chiar de anunțul DNA.
* În timp ce Comitetul pentru prevenirea torturii al Consiliului Europei a publicat astăzi un raport privind România, după ce a vizitat mai multe spitale de psihiatrie și centre de îngrijire. Constatările: pacienți bătuți, legați de pat sau calorifere, tratați inuman și degradant, inclusiv copii. A cerut luarea urgent de măsuri care să garanteze bolnavilor psihic condiții decente de viață și tratament adecvat.
* Încheiem ziua cu Premiul Nobel pentru Literatură, câștigat anul acesta de scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau voce lucrurilor de nespus”. Fosse s-a născut în 1959 în Haugesund, pe coasta de vest a Norvegiei și a scris de la piese de teatru, nuvele, colecții de poezie, eseuri, traduceri și cărți pentru copii.
„El scrie romane puternic reduse la un stil care a ajuns să fie cunoscut drept 'minimalismul Fosse'. (...) În piesele sale, ne confruntăm cu cuvinte sau acte care par incomplete, o lipsă de hotărâre care ne rămâne pe creier. Condiția umană este tema centrală a lui Fosse, indiferent de genul literal abordat. Curajul lui Fosse de a se vulnerabiliza față de incertitudinile și anxietățile vieții de zi cu zi se află în spatele recunoașterii extraordinare pe care a primit-o", se arată în comunicatul Comitetului Nobel.
TIMPUL.INFO